Tre tidsperspektiv: Sociala media, Nyhetstid och Uppslagsböcker

2013-10-03

I allt grundläggande delar jag in i språkmodeller i tre tidsperspektiv: Snabb tid motsvarande vad i ex. ser i sociala media, nyhetsstid motsvarande nyheter och det tidsperspektiv vi ser i uppslagsböcker (inkl. och närmare tidskorrekt Wikipedia där skillnad hastighet har betydelse).


Behovet såväl som möjligheten det sista tidsperspektivet representerar är mycket jämfört med hur vi etablerar hebbiansk-inlärning från givet sanning. Relationen existerar därefter (när vi antar att neurologisk-pruning är noll). D.v.s. även om relationen i pågående nyhetstid - eller upparbetat all nyhetstid efter att inlärningen etablerades - ger oss noll i skattad sannolikhet representerar den likväl påverkan högst väsentligt styrande hur vi resonerar, tolkar och står världen.


Relationen är i den mening existerande som grundläggande vår tolkning av världen oavsett upparbetad vikt. Det var också tydligt för mig - skattat från samling sådan relationer etablerad av flera tusen motsvarande thesaurus och ontologier - att man når väldigt långt betraktade varje sådan relation som ett såväl som alla anda också ett när konkurrerande med varandra.


Vi kan emellertid om vi har ett enormt stort corpus eller har tillgång till komprimerad representation av det samma välja att forma betydelsen - med en tänkt underliggande population av många människor med intressen - genom att relativisera varje sådan förekomst relativt kontext med deras relativa förekomst. D.v.s. står vi på nod A och denna har säg 100 - 200 noder i vår representation av uppslagsbokstid relationer viktar vi varje sådan ej med ett utan med förekomsten av A tillsammans med resp. relativt den totala mängden (tämligen välkänd approximation i språkmodeller i domänen naive bayesisan men här mer stabilt även om jag inte är säker på det praktiskt gör skillnad eftersom relationerna är mindre föränderliga).


Det ger oss två alternativa modeller för hur vi bedömer A tillsammans med B där B är "vän" till A. Både adderar värde. Vår statistiskt drivna associerande vikt tenderar att ha viss realism och robusthet mot lokaliserade "störningar" men den andra modeller har (tråkigt nog från ett praktiskt perspektivt säga givet kostnaden att bibehålla similarity viktsystem representerar) värde den första saknar. Vår andra modell är naturligt brutalt tråkig - i världen av negativa stereotypa lite som en mycket tråkig matematiker eller fysiker lätt upp-till tydligt i Asperger-liknande i sin world view - men där adderande ganska ofta något den första saknar men också av och till med all oförmåga att se orimligheter i varför den tolkningen saknar mening just nu. Tillsammans kan problem-uttryck reduceras amtidigt som båda formerna av värden kan adderas (något reducerat speglande mängden problem vi reducerar).


Mest fascinerande med den statistiskt drivna metoden är att när vår mängd av data relaterat relationer är ofullständig kan vi från vad vi har ta ut en skattning genom att beräkna likheten mellan resp. koncept. Likheten kommer i detta fall skattas av resp. vänner de har - varierat perspektiv men där vi här skattar det från både perspektiven och dividerar med två - var och en viktad med relativ förekomst. När relativ förekomst saknar data - rörande detta typiskt cirka 50% - struntar vi att överhuvudtaget värdera dom noderna påverkande. Kastar vi ca 10% av dom noder vi har samförekomst för och istället skattar dessa från similarity operationerna ger det värden som ej avviker mer än några få procent mot vad vi har innan (förutom kanske ett hundra tal ej mer än 3 - 4% över cirka 50 000).


Orsaken till varför det är möjligt att räkna fram är att för de relationer mellan koncept vi här beaktar är fördelningen lokalt vad vi närmare kan approximera som ett utan att hamna allt för fel och när vi sätter det i relation till vad vi vet om avvikelser från det hamnar vi än närmare sanningen. Har vi så få som tre vänner till koncept A: B, C och D, och i bedömning expanderar dessa ersättande dem med alla resp. vänner, och fortsätter göra det flera steg där varje relation A till något alltid är ett hamnar vi upp till en punkt när åtminstone en viss andel kommer med vikt närmare sanningen och efter någon punkt givetvis divergerande. Gör vi samma sak för godtyckliga relationer oavsett steg längre ifrån trovärdiga relationer korrekta för tidsperspektiv uppslagsbok går det ej att göra.


