Sydsvenskan har fortsatta problem med Google News

2009-11-30

Jag rapporterade nyligen att Sydsvenskan hade problem med Google News. Vissa nyheter fick felaktig rubrik och information angiven i sökresultaten. För flera av sidorna med problem i Google News fanns dessutom problem på Sydsvenskans egna webbplats t.ex. att html-titel och rubrik var olika. Läs mer i inlägget där en möjlig förklaring också ges:

Sydsvenskan underligt indexerad i Google News

Problemen tycks fortfarande pågå att se i följande bild:

För den som ska införa eller har problem med Google News finns tips och guider på Nyhetsbloggen. Denna artikel ger både kortfattad information och har en stor samling med länkar till Google för den som behöver mer information:

Checklista Google News

Läs om framtiden för tidningarna och Google News i denna artikel:

Microsoft, Google och nyhetstidningarna

En till guide värd att läsa är denna:

Google News har potential

Musik populärt på nätet och bör konvertera allt bättre

Att musik är något som efterfrågas från nätet vet vi alla. Intressant vilket kanske inte alla tänkt efterfrågas det även via sökmotorerna. Jag har när jag följt musik på Pryltrend noterat viss sådan trafik trots att låtarna jag skrivit om regelmässigt varit riktigt gamla och ofta från 1980-talet.

Det här är så klart bra att vara medveten om för både kommersiella tidningar och bloggar. Musik är ju trots allt ett område där möjligheten till att konvertera trafik lär växa nu när färre fildelar.

I mina inlägg har jag följt musik i samband med att jag sökt en egenskap i musik jag vet finns i bilder, text och tal (och tror mig förstå rent funktionellt i centrala nervsystemet) och rimligen också borde finnas i musik även avseende något unikt. När jag gjorde det passade jag samtidigt på att blogga musik jag upplevde var intressant att ha kvar med ibland en kommentar. En sådan där också mer om detta finns skrivet är Gambler med Madonna.

För resursstarka aktörer är det ju också värt att fundera över framtidens utveckling kring mobilitet och hur det kan påverka distribution av musik. Nu är ju fokus så klart mycket på Apples lösningar men det är inte alls självklart att det är dom lösningar vi hamnar i långsiktigt (jag tror inte det utan att det om fem år ser väldigt annorlunda ut).

Kinas miljöförstöring motiverar till demokratisering

Det här kan upplevas som ett ganska kontroversiellt inlägg men de som tar sig tid att läsa referenserna inser att jag har rätt. Återkopplingen från Statsminister Reinfeldts möte med åtminstone Premiärminister Wen Jiabao tycks vara att kinesiska kommunistpartiet i princip planerar att fortsätta förgifta Kinas befolkning och i förlängningen accelerera den globala uppvärmningen till skada för hela världen och inte minst Indien och övriga länder med stora nivåskillnader:

Kina backade inte i toppmöte med EU

Utsläppen har emellertid också annan verkan. En sådan är att den skadar centrala nervsystemet och det påverkar särskilt när det är i tillväxt t.ex. foster och växande barn och ungdomar. Det har dokumenteras till exempel av Columbia University i Kina och ett exempel på de studier de gjort där har vi beskrivit i följande pressmeddelande:

Closure of Coal-Burning Power Plant in China Directly Linked to Improved Cognitive Development in Children
(Låt mig understryka att fler studier finns och sist finns länkar till er urval relevanta.)

Nu börjar det också byggas upp publicerad forskning där vi får det dokumenterat att samma typ av skador uppträder hos vuxna även om det tar längre tid.

Givetvis orsakar detta onödigt lidande för befolkningen och att planera för att fortsätta utsläppen - rent utöka dem åtminstone de närmaste 5 åren - visar en respektlöshet för befolkningen där de betraktas som förbrukningsvara.

Dock förutom entydigt negativ verkan i nervsystemet minskar också impulskontrollen. Det är generellt inte något bra men i vissa situationer medför det värde. Vad det handlar om är att folk särskilt i grupp blir mer benägna att gå ut och protestera och då blir upprörda. Det har vi ju förövrigt många exempel på från Kina där det också tycks åtminstone för mig med den begränsade statistik jag har tillgång till är vanligare just i regioner med stora utsläpp.

