Hyror och fastighetspriser i Shanghai

2014-04-28

I kontrast till varandra:



Igår när jag tog manuella seed-sajter till RSS-spindlingen närmare ekonomi resp. pressmeddelanden kom det till bläddrande nyheter att ev. ett antal aktörer nyligen (kanske rent av de närmasta dagarna) tagit ner dom kommersiella hyrorna i Shanghai några steg.


Det kändes intressant men jag såg det inte direkt i Google News på den tid jag var beredd att lägga på att söka efter det och upplevde istället ett tämligen stort fokus på tydligt "money-reward-positiva" nyheter vilket självklart om det stämmer som kraftigare tillväxt i uttryck relativt bakomliggande tidigare kan vara tecken på att vi närmare oss eller är i peak eller passerat den. Okänslighet för belöning på samma nivå tenderar ju när affären kring uttrycket också existerar att leverera en större dispergens mellan uttryckt värde och faktiskt värde ju närmare peak vi är när peak i sig åtminstone i efterhand upplevs "överdrivet" (jämför tulpaner (tulip mania i Wikipedia) som det mest slående exemplet på efterklokhet).


I en värld där så mycket mer av världen konkurrerar om min uppmärksamhet känns det emellertid lite som att ännu på ett tag får Shanghai vänta på en bättre ansträngd katastrof indikation innan den tar någon försvarlig andel av uppmärksamheten. Men i all rimlighet är balansering neråt att vänta snart (har jag tyckt i åtminstone åtta till 12 månader men samtidigt tenderar jag i ekonomi ligga föregripade - fel kalibrad fortfarande - ungefär slående för Sverige i fasförskjutningen mellan mig vs vanligast uttryckt i Dagens Nyheter för ränte-politiken där mitten mellan ligger på cirka åtta månader räknat ungefär från 2009 ev. sent till idag).


Så med viss förväntan om att ordentlig nyhetsvärid krasch på fastigheterna nere i Asien att sampla ner ordentligt (man kan tycka att många möjligheter till det givits bakåt men jag upplever inte något bra avgränsat som varit uppenbart överdrivet uppåt innan färskt) kanske ändå är på väg sätter vi uppmuntrande tema-musik till alla ännu glada-investerare som kan trycka upp det hela in bit till sista månaden (för månaden finns säkert rekordlig risk för att om felaktig inte föranledande någon korrigering).


"Here we go go go with total dedication
Here we go again
Here we go go go to the temple of consumption
Get your gear and start to spend
Here we go, here we go, here we go
As some sort of prototype I serve to be
You see tomorrow's dream has never been a part of me
Consume today and leave the rest behind you
Tomorrow is a surprise party buy a ticket too"

Stakka Bo, "Here We Go Again"