Det beskriver tror jag i princip vad jag önskar att mitt nuvarande P(A,B) nät ska lyftas upp till klara samma sak med nu 11 miljoner koncept med relationer istället för cirka 100 000 koncept med för 100 000 cirka 340 MB P(A,B) data.


Många problem i att klara det kan finnas men de mer praktiska problemen i hanterandet av datat man skapar approximationerna från ska heller inte underskattas.


Givetvis när man i alla fall sett det gäller att p.s.s. vi kan forma sannolikheterna i vad vi ej känner i tiden för uppslagsböcker kan vi med samma data och samma metod göra det i tidsperspektiv av nyhetstiden. Lite annorlunda men ej långsammare och ej problematiskt långsamt. Gör man samma sak i tid för sociala media är resultatet i kurv-lutnings-skattning ej predikterande och jag håller det för tämligen meningslöst att ge sig på i mening av dag för dag eller ännu värre timme för timme (emellertid finns likartade samband för tid av nyheter ner till sociala media vilket kan ge något liknande men ej med samma "stabilitet").


Relaterat:


The New York Times onödigt orolig att amerikanska budget-förhandlingar ska skada Kina

Men samtidigt var ju Vice President Joe Biden resande i Asien nyligen. Det är ju en duktig politik om så krävs funktionell nog att ersätta Obama. Och om President Obama klarat att prioritera ner Asien flera år (och redan 2010 hade ju resan väldigt Kina-fokus även får jag erkänna tyckte jag mycket elegant i uttalanden bl.a. i samspel med dåvarande amerikanska ambassdören i Beijing som senare lämnade posten och ställde upp som republikansk president-kandidat om än en av de som fick sämst med röster) kanske det klarar sig ett år till. Jag vet heller inte om särskilt mycket kvar att bry sig i som kritiskt finns om allt förutom Indonesien och Brunei redan är saboterat av denna önskefulla budget?


"With little sign of a compromise that would reopen the government by this weekend, however, Mr. Obama may be forced to scrap those visits, too, sending Secretary of State John Kerry as his understudy. It would be the third time he has been forced to sacrifice an Asia trip because of domestic issues — he postponed a visit in March 2010 because of the battle over the health care overhaul, and delayed it again four months later because of the oil spill in the Gulf of Mexico."

Från: Another Shutdown Victim: U.S. Efforts to Offset China (2013-10-03) | The New York Times

Men samtidigt ska man så klart jag ge erkännande åt den politiska kompetens The New York Times samlat genom åren. Ett bra råd åt nästa president är därför att börja med tråkigare arbeten man vet har en hård deadline i tid så att man säkert får tid åt dom roligare aspekterna av att vara president som att resa runt i världen.

Greken kanske värd mer än deras stats-korruption övertygande skrikit om senaste åren

Givet den systematiska stats-korruption - förruttnelse - vi sett i Greklan och kostnaden det inneburit för hela EU är det lätt att börja se Grekland som förlurat. Om Grekland är förlorat eller inte kommer ej uteslutande - eller alls huvudsakligen - ner till hur gigantiska skulderna är i förhållande till rimlig förmåga att betala.


Även om jag finner motstånd mot att säga det lär vi klara hantering av dom skulderna oavsett väg EU väljer att ta. Emellertid gäller att om Grekland också fortsatt inte ens själva klarar av att bibehålla en korrekt lista av vad man lånat, vilka man lånat av och hur mycket det summerar till är det om så bortkostade pengar vi redan skänkt Grekland och varje ny euro blir mer av det samma.


Att Grekland har styrka nog att försvara sin demokrati (där det för allt relaterat Greklands demokrati i sanning närmast ska sägas att givet den falska redovisning deras valda medarbetare bedrev under många år där de inte själva givet all dold skit klarade att etablera en samlad bild var den kraftigt reducerad innan deras akuta problem krävde stöd av EU inkl. krav på accounting) när det gäller nazism och fasism (som begrepp sammanfattande det och liknande skit) är ett positivt tecken:



En ytterst långsam faktor - men i kontext av EU är de defekta såväl som korrekta faktorerna normalt långsamma - men likväl positiv faktor när det gäller vår i EU gemensamma ekonomi.


Jag får erkänna att jag blev ordentligt överraskad. Om något var jag tämligen övertygad om att Grekland i allt sådant här var förlorade. Det tycks som vi har deflation i greken.


