Lao People's Liberation Army: Otäckt mobbad av Kina sedan år

2013-10-17

Det är riktigt otäckt att se hur utfrysta av Kina Laos är när det kommer till dom väpnade styrkorna. Dom - med Wikipedia som informationskälla genomgående - saknar helt pansarvagn eller liknande i antal kg ovanför marksoldaten något kinesiskt (allt det amerikanska förutom diverse från Sovjetunionen antar jag är vad som togs i strid eller lämnades kvar i Vietnam och drogs över gränsen till Laos):



"Nästan" (faktiskt helt om jag inte glömt något) helt unikt i Asien. Inte ett fordon, kanon eller liknande tillverkat i Kina är del av försvaret.


I flygplanet hittades ett par delvis kinesiska konstruktioner. Dels den säkerhetsmässiga livsfarliga Xian MA60 (bedömt från lista över incidenter på dess uppslagssida resp. uppgifter om var den inte är certifierad på samma sida) men som i alla fall inte är enormt gammal (troligen att Laos inte behövde betala för alt. på samma tema med övriga vapen blev lurade av det kinesiska kommunistpartiet). Det finns annars i flygvapnet en del maskiner med riktig klassisk skönhet mer än kanske vapen-potential som ex. nedan exporterad av Sovjetunionen får vi anta för evigheter sedan.


Klassiskt flygplan med potent Indiana Jones värde. Möjligen fanns en idé hos Kina - påverkande också Sovjetunionen eller inkluderade dem - att förbereda Laos ekonomi och försvar för en filmkarriär.

Foto: Catalan

Dessutom som nummer hittade jag den här Harbin Z 9 som tycks vara ett spännande kulturellt-möte mellan Kina och Frankrike. Jag kan verkligen inte bedöma kvaliteten för den (eller liknande militära luft-prylar egentligen heller) men en poetisk dimension kanske pekande på en dröm om att en gång se havet bland Laos kämpande folk är att den kallas Delfin precis som att en till äldre helikopter dom har från Sovjetunionen skapades för deras marin. Troligast om alls en mer esoterisk en konkretiserad dröm egentligen alls oroande något land i närheten med kust.


Jag undrar om inte fler faktorer än Vietnam - Kina divergensen resp. Laos kanske uppfattade mindre geo-politiska position i regionen spelat in. Men jag har åtminstone inte ännu kontrollerat listor över negativa stereotyper mellan länder jag har och för dom är genom att engelskan är det primära språk jag betraktar en hel del ej vad som kommit med därför att de inte spillt över i Engelskan.

Många små och flera stora steg sedan Vietnamkriget

Läser vi Wikipedia om Laos (d.v.s. inte Vietnam) berättar de att vi har fem officiellt kommunistiska länder kvar: Kina, Kuba, Nordkorea, Vietnam och Laos. Många av dom här länderna uttryckta ju mer av konflikt i skapandet av regimerna (jämför med Öst-Europa där det istället mer eller mindre bara blev så efter WII utan jag ens är riktigt säker på att de flesta där boende insåg det förrän något år efter). Konflikten vi har Vietnamkriget togs dock sedan ett par år mycket tydligt glömd i alla fall de mer emotionella dimensioner som kan märkas ganska länga efter att en konflikt är färdig.


Nedan har vi ett ytterst elegant exempel på det. Elegant inte därför att Voice of America är särskilt benägen alls att minnas sådana konflikter längre än andra utan därför att Voice of America i sitt brand har stereotyper vi kan föreställa oss skulle uttrycka mer svårighet att göra det. Vi ska därför se citatet mest korrekt som ytterst symboliskt valt:


"Lack of information on food sourcing and ingredients is a big issue for Vietnamese consumers, many of whom worry about the overuse of pesticides in vegetables, and excessive use of antibiotics and formaldehyde in meat.

Från: Celebrity Chef Highlights Lack of Safe Ingredients in Vietnam (2013-10-16) | Voice of America

Jag har av och till några år (inte allt för många - kanske fem år) av och till roat mig att hantverksmässigt i person snarare än med maskin titta över Vietnam i nyheterna. Av och till blir man också positivt överraskad. 2008 tror jag att jag noterade TOPIOHans Husman om Prylar men hittar det inte. En god bild av skapelsen och själva kärnan av dess potens har vi nedan:


Foto: Humanrobot

Notera särskilt hur kraftfullt marketing anpassad den är för kinesiska industralister på besök genom dess pingis-spelade. På nivå med vilken industri som helst här tror jag (någon svensk eller tysk pingis-spelare har jag ännu inte sett). Även om deras industri kanske har några år att ta igen när gäller kvalitet, lösningssystem man klarar m.m. kan vi konstatera att förutom antar jag mer effektiva löner är strategi i domän av marknadsföring snart nog på nivå med övriga världen om kanske ännu lite över-optimerad på Kina.


Komplettering: Drar man slutsatser för snabbt tvingas man också acceptera kostnaden att visa på dom egna defekta-slutsatserna. Nedan citerat från Wikipedia kan vi konstatera att Vietnam såväl som aktuella företag här antagligen har många hårda år innan de riktigt kommit upp på nivå med Europa såväl som USA denna åtgärd kanske var riktad mot:


"In January 2012, TOSY first time joined CES in Las Vegas. Justin Bieber unveils TOSY mRobo at CES 2012."

Från: TOSY | Wikipedia

Justin Bieber kanske roar dom lite mer uttråkade och mindre intresserade av att lära (ex. vad stereotypen pot-heads beskriver i film) men jag betvivlar starkt att det utanför den publiken drar någon uppmärksamhet alls. Jag kan som ett exempel inte minnas någon musik Mr Bieber framfört.


Komplettering II: Varande inte 100% uppdaterad på politiken i Laos bör jag lägga till givet ev. risk att någon politiker sitter med Google Translate att jag försökte vara lite rolig i förra kompletteringen. Så att inte en bunt PR-ansvariga blir avrättade eller liknande.