Den viktiga forskningens kännetecken

2011-03-18

Följande inlägg återpubliceras från Pryltrend eftersom ämnet berörts också här: Max Planck skapar fullgod storhet när neuroners fina detaljer dokumenteras.

Oavsett hur otur Tyskland har haft med sina politiker både idag liksom flera gånger i historien har de åtminstone i områden jag följer mycket skickliga forskare och i ordets verkliga betydelse. En forskare kan göra ett gediget och mycket kompetent krävande arbete som adderar ett systematiskt värde men det innebär inte annat än sällan att det har det jag gärna kallar storhet.

Många resultat jag läst som haft denna egenskap har annat än sälla just varit uppmärksammat för det av andra där jag snarare än den mest bombastiska forskningen söker den som för området framåt i den mening att man kan se att de föregår andra större upptäckter.

För att anknyta till Funktionen hos morrhår och hörsel har vi i Three-dimensional axon morphologies of individual layer 5 neurons indicate cell type-specific intracortical pathways for whisker motion and touch den senaste i en under snart 1.5 år lång serie av mycket kompetent forskning inom neurovetenskap som precis som jag förväntat har accelererat allt närmare storhet.

Det har heller inte varit isolerat (det är sällan det även om det ofta finns en eller några viktiga personer man kan se) utan har rört allt från studier på vilda djur där vi såg intressant forskning om fladdermössens ekolod, ny kunskap om människan och tror jag oerhört viktig grundläggande kunskap om hur centrala nervsystemet och neuroner fungerar där det för det sista under 2011 gick in i tveklös storhet med t.ex. dessa två studier:

<>p> Slow integration leads to persistent action potential firing in distal axons of coupled interneurons
Dynamical Entropy Production in Spiking Neuron Networks in the Balanced State

Förutom att verkligen tillföra ny kunskap är det också kunskap man kan se har värde från ett mer konkret perspektiv än läkemedel och behandlingsmetoder som det ju dröjer innan det ev. har värde för genom att det ger oss bättre förståelse av hur hjärnan fungerar.

Här kan vi skåda att relationer och ekvationer som bara tagits som givna - jkabelekvationen m.m. - men egentligen kastat bort massor av information varit mer problematiska än bara för det där två viktiga fenomen missats. Dels vad man kan argumentera (även om det från den här studien är en lite längre tolkning) att neuronerna gör motsvarande error-bakc-propagation i något man kanske kan jämföra som besläktat med Monty-Hall problemet. Vidare att axonerna gör oberoende beräkningar och uttrycker vad som kan vara korrelation själva och det ser jag som en indikation på att de bibehåller viktig tillståndsinformation och söker långsam korrelation mellan sådant (vi kan jämföra med NREM som ju inte passat riktigt bra in med andra dröm-tillstånd).

När jag mer systematiskt försökt bredda ut koncept jag hade till min modell valde jag ut tror jag ursprungligen fem eller ses aktörer jag följde särskilt givet prestationer i området språk. De två jag fortfarande ser konkret värde att utvalt besöka och följa oftare (för Max Planck dock endast två gånger per månad eftersom de informerar mer sekventiellt samlat upplever jag och också därför att de tidigare varit svårare att följa direkt då de förr prioriterade webb-information sämre) mer än bara via den allmänna strömmen av pressmeddelanden om forskning, via journaler, och vetenskapsmagazin är Max Planck respektive MIT där både verkligen kompletterar varandra.

Via MIT får man ju också ofta om Harvard gjort något mer än vanligt för dem viktigt också reda på det men MIT:s inriktning är mer relevant från ett implementations perspektiv samtidigt som områden där Harvard riktat en sig har ju större delen av beprövad kunskap redan levererats för många år sedan. För MIT har jag dock varit road av att följa dem lite bredare för att få en vettig lättsam översikt mer runt om teknisk databehandling, fysik m.m.

Även Max Planck trots inriktningen med neuroscience på en väldigt låg nivå (små detaljer mycket exakt) upplever jag som relevant för implementation. Det ger en bättre bild av mekanismerna. Visst hade man bara kunnat tagit kabelekvationen men vilket varde hade det givit? Ingenting. Den kan ha värde om avbildningar ska tolkas men inte för något annat.

Aktörer som föll bort och som jag slutade följa lika regelbundet var University of California, Northwestern (delvis för jag alltid har svårt att minnas deras namn), ett par kanadensiska lärosäten betraktat mer samlat och University College of London.

Samtliga av dem tidigt när ett bredare perspektiv var viktigt gav dock väldigt stort värde. University of California gav det mer avslappnade soliga perspektivet på forskning med deras exkursioner ner i Sydamerika, ibland ovanligare perspektiv och särskilt tidigt 2010 ett flertal riktigt lärorika studier att läsa även för att behöva lära sig en del begrepp där de var lagom introduktioner genom att inte vara lika obegripliga som ex. studien om neuroner runt råttornas "perception" för morrhåren skulle ha varit då. En mycket viktig studie från University of California var också:

Zebra Finches Remember Songs Dad Sang; Discovery of Memory Mechanism Provides Clues to How Humans Learn Speech.

