Effektiva organisationer: Tigrar och lejon slåss, fildelning, EU är en lat kossa och hur svartmyror & Hitler segrade

2010-09-17

Första delen av denna artikel där vi tittar på filmklipp av strid mellan tigrar och lejon och förklarar varför tigrar alltid kommer vinna är från Tigrar som äter lejon på Pryltrend där jag samlat fimklipp och foton relaterade till kroppsspråk och kognition i djurvärlden och för dem mer som minnesanteckningar än fallstudier.

Anteckningar runt organisationer och hierarkier för modellen görs på Nyhetsbloggen eftersom Pryltrend bäst används bara för anteckningar om påverkan av efectos especiales (högre musik, snabbare musik, större monument, intensivare kontrast, mer färg och ljus, fler och mer, högre upp, lejonhanne med stor man o.s.v. och rekursivt uppåt och större i kultur) för att inte göra organisering av information ännu svårare och hamna i situationen jag hade innan jag började anteckna på bloggarna.

Vi kan här värt att peka på innan artikeln att för organisationer och hierarkiers uttryck och effektivitet i energi är grafteori viktigt medan samband från bayesian mönsterigenkänning är vad vi förstår efectos especiales via. Sedan gäller givetvis att individer lokalt i en organisation kan uttrycka efectos especiales mot varandra (verka stora när de vill bestämma m.m.).

Innehåll

Därför besegrar tigrar alltid lejon i strid

Att tigrar besegrar lejon i strid är givet. Orsaken ligger i två faktorer:

1. Lejonhannen är ett exempel på den typ av energi lat individ organisationer som gör mindre men kan ha andra värden.

För lejonhannen är det värdet i princip att skrämma iväg hyenor där hans storlek och enorma man har större betydelse än hans praktiska förmåga i strid (om hyenorna ändå slåss förlorar han men han är så stor och imponerande att de sällan gör det).

Att jaga har han lämnat över till honorna och att praktiskt klara att döda ett byte är mycket svårt för honom därför att han syns för bra. Det är två sidor av samma sak. Tar en yngre hanne över flocken får han nöja sig med att oftast leva på kadaver i väntan på att dö.

2. Den andra orsaken ligger i att lejonhonorna nödvändigtvis är sämre på att slåss än tigrar. De är anpassade för att samarbeta i grupp när de lägger ner ett byte eller i mer symbolisk kamp om rangordningen.

Det skiljer sig radikalt från att slåss med ett jämn stort kattdjur. Visst att man kan tro att de borde dra nytta av gruppen men i praktiken är det oerhört svårt för dem både av begränsat utrymme och att angrepp i de taktiker de är tränade i sker en och en där de i detta fall blir skadade en och en av ett djur som är anpassad på individuell strid utan att bl.a. lägga en förslöande tid på att synkronisera vad övriga flocken är.

Vi kan se allt detta i uttryck i de stridsscener mellan tigrar och lejon vi har samlade här. Notera särskilt att tigrarna hela tiden är snabbare och också att lejonhannen tappar stridsvärde genom att han tror att det ger något att blåsa upp sig och verka stor vilket tigern utnyttjar genom att slå under huvudet med sina klor mot halsen. Några träffar där och lejonet är åtminstone allvarligt skadat där blod är energi respektive därför att klorna bär bakterier från kadaver.

Däremot om lejon hade varit mindre än tigrar och fler i antal än deras flockar är nu hade det blivit en helt annan sak. Det både av utrymmes skäl och av ökad effektivitet på synkronisering där de kan synkronisera ungefär samma antal individer men där dessa på samma stridsyta kan synkronisera vidare till fler.

Där kan vi jämföra med hur myrorna alltid tycks tränga ut termiterna.

Av exakt samma samband är tigrar intelligentare än lejon därför att lejon bär en tids- och energikostnad som doneras till flocken. Det innebär kostnad att hantera synkronisering och det gör deras hjärna långsammare och också p.g.a. det gör det svårare att bibehålla en större utsträckning av näten. Fiskar kan därför röra sig i större stim än valar men valar är intelligentare.


Foto: Tambako the Jaguar Licens: CC by-nd 2.0

I filmklippet nedan ser vi också en annan dimension av lejonets svaghet. Den är anpassad för den typ av strid vi ser nedan och utanför det klarar det av väldigt lite om en annan metod krävs. Därav att lejonhannen slåss på samma sätt mot den jämnstora tigern som nedan mot de mindre hyenorna medan tigern mot lejonet utnyttjar att denna uttrycker sig stor.

En minskad flexibilitet är också typisk för den lata individ lejonhannen representerar där längre tids omställning krävs.

Saknas kostnad för maskiner, patent m.m. är monopol kritiskt

Tittar vi på företag gäller att när systematiska faktiska nödvändiga kostnader för att skapa produkten är mycket reducerade för en produktion kommer alltid större organisationer som bär egna systematiska kostnader som inte tillräckligt effektivt översätter till värde förlora i individuella strider men kan ändå ha ett över tiden större överlevnads värde vilket dock styrs av antalet individer i miljön.

Fildelning illustrerar dessa och en dimension av revoltens magi

Undantaget är monopol eller där infrastrukturen kontrolleras där ju fildelning av filmer är exempel på båda faktorerna. Fildelning illustrerar också en inbyggd egenskap hos människor liksom kanske alla djur.

