Ship to Gaza: Dags att tänka konstruktivt

2011-05-26

Det finns aldrig bara en väg för att lösa ett problem och ofta i infekterade situationer tenderar aktörer att välja vägar som är sämre.

Jag tror egentligen att det inte tillför värde med Ship to Gaza men av allt att döma kommer de ånga ner.

Därmed gäller för Israel uppvisa lite mognad och framförhållning som omväxling. Förra gången agerade man som femåringar med automatvapen och det har uppenbart inte förändrat något utan skeppen kommer igen.

Nu kan man argumentera att israel visst förändrade något därför att skeppen inte nådde kusten men rörande det gäller antingen att de innehåller något problematiskt eller inte.

I den frågan har vi en till väg som Israel och Turkiet tillsammans kan välja där båda får kompromissa. D.v.s. att last kontrolleras innan de ångar ut på havet under överinseende av en tredje-part båda kan lita på.

Givet att Turkiet är med i NATO och Israel kan argumenteras ha en speciell närhet med USA vore en amerikansk ledd lösning för det lämplig. Ex. amerikanska kontrollanter under FN kontext eventuellt med några fler.

För vad Israel ska ha klart för sig att lösningen att man reagerar våldsamt oavsett om det är att man överreagerar eller eliminerar en risk praktiskt försämrar deras situation mot att båtarna inte kommit alls eller att de når kusten utan att innehålla något problematiskt.

Och jag kan personligen inte nog understryka att sjöröveri inte är tillåtet. D.v.s. är skepp på internationellt vatten gäller för det gemensamma lagar.

Men vi får se hur det här går. Dessbättre är det ju heller inte särskilt länge egentligen tills det är val i Israel igen.