Uppsala glatt men lugnt

2009-10-24

Jag kunde inte låta bli att äta på restaurang Carl Filip efter en lång kvällspromenad genom centrala Uppsala. Detta givetvis för att känna av kvällsstämningen efter den närmast liknande karnevalsstämning vi hade under dagen:

Exceptionell lördag för Uppsala

Carl Filip var fullbokade men ordnade ändå det sämsta bordet åt mig vilket för dom är ett bra bord. De hade upplevt en exceptionell dag och att vara fullbokade är väldigt ovanligt för dem från min egen erfarenhet. Personalen tyckte folk var ovanligt glada och leende. Det kunde jag särskilt konstatera på folk som kom och inte fick bord.

En självklar grundläggande faktor förutom de jag tog upp avseende tidpunkt är givetvis att lön utbetalats. Ändå var alla av de butiksinnehavare och restauranger jag pratade med under dagen helt ställda. Hot (^_^)

I'm like the ring leader, I call the shots
I'm like a firecracker, I make it hot
When I put on a show

Från: Britney Spears - Circus (lyrics)

Folk har länge varit helt onödigt nedstämda och det på en onormal nivå. Vi var på väg att tappa framtidshoppet. En av flera orsaker är trendpåverkade aktörer varit väldigt ledsa och gråtit. Det inkluderar delar av svenska mediebranschen men styrande har lika mycket varit viktiga amerikanska aktörer.

Frågan när nu detta snabbt just nu bryts om det ger någon negativ effekt? Ett glatt humör ger ett jämnare humör och hjälper till att fatta rationella beslut därför att onödig ångest respektive onormalt stegrat stämningsläge inte påverkar. En ev. nu överprissättning på delar av ekonomin bör därför lugna ner sig när hybris precis som oro minskar.

En risk jag inte bedömt som farligt stor men den som mest hållit ett öga på är hybris d.v.s. onormalt stämningsläge där folk går ut och överkonsumerar eller ännu värre super en massa. Intrycket så här långt av lördagen att som väntat finns inga tecken på hybris. Tvärtom blir nog detta en lugn lördag. Snarast lär folk dricka mindre och ha mer fokus på att söka kontakter med kvinnor respektive män, eller prata med vänner.

Jag ska ta en tur ut på stan runt 01.00 - 02.00 och känna av stämningen då. Om möjligt prata med föräldrar på stan (eller vad de kallar sig) och polisen. Ändå skulle det direkt förvåna mig om vi inte får en lugn men väldigt positiv festlördag.

Exceptionell lördag för Uppsala

Uppsala har tagit första steget mot att bli en stor stark tiger. Ekonomisk potent och riktigt betydelsefull i trender och åsikter.

Lördagen i Uppsala är exceptionell:

  • Staden är fylld med folk. Den stackars tanten i butiken med Rättvisemärkt var helt slut.
  • Folk är glada och positiva.
  • Även äldre är ovanligt glada.
  • Inga överslag i stämning av hybris så några onormala problem under natten lär vi inte se, och inte heller lär folk överhandla i butikerna nu under dagen.
  • Ungdomar, särskild kvinnliga, är ovanligt ofta trendriktigt klädda i den absoluta mitten: Vi ser kläder med intensiva färger kombinerat med traditionella mönster från olika delar av världen kombinerat med kawaii.
  • Täthetsmitten av folk cirkulerade på gågatans sida om ån runt new yorker (ej bekräftat med luftbilder eller dyligt).
  • Andra sidan var också kraftigt trafikerad från butiken med Rättvisemärkt ner mot Filmstaden men jag gick mindre på denna sida eftersom mycket tid gick åt på andra sidan.

Bilder, färger och ljussättning för reklam låg i flera butiker (jfr new yorker) nära trendens mitt. Här går att pressa upp mer eftersom folk börjar vänja sig vid de nya färgerna. Det gick även se hur butiker med dålig ljussättning och fel färger hade färre kunder och besökare men hela centrum lär säkert haft exceptionell försäljning.

Här tar vi också och ger UNT två guldmedaljer för att med utdelningen av tidningen under fredagen med UNT city som låg mycket rätt.

Läs mer om allt bra vi har i UNT city:

UNT city visar hur en bra nöjesbilaga görs

Anpassa mot yngre läsare

Bakom detta spelar dock många faktorer in redan lokalt. Vill vi kan vi ta dom faktorerna vidare och föra Uppsala närmare mot att bli tillväxtmitt i världen. Det är möjligt och behöver inte vara svårare än att kontinuerligt föra in entropi via nya intryck i en takt folk orkar bearbeta. På det behöver man dra upp signalstyrkan (jfr Känslopåverkan av musik) för att ge en intensivare upplevelse av kunskap, budskap, butik o.s.v.

Idag spelade givetvis timing in: Riksbanken höjde inte räntan, vi har fått upp humöret på svensken, vi kanske också ligger i ett lov, vi närmar oss jul och vi fick julklappstrenden att gå till snälla julklappar.