Utsläppen är ytterst destruktiva både för individerna lokalt och hela världen. Men det är som att de har en inbyggd skyddsmekanism där de motiverar befolkningen till att korrigera det samhällsproblem som orsakar dem.

Fler studier

Jag har en längre litteraturlista relevant i det här området på en annan dator men detta får duga då jag ej har tillgång till den för närvarande. Vad vi har nedan är resultatet från snabb sökning bland både studier och nyheter. Ändå är det fullt tillräckligt för att peka ut skadorna och vad dom skadorna innebär är ju väldokumenterat sedan flera år. För just den manifestation som diskuterats här är ju effekten lätt för vem som helst att kontrollera även om jag inte känner till någon som publicerat det som forskning.

Long-term exposure to traffic-related particulate matter impairs cognitive function in the elderly

Air pollution, cognitive deficits and brain abnormalities: a pilot study with children and dogs.

Luftföroreningar skadar och försenar barns utveckling

Blood lead levels in children, China

Bly kanske medverkar till ADHD

Air Pollution and Brain Damage

Kvinnliga ledare behövs inom polis, militär och krisberedskap

I ett inlägg diskuterade jag en färsk studie där man tittade hur "negativa" och "positiva" bilder aktiverade olika delar av hjärnan och vilka skillnader som fanns mellan män och kvinnor:

Återigen höga poäng i Tetris

En till sak värd att fundera på från studien (och flera liknande innan) är att den indikerar att kvinnor i "kritiska" situationer tenderar att tänka efter "oftare" (mer rätt i större utsträckning) innan de reagerar.

De kan både vara till för- och nackdel beroende på situation men jag tror att i de allra flesta situationer i dagens samhälle där vi uppfattar fara är det till fördel. Situationer som brand m.m. där den manliga optimeringen ofta är bättre är inte vanliga samtidigt som vi felaktigt tolkar "moderna" situationer som förr inte fanns som akut fara.

Jag vill mena att detta är ett argument för att samhället har nytta av fler kvinnliga ledare inom militär, polis och myndigheter med ansvar för "katastrofer" och dyligt. Särskilt gäller det på ledande positioner inte minst på lägre nivå i organisationerna där taktiskt ansvar tas för den omedelbara situationen. Det kan innebära lägre risk för felaktiga beslut. Förvisso går frågan att hantera hos män via medvetenhet om problemet (och det behöver kvinnor också) och att man lär sig metoder men denna och andra studier pekar på att kvinnor behövs just inom de områden där de idag saknas.

Ett område där vi har detta redan idag är sjukvården där både kvinnliga läkare och sjuksköterskor vanligt. De arbetar i situationer där kraven på hjärnan är ungefär den samma: det handlar om hög stress, tidsbrist och långa arbetspass. Därifrån vet vi att kvinnor åtminstone inte presterar sämre än män.

En nyhet om studien finns att läsa här:

Kvinnor tänker efter och män reagerar vid fara

Studien kommer dessutom diskuteras i ett tredje inlägg avseende vad det kan den kan innebära när man illustrationer tidningar och bloggar.

Återigen höga poäng i Tetris

Jag tog upp Tetris i ett inlägg här på Nyhetsbloggen där jag skrev följande som kan vara viktigt:

"Genom att ha tappat förmåga i Tetris är det återigen en utmaning för hjärnan. De gamla resultaten känns bara sanslösa trots att de säkert jämfört med erfarna spelare som hållit på längre än de 10 - 14 dagar jag lekte runt är väldigt mediokra."

Från: Uppföljning: Jonglering och Tetris

För att sedan följa upp med en korrigering:

"Jag höll nästan på att få en brutal känsla av att stora delar av min hjärna måste ha försvunnit när jag nu knappt klarar 30 000 - 35 000 poäng (dock startat en bit högre än nivå 1 och med ett antal rader från start) vilket känns dåligt jämfört med de tidigare resultaten."

Från: Korrigering: Poäng i Tetris

Nu lutar jag emellertid åt att jag både hade rätt och fel i korrigeringen. Fel i den mening att poängen nog var verkliga därför att jag aldrig sedan dess sett defekten jag kom att misstänka i Tetris. Rätt i den mening att de sämre poängen inte hade med någon lägre potential för prestationsförmåga i hjärnan.