Därför att genom jag redan kunde markov processer och forskningen var gjord av och artikeln skriven av en fysiker var den väldigt begriplig för mig där det blev väldigt tydligt ungefär hur denna typ av inlärning och mekanism fungerar. Dess betydelse oavsett det bara rörande fakta som dokumenterades framgår i 4.4 Given information kommer först.

Vidare var det ett stycke väldigt elegant forskning genom att inte bara dokumentera och förklara ny kunskap utan även göra det på ett sätt där det lättare fungerar som byggstenar för andra forskare och företag via noggrant och korrekt beskrivna relationer som också visades genom en modell som implementeras. Det är dessutom ett kvalitetsmått genom att många feltänk som är lätta att göras filtreras bort den vägen. En av de tre trevligaste studier jag läste 2010.

UCL är den enda jag egentligen brytt mig att läsa nya studier om algoritmer från där de presterade som jag upptäckte direkt då ett riktigt intressant arbete om wavelets (se Kabelekvationen kanske fel om axoner räknar & New Scientiests värde).

Dessa levererade UCL en riktigt hög kvalitativ studie:

Dendritic discrimination of temporal input sequences in cortical neurons
(se Byggstenar: Dendriter och dendrit-träd för varför jag bedömer den som viktig).

Följande som jag kommer återvända till troligt längre fram är intressant:

Computer Intelligence Predicts Human Visual Attention for First Time

Även följande är intressanta och särskilt den första som jag antingen hade glömt eller missade:

Hand Study Reveals Brain's Distorted Body Model
Exploring Status Quo Bias in the Human Brain
How Believing Can Be Seeing: Context Dictates What We Believe We See

Vi kan för UCL liksom flera brittiska universitet notera att de ofta är ganska praktiskt inriktade mot modeller där de ju gör en hel del runt robotar. Även om forskningen både för det och var för sig håller kvalitet är jag egentligen tämligen tveksam till inriktningen på dom projekten rörande om de egentligen är bra inriktade mot något som kommer ge värde oavsett om vapenindustri, nöje eller ågot annat beaktas. Men det gäller ju många andra liknande projekt i andra länder också där jag upplever att problemet är att man antingen gör en enorm överdriven super grid-satsning som man tror ska magiskt börja lösa problem med massor av CPI:er och inträffar det inte är lösningen alltid alldeles runt hörnet oavsett om det är memristorer eller något annat (mest typiskt för amerikaner och numera tyskar) eller att man reducerar ner alldeles för mycket till enklare algoritmer vi vet inte just gör något spännande där små förändringar tnte kommer tillföra något (mer brittiskt) och varje steg till en mer praktiskt krävande applikation ex. för en robot är bara tror jag massor av tid som bättre hade lagts på smartare algoritmer.

Hopp upp och iväg!

Jag menar helt säkert pågår striderna fortfarande och säkert minst in till i morgon. Det vore ju därmed lämpligt att få saker gjort nu i Libyen så att världen inte sitter med den här sörjan och Norra Afrikan i värsta fall direkt problematiskt istället för förbättrat under kanske tio år eller till och med längre.

Ibland kallar ödet på en man oavsett om det är att hjälpa någon som fryser till döds. Andra gånger kallar det på ett land för en liten elegant operation med få risker och stor vinst. Up and go...

Libyen: Att tänka och angripa rationellt

Nu när UN beslutet finns som ju ger ett gediget utrymme och UK, Kanada och Frankrike såväl som Egypten (för den sista att dömma från supplies som går in därifrån nu enligt initierade källor hittade via Google News) är det ju inte så mycket att vänta på om praktiska förberedelser inte krävs.

Detta därför att målsättningen måste vara att med lägsta kostnad i människoliv respektive ekonomi nå det bästa resultatet. Tyngden som trycker mot de kvarvarande konklaverna behöver slås ut där givet att nu möjligheten att ge lite stöd kom nu snarare än tidigt i veckan det kan behövas lite mer direkt både spatiellt och temporalt.

Vidare om vi lämnar den frågan ska heller inte värdet av att göra en kompetent lyckad operation i Libyen underskattas både för det arabiska och västerländska självförtroendet och värdering av den egna förmågan.

Irak och Afghanistan har varit och är problematiska medan vi i Libyen har en villig och stark opposition som välkomnar hjälp. Genom att göra en mycket kompetent insats - och det ska verkligen inte vara något problem där vi inte kan jämföra med Jugoslavien som varit en del av det Sovjetiska blockets sköld och där tillräcklig teknisk kunskap hos officerarna rent av fanns för att utveckla en innovativ metod för att ta ner stealth-plan med - utan det ska inte finnas något relevant hot alls om man slår ut lite småsaker som kan hitta i ev. enstaka stationära luftförsvar. Det är vad som kan vara positivt både för UK och USA särskilt för USA som av allt att döma här inte behöver ta en överdriven roll (vilket kanske hade varit lite problematisk ex. använt som propaganda lättare i andra regioner eller i Libyen p.g.a. bias).

