Lao People's Liberation Army: Otäckt mobbad av Kina sedan år

2013-10-17

Det är riktigt otäckt att se hur utfrysta av Kina Laos är när det kommer till dom väpnade styrkorna. Dom - med Wikipedia som informationskälla genomgående - saknar helt pansarvagn eller liknande i antal kg ovanför marksoldaten något kinesiskt (allt det amerikanska förutom diverse från Sovjetunionen antar jag är vad som togs i strid eller lämnades kvar i Vietnam och drogs över gränsen till Laos):"Nästan" (faktiskt helt om jag inte glömt något) helt unikt i Asien. Inte ett fordon, kanon eller liknande tillverkat i Kina är del av försvaret.


I flygplanet hittades ett par delvis kinesiska konstruktioner. Dels den säkerhetsmässiga livsfarliga Xian MA60 (bedömt från lista över incidenter på dess uppslagssida resp. uppgifter om var den inte är certifierad på samma sida) men som i alla fall inte är enormt gammal (troligen att Laos inte behövde betala för alt. på samma tema med övriga vapen blev lurade av det kinesiska kommunistpartiet). Det finns annars i flygvapnet en del maskiner med riktig klassisk skönhet mer än kanske vapen-potential som ex. nedan exporterad av Sovjetunionen får vi anta för evigheter sedan.


Klassiskt flygplan med potent Indiana Jones värde. Möjligen fanns en idé hos Kina - påverkande också Sovjetunionen eller inkluderade dem - att förbereda Laos ekonomi och försvar för en filmkarriär.

Foto: Catalan

Dessutom som nummer hittade jag den här Harbin Z 9 som tycks vara ett spännande kulturellt-möte mellan Kina och Frankrike. Jag kan verkligen inte bedöma kvaliteten för den (eller liknande militära luft-prylar egentligen heller) men en poetisk dimension kanske pekande på en dröm om att en gång se havet bland Laos kämpande folk är att den kallas Delfin precis som att en till äldre helikopter dom har från Sovjetunionen skapades för deras marin. Troligast om alls en mer esoterisk en konkretiserad dröm egentligen alls oroande något land i närheten med kust.


Jag undrar om inte fler faktorer än Vietnam - Kina divergensen resp. Laos kanske uppfattade mindre geo-politiska position i regionen spelat in. Men jag har åtminstone inte ännu kontrollerat listor över negativa stereotyper mellan länder jag har och för dom är genom att engelskan är det primära språk jag betraktar en hel del ej vad som kommit med därför att de inte spillt över i Engelskan.