Vad det handlade om är snarare aktivering av hjärnan genom musik och andra faktorer som aktiverar vad jag för egen del valt att kalla motivation. Nu när jag sett den stimulerande faktorn klarare även i musik kan jag konstatera att aktivering den vägen ett par timmar direkt gav ett högt resultat och jag spelade egentligen inte ens seriöst:

Även andra externa faktorer som aktiverar dessa delar av hjärnan har ökat och är lite mer jämförbara mot den period när de höga poängen kom. Det här är ju en fråga som kommer ner till perception och arbetsminne. I båda fallen avser jag egentligen min definition i en egen modell men den är tillräckligt lika för att inte betyda göra någon större skillnad här. En nyhet om en färsk forskningsstudie i ett annat område men som delvis demonstrerar något bitvis besläktat i en enklare modell publicerade vi igår på Nyfiken vital:

Kvinnor tänker efter och män reagerar vid fara

Poäng i Tetris m.m. kan troligen pressas upp genom aktivering av perception och det kan vara lite lättare hos män. Möjligheterna det ger översätter till mängder av andra situationer. Det finns olika vägar för att uppnå det och viktigast är att de inte leder till en osund ökning stresshormoner annat än korta tidsperioder. För egen del är jag nöjd med en minskning av dessa som allt mer verkar ligga stabilt. Översatt till motivation förstår vi att den faktorn är underliggande själva känslobudskapet även om normalt (kanske undantaget musik) alltid kommer inbakat med något vi är skapade för att tolka känslomässigt.

Intressant med studien är även att den rör hur olika delar av hjärnan aktiveras hos män respektive kvinnor av bilder med känslobudskap. Det kommer jag diskutera i ett eget inlägg eftersom effekten och skillnaden mellan män och kvinnor är bra för tidningar och bloggar att känna till när nyheter och artiklar illustreras.

Sammansatta ord kan bli bra namn på produkter och varumärken

Jag är verkligen ingen expert på att hitta bra namn på varumärken, varor eller tjänster. När det gäller nätet handlar det dessutom inte bara om att namnet ska kännas elegant utan det ska helst vara lätt att komma ihåg och/eller stämma med vad folk söker på. Det kan i så fall göra det lättare att bygga trafik till den viktigaste hemsidan som ju ofta ska överensstämmer med varumärket.

Ett upplever jag väldigt bra namn på en produkt hörde jag om första gången tror jag 2008 - Snapdragon. Det är kraftfulla processor för mobila enheter från Qualcomm och sedan dess har flera leverantörer valt den för sina teknikledande satsningar. Senast gällde det Sony Ericsson i deras XPERIA X10.

Snapdragon är ett passande namn på en processor avsedd att sitta i dyrare mobiler och mini-pc eftersom dessa ofta används professionellt. Då ska de lösa problem och en tolkning av snapdragon är just en kraftfull permanent lösning av stora problem. Logga och symbol för XPERIA X10 är dessutom den blå draken vilket ju också gör det passande:

Det skrev jag några rader om på Uppslagsbocker.org (tipsa där gärna om ordlistor och ordböcker):

Vad betyder "snapdragon"? Dräp draken

Intressantare här tycker jag att namnet pekar på en metod för att hitta bra namn på varumärken, produkter och dyligt. Att man letar efter sammansatta ord i moderna eller äldre ordlistor. De behöver som för Snapdragon inte alls längre vara vanliga för att vara ett bra namn.

Intressant för Nyhetsbloggens läsare kan dessutom de två inlägg jag skrev om reklamfilmen för XPERIA X10 vara:

Reklamfilmen för XPERIA X10 analyserad

Reklamfilmen för XPERIA X10 (headset version) analyserad

Jag blev riktigt imponerad av båda. Detta är ju reklamfilmer av den längre typen. De kanske inte passar för TV men fungerar bra på webben, mässor och i butiker. Mitt intryck är dessutom att den tagits emot väl och fått bra synlighet på nätet (men jag har ännu inte följt upp mer noggrant). Oavsett bara mobilen levererar vad den ska utan problem så ska den bli en ordentlig framgång.