Vidare om detta lyckas finns en positiv ny regim att bygga en långsiktig relation med som kan förvandla Nordafrika med sub-sahara givet förändringarna vi redan sett stabilisera och föra regionen till vad vi mer kan jämföra med dagens Egypten för de norra delarna och mindre problematiska söderut.

Det är dom två väsentliga värdena som bör vara mätbara också i rena pengar. Sedan ligger den säkerhetspolitiska sidan om Libyen går in i kaos och gerilla-krig där det ju tråkigt nog gränsar direkt till Sudan där situationen går åt rätt håll (och jag tror det är viktigt för det är ett land som lidit mycket där även små förbättringar betyder mycket för folket direkt och hela regionen ekonomiskt enligt samma resonemang som tidigare) där ju regimen i norr aldrig varit främmande för att peta runt väpnat i vad som helst oavsett moraliska problem. Sudan är också ett land där vi åtminstone har en numera oberoende agerande krigsherre och kanske kan argumenteras om man "summerar samman" några lite både och fler än så.

Vidare förutom det rent omoraliska sen en djävla har vi nu Bhrain som så fort det blir lite rubriker om i annat land försöker passa på att bete sig ytterst omoraliskt. Givet det är det mycket lämpligt att situationen i Libyen hanteras kompetent därför att:

  • Libyen har olja där även om inget problem från det är troligt på flera år givet att andra länder som kan öka sin kapacitet finns är en god reserv om det senare kanske oavsett flottbaser m.m. blir aktuellt att isolera dem beroende på hur situationen utvecklas vidare.
  • En balanserad globalt positiv mer demokratiskt land i den muslimska delen av världen blir viktigare.

Och en kompetent operation här bär också viktig information till Bhrain.

Jag tror att det bästa är att slå till mycket tydligt redan idag. Och lyfta en del av trycket som ligger mot en tämligen dåligt utrustad och utbildad milis. Givet nu track för hur trupperna dragit fram i områden de redan passerat genom ska det väl knappast vara något problem att slå direkt mot trupperna i omgivningarna runt utpost-städerna. Är de på öppnare ytor en bit utanför finns det ju många valmöjligheter där utan att allt för mycket av civila strukturer skadas?

Libyen får nu hjälp

Det här tror jag är bra från vad Reuters citerar någon källa runt:

"French diplomatic sources said military action could come within hours of the U.N. vote, and might include France, Britain and possibly the United States and one or more Arab states."
Från: U.S. support for U.N. Libya move opens new chapter

Och givetvis flera europeiska länder eftersom det nu kräver en del praktiska förutsättningar med flygplan (och kanske en eller ett par zeppelinare om tyskarna ska hjälpa till) m.m.

Detta tror jag också är bra om det stämmer:

"Egypt's military has begun shipping arms over the border to Libyan rebels with Washington's knowledge, U.S. and Libyan rebel officials said.

The shipments—mostly small arms such as assault rifles and ammunition—appear to be the first confirmed case of an outside government arming the rebel fighters. Those fighters have been losing ground for days in the face of a steady westward advance by forces loyal to Libyan leader Moammar Gadhafi."
Från: Egypt Said to Arm Libya Rebels

Det är som jag skrev att när man tar ansvar för något betyder det i bästa fall något och ger kanske hör förändring som redan skett viss stabilitet och möjligen även något som lyfter blicken hos en del från diverse lokala problem med treta runt religiösa frågor m.m.

Så mycket hos människan vet vi ju och sedan länge är relativt. Här kanske också därför att det värderar upp Egyptens innevånares syn på sig själva både på sätt som möjligen är direkt positivt för ekonomi men viktigare även allmänt i att stödja varandra. Men det är svårt att döma från något ändå litet som det här och i ett lite känsligt område varande nu dela ut vapen.

Det här hade ju annars kanske - men inte säkert - varit bättre: Låt Egypten agera proxy i Libyen. Det är svårt att veta hur saker går och det bästa är om Libyerna klarar av saker så mycket de kan själva men lite stöd från luften är nog bara bra.

Nå ska vi sätta någon lämplig musik till inlägget också kanske. Denna kan passa bra eftersom jag nu lyssnat mycket på musiken från amerikanska inbördeskriget ett tag. En intressant egenskap förutom annat jag noterade tidigare är ju avståndet mellan tonerna som banjon skapar. Det är kanske vad vi kan jämföra med det tydligare mellanslag vi har mellan ord i text men inte alls har uttalat på samma sätt när vi talar.

Det är också en lämplig påminnelse om den uttalade skada väpnad konflikt alltid kan leda till där det Amerikanska Inbördeskriget var tror jag den första av de gigantiska mer jämställda krigen (bort-räknande t.ex. Spanjorernas härjningar i Sydamerika) och förebådade Första Världskriget på så många sätt.Ändå ett vackert stycke musik.