Illustrera - Introduktion

2009-10-17

Här ges tips om:

  • Varför inlägg och artiklar ska illustreras.
  • Hur du gör egna illustrationer.
  • Tips om redaktionell fotografering.
  • Var du kan hitta fria bilder.

Bilder gör ditt budskap tydligare. Det komplicerade kan göras enklare och känslomässig påverkan större.

1. Varför ska man illustrera artiklar och blogginlägg?

När man skriver är det viktigt att skapa många ingångar till artikeln. En ingång hjälper besökare att börja läsa och bilder är en effektiv ingång. Denna och fler ingångar finns mer att läsa i den större guiden till att blogga:

Börja blogga i 14 enkla steg - 3. Vad ska ett inlägg innehålla?

Artiklar och nyheter handlar om kommunikation. Du säger något precis som när du pratar. Både text och bilder är metoder för detta och tillsammans blir effekten större. Särskilt när du uttrycker känslor kan bilder kraftigt öka effekten.

Vad som är komplicerat i text kan oftare enklare förklaras med ett diagram, en skiss eller flödesdiagram. Dessa menar jag ger ingångar ännu effektivare än känslotalande bilder och är underutnyttjade både i bloggar och nyhetstidningar.

Illustrationer och foton ökar det uppfattade värdet av nyheten eller artikeln. Även om din artikel rent faktamässigt är sämre en annan kan den uppfattas trovärdigare och starkare än den bättre om den har foton och illustrationer. Generellt gäller att ju fler typer av ingångar en artikel har, särskilt andra än textmässiga (t.ex. tabeller), desto större värde uppfattas den i det omedelbara ha. Här kan även följande guide läsas:

Profitera på Gulliga Djur

Ibland kan man rent av välja att skriva om något därför att en bra bild finns. Det gällde för mig bl.a. följande inlägg på Pryltrend:

Marge Simpson blir Erotik

2. Ta egna foton

För att dokumentera och illustrera reportage eller annat som är unikt i "nuhet" krävs ofta att man tar egna foton. En vanlig typ av artiklar där detta är bra är inte minst när man recenserar produkter. Även om pressbilder finns är åtminstone en egen bild bra:

  • Artikeln känns mer genuin.
  • Du visar att du faktiskt har tittat på produkten.
  • Pressbilder ibland kan vara tillrättalagda och kännas som reklam.

Illustrerar du en händelse t.ex. visningen av produkt krävs också egna bilder (eller videoklipp).

Vill man ha dessa värden är egen fotografering det alternativ som finns för bloggare och små nättidningar.

Tråkigt nog är jag en av svenska internets sämsta fotografer även jag har stor vana i att bedöma bilder särskilt när det gäller känslomässig påverkan. Här avstår jag därför från att ge egna råd och pekar istället ut några guider och artiklar jag tidigare träffat på.

Först har vi en ganska färsk artikel på Metro.se där de har pratat med några av de egna bloggarna på Metrobloggen:

Så får du bilder som lyfter din blogg

En guide till fotografering jag upplever täcker upp mycket om än ej djupt och som passande använder foton för detta är:

78 Photography Rules for Complete Idiots

3. Gör skisser och ekvationer med Google Docs

När det kommer ner till att illustrera det komplicerade i texten med en teknisk skiss eller liknande behöver man ett verktyg. För små nättidningar och bloggare är det viktigt att hålla nere kostnader och välja det som är gratis är därför rätt väg. Här finns flera alternativ och jag har av och till prövat flera. För dom som har talang för området kan säkert avancerade verktyg vara bra men för mig och andra som har svårt för detta är det enkla nog bäst.

