Irans slöa internet

2013-06-25

Den mer strategiska förklaringen till Irans vid taktiska tidpunkter slöa internet vågar jag inte bedöma hur troligt förklaringen i First Evidence Of Iranian Internet Throttling as a Form of Censorship resp. Dimming the Internet - Detecting Throttling as a Mechanism of Censorship in Iran (författarens webbplats: averysmallbird.com) stämmer för.


Men en alternativ förklaring är att diverse teknik relaterat området installerat om jag minns rätt särskilt 2010 i samarbete Kina inte räknat har hårdvara och/eller bandbredd för att orka med den filtrerings volym som skapas vid mer volativa tidpunkter genom förekommande "sökord" i informationen som passerar igenom den åstadkommande att "hela" nätet känns slött.


Eftersom antalet träffar indikerande djupare kontroll såväl som sökande efter indikationer för det föregående ökar exponentiellt oerhört snabbt med antal sökord är detta ett alltid förekommande problem med alla publicerade algoritmer, alla tekniska lösningar och allt känt för aktörer inom området.


Det får tas som en oroande realitet att ej bibehålla leverans-kraft med detta via exponentiellt växande investeringar i hårdvara orsakar annat än praktiskt faktiskt att just vad som upplevs problematiskt av en diktatur som Iran hamnar i kö och praktiskt troligt släpps av kö hanterarna.


Samtidigt ska vi lära något av teve-mediets mer vaneskapande uttryck i reward-dimensioner finns kanske ett omvänt praktiskt värde riktat mot demokrati under förutsättningen att problemen återskapas mer regelbundet. Vilken kompetensnivå mer aktivt verkande demokratiska-grupper ligger på i området relaterat Iran vet jag emellertid inte övergripande och har dessutom tycker jag mig minnas noterat att en del anonymiserande plattformar paketerat Iran haft säkerhetsproblem praktiskt lämnande full information om klienten som utnyttjar dessa givet de kinesiska lösningarna relaterat trafik i stack-nivå med IP och TCP (utnyttjande ex. om jag minns rätt öppna proxies medan loggningen börjar innan och föregripande sådan koppling).


Likväl tror jag inte att man heller ska övertolka behovet av sådan kompetens där jag just här snarare än avseende anonymisering ligger närmare att avse förutsättning att förstå vad som avses och dess praktiska implementation. Notera där också att om realitet finns och grundnivå ökas adderat riktat innebär det att om det för motståndaren negativ värdet uppfattas och hanteras adderar det också ökad kapacitet i samband med större volativitet där jag inte tycker att man ska ta det för självklart att entiteten på något sätt kommer söka bibehålla problematiken som en lösnings-dimension utan snarare söka undvika den för att hellre få förutsättning att ta ut klienternas IP-adresser utan att passerat data släpps.

Grafer och diagram i WikiMedia II: Barack Obama ritad

Letar man efter egentligen strunt men som går att uttrycka intressant vinklat vilket vanligen föga motivation finns för utanför ett kommande val är just kontakt i personer inte särskilt intressant runt Barack Obama (och vi kan notera att man i samband med valen för denne till president egentligen "under-optimerat" hanterade geo-associationen i "över-tolkande" kampanjer). Men personer är en bra första utgångspunkt för graf-ritande därför att vad som är större i antal kontakter i någon riktning kan normalt skäras väldigt enkelt (ex. diverse breda geo-kontakter som samma nation eller samma under-ordnad geo-politisk-entitet i en nation) medan vad som är mindre i storlek kommer ritas acceptabelt om motsvarande relaterat en person i centrum ritas acceptabelt.


Därav är också Barack Obama en lämplig försöksperson: Han är president för ett stort land och han är tillskillnad från bl.a. Bill Clinton en president under Wikipedia- och den semantiska webben- erans tidiga glada dagar. Så vi följer upp Grafer och diagram i WikiMedia med hur President Obama blev praktiskt ritad.


Vi kan först konstatera att praktiskt skapar vi antingen graferna när sidan editeras och sparas (d.v.s. vad som praktiskt sker automatiskt antingen och sämre i prestanda via api:er WikiMedia har eller snabbare men krångliga direkt mot databasen) alternativt att information om hur graferna skapas visuellt lagras i form av övergripande meta-kod. Det senare är mycket sämre och tycks från min erfarenhet vad man oavsett situation bör undvika. Bl.a. Semantisk Wikimedia m.fl. lösningar är oerhört roade av att definiera kod för hur olika koncept i olika "tittande på dem" ska uttryckas. Men i dessa fall skapas just koden mot resp. anrop alt. mot resp. anrop när färdig-gjord från tidigare sådan ej existerar. Risker och problem med prestanda för skapande är därför ej vad vi kan detektera samlat och hantera utan vad användare riskerar (och när det sker mycket troligt regelbundet) måste ta kostnaden för genom att vänta och i värsta fall aldrig få resultatet de önskat.


Här är resultatet därför skapat när sidan skapats och sparats. Den rekommenderade lösningen när serverns hårdvara och resurser inte är väsentligt högre än normalt för alla affärs- och verksamhetssystem (eller när systemet har många användare liksom ex. Wikipedia varför ex. Semantisk Wikimedia ej införts ännu så vitt jag vet annat än i en optimerad version utelämnande bl.a. just de potentiella problem här diskuterade).


I bild-exemplen noterar vi en praktisk utmaning relativt Google Chrome som webb-klient. Vi noterar att vi när grafen presenteras via WikiMedia får den lämpligt default-skalad från början vilket då också definierar normal-start-nivå för Google Chrome. Öppnar vi den som egen bild utgår vi istället från själva bildens definitioner. Praktiskt har med andra ord WikiMedia mycket lämpligt - och lätt förvånande så för en plattform av denna typ - utan att något särskilt gjorts hanterat och givit en standardnivå.


För Barack Obama med dennes breda och av och till djupa avtryck i form av relationer ser vi emellertid inte hela grafen som utgångspunkt direkt. Längst till vänster har den tidigare presidenten Clinton adderats.


KLICKA FÖR ATT FÖRSTORA OCH SE BILDEN LÄSBAR
Notera ovan också att grafen ej är tids-diskriminerande avseende roller.


Och den väsentligt högre mängden relationer Barack Obama har när denne också är topic för grafen d.v.s. vår utgångspunkt illustreras väl av hur det ser ut runt honom. Trots att sidan nu förminskats ner till 25% ser vi ännu inte Clinton-klanen:



Hela grafen nedan och dess storlek i detaljer relativt bilden gör att den troligt för de flesta behöver öppnas i ett bildprogram (ex. Gimp) för att kunna förstora upp resp. detaljer.