Projekt för en Bättre Värld

2010-04-24

Att driva projekt med grundläggande syfte att de ska medverka till en bättre värld är ovanligt. Egentligen ska dock ingenting hindra det avseende lönsamhet (och att jag tjänar mindre än nödvändigt på flera saker har ingenting med det att göra) och genom internet har allt sådant blivit enklare. Alla förutsättningar finns därför att göra just detta.

Kvinnor är lika bra i matematik

INNEHÅLL

Hedonimeter - En fri samlad metodik för riktad

Nyfiken vital - Forskning för en bättre värld

Nyhetsbloggen - Kunskap för media om internet

Ett gulligt internet

I Sverige viktiga publikationer på nätet

Säkerhet i media och för medborgarjournalistik

Sådana projekt kan mycket väl få fullt mätbar effekt och även om effekten skulle bli liten kan det göra dig själv gladare liksom inspirera andra som kan lyckas mycket mer till att göra samma sak

Här har de viktigaste av egna projekt jag driver inom området listats.

Hedonimeter - En fri samlad metodik för riktad

Hedonimeter försöker nå en samlad metod för riktad information avseende deras påverkan på mottagarna och hur denna påverkan kan röra sig vidare i trender.

Värdet bedömer jag är mest kritiskt för miljö- och demokratiorganisationer med begränsad budget vilka inte kan köpa in kompetens för reklam, pressmeddelande m.m. Skillnaden det innebär kommer kraftigt öka de kommande åren eftersom förståelsen av hjärnans funktion kring detta just nu är i paradigmskifte och de reklam- och PR-byråer som klarar att ta till sig det kommer kunna ta ordentligt betalt.

Bland annat därför att vad som rör EEG, MRI m.m. och ges från de delar som sorterar in under neuromarketing är väldigt dyrt.

Hedonimeter berör dock mer än neuromarketing men den del som ännu är dokumenterad handlar i princip om detta även om andra typer av studier används för att skapa grundläggande sammanband.

hedonimeter.org/blogg/
Bloggen används för anteckningar rörande studier, begrepp m.m. Detta kommer användas i formaliseringen och ger möjlighet för intresserade att följa arbetet.

hedonimeter.org
Här sker själva formaliseringen. Det är egentligen inte påbörjat även om experiment med hur strukturen kan göras har skett.

Pryltrend.com - Fallstudier
Förutom publicerad forskning (hanteras via Hedonimeter) gör jag en del egna fallstudier till Hedonimeter. De sammanställs av och till på Pryltrend och hittas dit länken går även om många fler ej sammanställda finns.

Fallstudierna är mindre formella jämfört med publicerad forskning men fyller en viktig funktion för egen förståelse samt peka ut områden som mer noggranna analyser är meningsfulla av i formaliseringen av Hedonimeter. Vidare ger de exempel på hur olika faktorer verkar.

Nyfiken vital - Forskning för en bättre värld

Nyfiken vital skapades för att medverka till en bättre värld genom att följa forskningsnyheter som ger kunskap som hjälper till ett längre och lyckligare liv. En persons totala lycka kan ju beskrivas som integralen över lyckan i varje tidpunkt genom livet.

Fokus rörande det har legat på forskning gjord i andra länder än Sverige. Orsaken till det är att svensk forskning redan uppmärksammas omfattande i Sverige i media samt olika sajter universiteten själva byggt. Därigenom är det mycket intressant och värdefull forskning som passerar obemärkt på svenska. En del av dessa fångar Nyfiken vital upp och i de flesta fall har de gjorts i USA därför att det är världens störst forskningsnation.

Befintligt fokus hur Nyfiken vital ska medverka till en bättre värld ökar just nu. Förutom befintligt ska den också visa upp forskningsnyheter m.m. som inspirerar till ökad snällhet i samhället och mer allmänt nyheter som inspirerar till en bättre värld på andra sätt än uteslutande via den faktiska kunskapen.

Den ska också särskilt peka ut forskning som visar att myter som negativt inverkar på samhället är falska. Inte minst inkluderar det att uppmärksamma och bevaka forskning rörande negativa stereotyper. Ett exempel är den felaktiga föreställningen att kvinnor är sämre i matematik:

Kvinnor är lika bra i matematik

Detta har diskuterats på Nyfiken vitals blogg:

Att inspirera till en bättre värld

Samt även här på Nyhetsbloggen i:

Att låta rymden inspirera till en bättre värld

Exempel på forskningsnyheter som lyfter fram värdet av snällhet inkluderar i urval:

Gör snälla saker för ökad motivation
Snällhet gjorde människan framgångsrik
Snälla filmklipp gör dig snällare

www.nyfikenvital.org
Här publiceras forskningsnyheter, artiklar m.m.