Det verktyg jag tyckte var enklast och gillade bäst när jag testade det var den funktion för detta som nu kommit i Google Docs. Funktionen kändes närmast byggd just för mig. Sedan ska sägas att jag ännu gjort väldigt lite med det (den kom nyligen). Ett exempel på figur (gjord av Google) har vi nedan:

Google Docs har även andra funktioner som kan vara intressanta och mindre vanligt i många gratis verktyg är förmågan att göra ekvationer:

Google Docs hittar du här:

docs.google.com

4. Fria verktyg för att anpassa foton

Det verktyg jag använder heter Gimp och är öppen källkod. Gimp finns både till Linux och Microsoft Windows (och troligen fler operativsystem). Du kan lägga filter på bilderna, ändra storlek och manipulera dem.

Läs mer och ladda ner på den officiella hemsidan:

www.gimp.org

5. Hitta "fria" bilder

Ett ofta möjligt alternativ till att göra egna skisser och ta egna foton är att använda "fria" bilder. Vad som här avses med fria bilder är sådana du inte behöver betala avgift för att använda. Detta är en möjlighet vi ofta använt när det gäller illustrationer på Nyfiken vital där nästan alla bilder antagligen har en creative commons licens eller är i public domain. Nyfiken vital visar att man kan nå mycket långt med fria bilder när det gäller kvalitet:

www.nyfikenvital.org

De två bästa möjligheterna till att hitta sådana bilder är Flickr respektive Wikipedia. Flickr har en sökfunktion där man får sökträffar med bilder som har en creative commons licens. Antalet sådana bilder på Flickr är enormt och täcker upp det mesta man kan vilja illustrera. Läs mer i denna guide:

Hitta bilder med Creative Commons på Flickr (bloggbilder.wordpress.com)

Besök fotosajten Flickr:

flickr.com

En till bra möjlighet är Wikipedia. Där kan du enkelt gå in på uppslagsordet för det du vill illustrera. Titta sedan på licenserna för bilderna i artikeln. Ofta är det fria bilder med en licens du kan använda. Bäst att använda är engelska Wikipedia:

en.wikipedia.org

Fler Wikipedia projekt för detta finns också och däribland:

commons.wikimedia.org

6. Filmklipp från Youtube

Ett intressant eller kul filmklipp kan vara ryggraden för ett inlägg. SVD har ett färskt projekt som bra illustrerar hur detta kan användas:

100 Känslor

Precis som bilder kan användas för att förstärka känslor gör filmklipp detta. Detta är ett nytt och används sällan men här på Nyhetsbloggen har jag av och till experimenterat och tre exempel (om snarast påverkan av musik sökts) finns nedan:

17 tips mot "skrivkramp" (prokrastinering)

Förlust för Dagens Nyheter 2009 men 2010 kan bli bättre

Musikalisk Inspiration - Glad TV och Roliga Tidningar

Google Youtube hittar du här:

Youtube.com

7. Illustrera med skämtteckningar

Skämtteckningar är en till typ av illustrationer som precis som foton, skisser, filmklipp och musik kan hjälpa till att tydliggöra ditt budskap. Kan du rita själv eller har budget för att köpa in det är det givetvis "enkelt". Annars finns arkiv med skämtteckningar som kan användas gratis t.ex. mot att man länkar tillbaka. Ett jag av och till använt är:

www.marriedtothesea.com

Ett av de första försöken om än slarvigt har vi nedan:

Medieimperiet SR blir Sverigesradio.se men är samma otyg

8. Egna teckningar

Tips hur du lär dig teckna hittar du i följande inlägg på min Pryltrend:

Prylar för att teckna - Billig och nyttig julklapp

Att teckna kan dessutom tänkas vara stimulerande för hjärnan vilket var orsaken till att jag ursprungligen köpte ett teckningspaket:

Tränar min Intelligens! Inköpta prylar

Isabelle som tecknar åt UNT är en förebild som visar oss hur även en "enkel" teckningsstil elegant kan ge det komiska samtidigt som de förstärker hennes intressanta reflektioner:

Skämtteckningar - Isabelle Söder (UNT)

9. Mer att läsa

Fler bra guider på Nyhetsbloggen användbara för bloggar och mindre nättidningar i urval:

Guider för tidningar

Krönikor måste intressera läsare man vill nå

Användbart för Skribenter

Börja blogga i 14 enkla steg