Predrag Mitrovic illustrerar med teckningar

2009-12-03

Troligen var det när Predrag Mitrovic arbetade på Microsoft som chefssäkerhetsstrateg när jag träffade honom första gången även om jag inte helt (men nästan) ska utesluta att det var när han var chefredaktör på Nätverk & Kommunikation. Nu har han startat ett eget företag och framöver när vi får tillfälle att träffas lär jag få höra mer om det.

Mycket intressantare för Nyhetsbloggen är hur han illustrerar inläggen på sin blogg. Han använder enkla men kommunikativa teckningar för att ge respektive förstärka budskapet. Ett exempel har vi här:

Denna insiktsfulla reflektion hör samman med bilden:

Petadecibelbrus var sekund söker öra
övertryck skapar vakuum där ingen kan höra

Hans blogg respektive företagssida:

blogg.idg.se/itperspektiv/

mynethouse.se

Lär dig teckna

Jag har gjort en del egna försök att lära mig teckna för att klara av samma sak men har ännu inte nått lika långt som Predrag. Tips på guider och prylar att köpa hittas i min längre guide till illustrationer av artiklar och nyheter:

Illustrera artiklar och blogginlägg: 8. Egna teckningar

Ett av mina tappra försök har vi nedan där jag ritade av ett nummer av Dagens Nyheter. Vad det föreställer (suck) är en ko.

Gomorron Sverige är det trevligaste TV-programmet

Det enda TV-program jag tycker är värt att se annat än enstaka gånger är Gomorron Sverige på SVT1. För mig är morgonen dock kväll så jag tittar på det precis när jag vanligen somnar. Särskilt den grupp vi har idag tycker jag duktiga.

Den kvinnliga programledaren som hanterar soffan är bland de jag tycker bäst på den typen av framställning (överhuvudtaget menar jag bland de bästa på presentation i TV). Hon är lagom tydligt allvarlig i sådana ämnen, väldigt kommunikativt glad och positiv i andra sammanhang, ställer frågor på lagom nivå troligen oavsett om det är morgon eller "sen kväll". Nedan ser vi henne när diskuterar ett allvarligt ämne - Svårt cancersjuka under behandling tvingas söka heltidsjobb:

Om världen skulle gå under inom några dagar tror jag hennes soffprogram vore perfekt för det:

  • Först kan hon prata med någon expert om själva händelsen.
  • Typiskt henne skulle det bli lagom allvarligt utan att en massa stress kommuniceras.
  • Vi skulle alla förstå att det hela kan bli lite otrevligt men inte stimuleras till onödigt ökad stressnivå.
  • Därefter kan hon prata med några religiösa representanter om vad vi kan försöka föreställa oss händer "efteråt". Då blir det troligen varierat i stämningsläge.
  • En läkare kan berätta om sömnmedel för att sova sista timmarna medan en smyg-scientolog får bli upprörd över hur omoraliskt fel det är.
  • Återkopplingar till Rapport och reportrarna ute på fält i den stora monitorn skulle säkert bli "minnesvärt" det också.
  • Därefter kan det bli något lättsamt ämne. Kanske hur ämnet förekommit i film och dataspel. Tips vad man kan äta till och göra för att det ska bli kul kan också vara lyckat.

Det skulle säkert bli riktigt bra. Kanske kunde man ha en halvstor väldigt lugn hund sovande under bordet. En gammal labrador? Det har alltid en lugnande inverkan på folk. Gärna en hund som fungerar tillsammans med kaniner eller katter så kan man ha någon av dom under bordet också. Det ser ju alltid gulligt kul ut.

Deras sportpresentatör gillar jag också. Hon är alltid så glad. Om hon är ensamstående äter jag gärna lunch med henne ;-D Dom som läser upp nyheterna är också duktiga även om dom har en bit att gå tills de når nivån på programledaren i soffan men hon håller ju svensk elitnivå.

Något man kanske alltid tänker på att det är specialistområde att presentera bra. Även om jag ser egenskaper i kroppsspråk och röst som påverkar värde från min metodik respektive egen upplevelse skulle jag aldrig ens kunna komma i närheten av att klara att göra det bra själv. Det kräver övning.

Handlar det däremot om presentation av specialistområden där publiken är smalare får sådant dock mindre betydelse och särskilt för kortare filmklipp. Söker du ett filmklipp som förklarar hur du gör något med din mobiltelefon (t.ex. omvandlar den till en mobil WLAN-router) är dom här frågorna mindre viktigt.

Mer om Gomorron Sverige

Gomorron Sverige på SVT Play:

svtplay.se/v/1797288/gomorron_sverige/

Tidigare om SVT Play på Nyhetsbloggen:

TV OnDemand och SVT Play

Ännu fler artiklar om TV hittas här:

Artiklar för TV-koncerner