Nyhetsbloggen - Kunskap för media om internet

Nyhetsbloggen rapporterar om internet riktat för tidningar på nätet, nättidningar, bloggar m.m. Det inkluderar guider och tips som kan hjälpa fler till att skapa bättre publikationer med mer trafik.

Både bloggosfär och tidningar är viktiga för demokratin. Det finns därför stort värde att se till att denna typ av information finns tillgänglig.

Ett gulligt internet

En del av de fallstudier och konsekvenser som den grundläggande modellen för Hedonimeter pekat ut är möjliga att jag utvecklar vidare enskilt. Det inkluderar viktigast ett gulligare och trevligare internet.

Modellen indikerar att även en relativt liten skillnad kommer innebära spridningseffekt på nätet samt att detta får påverkan på samhället i övrigt. Sådan påverkan kan inkludera mindre våld och ökad tolerans.

Detta har jag av och till diskuterat i väldigt många inlägg men ännu aldrig fullständigt. Det är en möjlighet som ofta är väldigt aktuell i mina tankar och som jag hoppas kunna lägga mer tid på. Initialt är det dock viktigt att formaliseringen av Hedonimeter påbörjas därför att denna kommer peka ut hur det kan göras effektivt. Ett inlägg som diskuterar det är dock följande:

Reklamfolk är bra folk

Precis som indikeras där har jag i det lilla gjort vissa saker redan. Liksom mycket annat gör jag egentligen mycket mer än vad som märks eftersom jag inte är helt road av kommunikativt stora saker (vilket förövrigt rörande positiv effekt normalt är sämre för flera typer av riktad information när långsiktigt värde ska nås).

I Sverige viktiga publikationer på nätet

Svenskamediahus.org är en katalog som ska försöka lista aktörer som driver tidningar, bloggar m.m. på nätet.

Katalogen kommer inte ta med samtliga utan någon form av gräns finns då målet är att fånga dom som har större inverkan än de flesta utifrån antal besökare per dag och redaktionell kontroll. Att strukturera dessa kan ha värde för att stärka vår demokrati.

Säkerhet i media och för medborgarjournalistik

Seoktaktik.com har som mål att sammanställa guider och tips rörande säkerhetsfråga som berör media, medborgarjournalistik m.m. Även om den bevakar IT- och informationssäkerhetsområdet aktivt är dock väldigt lite av detta ännu påbörjat. Erfarenheten och kunskapen för det har jag dock givet att jag stora delar av min karriär arbetade som informationssäkerhetskonsult, journalist inom området, utbildning i säkerhet m.m.

Många såg inte behovet av detta när jag påbörjade arbetet med SEOTaktik rörande säkerhet (användes som mer allmän blogg innan). Dock har det precis som jag trodde visat sig nödvändigt bl.a. genom de omfattande avlyssningsnätverken som avslöjats, denial of service angrepp m.m.

Anledningen till att jag fångade behovet tidigt var att jag hade kännedom om ett antal incidenter som då ej var publicerade och som tydliggjorde att en viss diktatur nu mycket mer aggressivt sökte information även utanför det i storlek och befolkning enorma hemlandet. Länder problem hade fångats inkluderade då bl.a. Indien, USA och Australien men troligen också Sverige även om jag inte fått eller försökt få någon säker uppgift om det (och jag är mycket tveksam till att Sverige har möjligheter att kunna avgöra det).

Visar Google Sky en port för punkt till punkt transport via maskhål?

För inte länge sedan trodde ju en del att de upptäckt Atlantis med Google Earth. Jag trodde inte det därför att "egenheterna" i bilderna Google Earth visar är vanligt förekommande och beror på olika generationer på bildrutorna, algoritmerna som vågar samma bilderna m.m. Dessutom det få historiska referenser som finns rörande Atlantis pekar på att det snarast avser någon "generation" av Troja.

Här har vi dock en egen i Google Sky jag identifierade som om jag var mer inkorrekt girig efter uppmärksamhet och inlänkar borde ha framställt som en gateway för rymdtransport liknande den man hade i David Lynch Dune. Likheten är ju trots allt stor med hur det såg ut i filmen:

Det raka strecket som direkt skär mellan ljus och mörker visar ju att någon form av struktur är byggd där och att den ger i från sig energi. Eller mycket troligare är denna del av himlen fotograferad vid två olika tillfällen och att något vid det ena tillfället gav ifrån sig intensiv energi vilket hade slutat när den andra rutan fotograferades.

Det röda vi ser kanske är en ledtråd. Jag kan dock inte tillräckligt om hur olika saker ser ut för att kunna bedöma vad det egentligen är. Men kanske exploderade först en stjärna och gav ifrån sig ljuset för att därefter dra sig samman till det röda?