När ett monopol eller en aktör som uppfattas fullständigt bestämmande över en grupp tenderar den grupp att revoltera och bekämpa den. Det är ytterst lätt att förstärka genom att helt enkelt få monopolet att uttrycka mer efectos especiales d.v.s. verka skrämmande, tala om hur stora de är o.s.v.

Just denna faktor i revolution ska inte överskattas vi har flera viktigare sämre förstådda emedan denna är välkänd och också givit upphov till bondsanningar av olika slag som att det är dumt att blåsa upp sig (vilket egentligen inte är riktigt utan beror helt på situation). Detta är en områdets trivialiteter.

Svartmyror och Hitler: Mindre enheter, snabbare initiativ och effektivare överföring av information

Två till välkända exempel på samma sak är givetvis:

  • Svartmyrorna som klarar av (d.v.s. konkurrerar ut övriga) väldigt många andra energiuttryck av myror.
  • Hur Hitler trots en egentligen väldigt begränsad krigsmakt relativt länderna runt omkring via snabb offensiv och en oerhört effektiv befälsordning under några år kontrollerade Europa.

Svartmyror trots större antal i organisationer klarar att effektivisera denna oerhört väl jämfört med kanske alla andra myror. De är också mycket snabba inte bara i hur de rör sig utan också som de reagerar som individ och stack.

Faktiskt är vissa myror så effektiva att de klarar att organisera mer än en stack och de största samarbetande systemen av stackar (där de har egna drottningar men där en drottning är övergripande chef och olika stackar riktar in sig på specialistområden t.ex. producera en särskild bladlus för att sedan "handla" med varandra) har inkluderat runt 50 000 stackar.

För myror har vi också de kända energisambanden rörande skillnaden mellan en liten och en stor stack: Metabolism i myrstackar visar organisationers energiförbrukning.

För Hitler gäller att han agerade snabbt, hans armé rörde sig när han agerade också den snabbt och order passerades snabbt.

Vad som gjorde att Hitler besegrades var det Brittiska Imperiets höga effektivitet på lång kommunikation d.v.s. att se till att enheter mycket utspridda fortfarande levererar värde. Därmed fanns resurser att inhämta och krig utspritt i världen där ju även Japan var en relevant aktör kunde hanteras.

Den andra viktiga faktorn var den amerikanska högre allmänna rörligheten där de trots en stor myrstack hade klarat att bibehålla hög effektivitet. Det gjorde att omställningen till krig gick snabbt och gav visst värde. Den dåligt byggda men billiga Shermantanken är trivialt exempel på det.

På det men osmakligare gavs också värde av samvetslöshet Stalin var villiga att slösa bort enorma människoantal på ofta mer eller mindre meningslösa militära operationer (där man kan spekulera i att han i något form av vansinne önskade reducera vissa på befolkningsgruppers antal på samma sätt som han flyttade om dem över Sovjetunionen för att blanda ut dem). Det sparade givetvis resurser för övriga även om den totala åtgången av människoliv blev gigantiskt större än den annars blivit.

När EU började gå fel

I dessa fenomen ser vi också felet med EU som okunskap resulterade i. Det ger troligen fortfarande ett övergripande värde men det ligger ekonomiskt under potentialen och i samband som ligger längre fram realiserad fysisk energi där sådant visar sig snabbare som politik är skadan tydligare.

Problemet och orsaken är associerad till den för snabba expansionen särskilt när togs in i EU- Det var väldigt olycklig och kommer bromsa värdet EU kan ge både för Väst- och Östeuropa under många år.

Givet att EU:s organisation ännu inte hade klarat att kompensera för energikostnaderna den större organisationen skapar fördes den över till en ännu större organisation. Utvecklingen att effektivisera bort denna har följaktligen av samma orsak som det är oerhört viktigt att göra stannat av och på sikt är det risk att vi kommer se samma fenomen inom fler och fler områden.

EU är en slö kossa

I politisk strategi är EU redan helt utan uttryck av energi där EU trots varande den i värde dominerande regionen i värden både är nästan helt marginaliserad i utrikespolitik och ekonomisk policy. Vi är den slöa kossan som ligger och idisslar medan buffeln USA och draken Kina blåser upp sig mot varandra och lilla rädda och nervösa kattungen Japan ligger i emellan och försöker verka gullig.


Typiskt slö kossa av samma typ som EU. Dokumenterad en liten bit utanför Uppsala när jag begav mig ut på en expedition för att mata hästar med röda äpplen för att lära mig mer om deras beteende och mig själv. Hade det inte varit för att de till antalet mycket färre bönderna beskyddade kossorna skulle de aldrig klara att överleva. Det är stor risk att EU kommer hamna i exakt samma situation.

Problemet är att vilken som helst av dom när de för ett ögonblicket blir lediga från varandra kan komma över och bita bort ett stycke kött från oss. Och de gör de alla tre t.ex. med Japan även om det är sällsynt. Det är vad i bästa fall får kossan att råma och möjligen ibland att den reser sig upp.

EU byggde en mycket stor myrstack väldigt snabbt utan att den naturliga utvecklingen hann med. Den uttrycker både den lilla stackens oförmåga inom flera områden där det samarbetande värdet aldrig fullt ut skapades.

EU är som en liten myrstack som blev stor utan värde men som ändå betalar kostnaden för de lata individer som ska realisera den stora myrstackens värde.