De bland mina läsare som mer tror på den första förklaringen (och jag kan verkligen inte nog för att utesluta den) kan ta sig en titt i trailern till Dune. Jag är inte helt säker men tror att den gateway Duke Artrides med Jessica och deras son Paul Artreides färdas genom tillsammans med sina armé för att ta över Dune är med i den.

Hjälper David Lynch Google att sprida Adsense ut i rymden?

Vem vet förresten om inte David Lynch kanske hade någon extra information om rymdtransporter inför Dune? Kanske kom han hit via en? Hans filmer har ju alltid varit lite speciella. Nästan som från en främmande kultur... Transportporten i filmen kändes dessutom misstänkt realistisk...

Kanske syns detta på Google Earth därför att Google systematiskt sökt efter en sådan för att använda för att föra ut Adsense till främmande kulturer och skapa nya affärsregioner innan någon annan aktör plockar den marknaden. Förövrigt att länka saker är så enkelt att även om kulturer man hittar befinner sig på riktigt låg nivå bör det gå att lära dem. Vem är jag att utesluta att Google just nu sitter och planerar för att introducera Adsense på en främmande planet som de håller hemlig tills de känner sig trygga i att inga konkurrerande annonsmäklare klarar att komma in på marknaden. Eller för att köpa billig manuell kvalitetskontroll från. Vill vi att rymdvarelser ska bedöma våra hemsidor antingen manuellt eller genom att dom länkar till sidor dom tycker är bra?

När jag söker på google david lynch får jag dessutom "1 480 000 engelska och svenska" träffar. Jag är inte tittat på någon av dem men är det kanske inte så att själva Googles AI försöker varna för något den fruktar? Givet att jag inte tittat på några av sidorna eller seriöst analyserat det hela på andra sätt kan jag inte utesluta att det är just vad som sker. Kanske håller Google på att ersätta sin AI med en från rymden de hittat med Google Sky?

Att inspirera till en bättre värld

Ett värde med Google Earth som jag pekat på är att det kan inspirera till en bättre värld. Det genom att visa världens skönhet liksom problem från ett nytt perspektiv som vi inte är vana vid och därför inte lika lätt filtrerar bort.

Jag skrev så här när jag initialt tittade på Google Earth för att se vilka värden det kan ge mig och vad som i övrigt är möjligt:

"Det största problemet världen och mänskligheten står inför är miljöförstöring. För flera problemområden har vi menar jag redan passeratden punkt där det innan räckte att reducera eller helt avsluta en viss typ av destruktion. Där kommer det handla om uppstädning och ett par områden där vi nog kommer behöva göra det någongång de kommande 10 - 20 åren är:
  1. Binda fri koldioxid i luften till biomassa i en fullständigt enorm skala.
  2. Hitta en metod för att bryta ner klorfluorkarboner i atmosfären.
Frågan är hur man ska föra ut motivationen till förändring? Det kommer inte uteslutande räcka med att skrämma upp folk. Risken med det är att det också kan leda till att man "tappar kontrollen" och andra problem uppstår."

Från: Kan Google Earth Inspirera till en Bättre Värld? | Pryltrend

Jag har också pekat på att rymden mer allmänt kan ge likartade möjligheter. Därmed inte sagt att jag just tror att bilder av stjärnhimlen är viktigast men många andra värden finns:

Att låta rymden inspirera till en bättre värld | Nyhetsbloggen

När jag slösurfar sker ständigt stora upptäckter

Ett egentligen större mysterium är hur jag hittade strukturen. Jag ser ingen länk till Google Sky från sidan där jag var (Google) men jag antar att kanske något i rymdbilden Google visade hade den även om jag då inte kunde upptäcka den (nu är bilden borta).

Det är den typ av viktiga upptäckter mitt omedvetna hela tiden leder mig till på nätet. Min unika klumpighet slött surfande medan jag läser lämplig bok eller journal kombinerat med en sund skepticism kombinerat med en uppskattar jag genom historien nära nog (men inte helt) exceptionellt briljant insiktsfullhet skapar ett enormt värde. Verkligen att jag borde få en medborgarlön för att sitta och slösurfa medan en grupp ledande experter inom vilket område som för ögonblicket intresserar mig analyserar vad jag upptäcker och tänker om det. Det skulle nästan garanterat (låt oss pröva tre år) föra mänskligheten snabbt framåt mot en ny guldålder.

Mer om Google Earth och Google Sky

Artiklar och guider som diskuterar värdet Google Earth ger (p.s.s. likartade kan ges av Google Sky:

Satellitbilder för media | Nyhetsbloggen
Google Earth visar jordbävningen i Kina | Nyhetsbloggen
Hur mediekoncerner i underrättelseanalys kan visualisera och navigera geografiska data | Nyhetsbloggen