Relaterat:


Regeringen kan ha förlorat valet

I ett EU som oftare tenderat att uttrycka åsiktsgrunder problematiska närmare nazism - men också som nyligen likt Grekland försöka bekämpa det och hoppas jag vad vi kommer se mer av i EU - blev jag lätt oroad följande upp på ev. opionsundersökning gjord i Sverige sedan avslöjandena om den etniska-registreringen hos polise. Jag noterade först - och såg fel på datum - följande rubrik (och besökte ej själva sidan):



Förvisso givet att regering egentligen tycker jag valt att inte hantera problematiken oroande. Och jag tog det nästan som sanning jag kunde se som möjlig givet så mycket problematiskt i EU. Men särskilt en del underliga åsikter redan etablerade åtminstone en minister tidigare gjorde det när jag översatte vad det givet för mig etablerad skala jämfört med EU övergripande till det direkt underliga. Och närmare kontroll visar att regeringen ej ökat utan reducerats:



Jag har ej närmare kontrollerat kvalitetsfaktorer eller direkta tidpunkter för undersökningen ovan men det är i alla fall inte som den första felläsningen rörande datum indikerar att regeringen skulle stärkts.


Situationen rörande regeringens hanterande av problematiken tycks just nu huvudsakligen bestå av att snarare än att låta andra på deras uppdrag se över register, pappershandlingar m.m. tillfråga polisen om vad de gör och inte gör. Det tycks mindre funktionellt av många orsaker och bl.a. illustrativt av följande påstående de gav helt publikt:


"Det finns inga uppgifter om etnicitet i registret. Det sade Skånepolisen på en presskonferens på måndagseftermiddagen."

Från: Polisen: Inga uppgifter om etnicitet (2013-09-23) | Dagens Nyheter

Vilket är lögn. Lugnande nog en ej "avancerat smart" lögn utan väldigt uppenbar (en egenskap som tycks ha gått igen genom allt associerat detta: inte minst hur det hanterats i nätverket - där förövrigt frågan är om fler register finns eller funnits och om de i så fall redan har eller kommer etablerats eller etableras i vetskap utanför polisen - om så och gjort publikt före valet och regering ej gjort mer än idag faller den - åtminstone om svensken inte är mer pro-nazistisk som samlingsterm för det och liknande skit än jag tror).

Bitcoin: Silk Road nedstängd av FBI

Tveklöst ett utvecklingssteg nödvändigt någonstans - såväl on-going vilket vi återvänder till - om Bitcoin ska ha förutsättning att fortleva med stabilitet (d.v.s. är dessa faktorer växande andel besmittas valutan såväl av negativ brand-effekt såväl som att större samlad realisering av reducerad efterfrågan och användning av valutan):



Mest fascinerande är diskussionen om möjliga växar för att identifiera Silk Road som kan ha tillämpats inkl:


"UPDATE: As I think about this some more, it's clear that the FBI was able to identify Ross Ulbricht because he posted his Gmail address to the Bitcoin Talk forum using the same username that first mentioned Silk Road ever. So, what are the chances that the CPB search that turned up the package of fake IDs bound for Ulbricht was routine? If it was routine, it was routine in the sense that packages to people on a watchlist might be routinely searched. I'm still not clear how the FBI got from identifying a possible suspect to locating the server for the Silk Road Tor hidden service."

Och intressant i det är inte att FBI utnyttjade det utan vad indikerar i värdet i att betrakta skapelsen av en typ senare i dimman.


Avseende först refererat on-going råder det inte tvekan om att skapelser som Bitcoin både kan fylla demokratiskt viktiga värden såväl som göra brottslighet enklare. En viktigare till det senare nära associerad aspekt existerar att det av och till kan göra samma verksamhet tydligare genom att leverera den i "clustering" avseende marketing och finansiella transaktioner mer klustrad. Det verkar väl tror jag inte otroligt att Silk road genom nytta från innovativ-teknik växt på bekostnad av annan verksamhet inom samma segment (d.v.s. försäljning av droger) användande en större spridd i betalningsmedel och också genom den stabilitet samma lösning kombinerat med den refererade Tor (jag vet ej vad Tor egentligen är även om jag fått för mig att det är en post-generations lösning från vad som användes eller används för att sprida ej-lagligt-kopierad musik) hålls stabil längre än normalt i segmentet på en identifierbar symbol-rymd (d.v.s. begreppet Silk road och hur denna nås via Tor - återigen jag vet ej vad Tor är så mer än normalt mer spekulativt).


Den effekten både om vi väljer att betrakta utmaningarna särskilda för valutan och dess transaktionssystem som noll gör arbetet enklare för aktörer motsvarande FBI - såväl kanske viktigare eftersom det ej förutsätter att vi betraktar dom särskilda utmaningarna som noll tydliggör verksamheten vilket underlättar prioritering av resurser såväl som kvalitetsuppföljning (ex. om polis-aktör lyckas stänga liknande verksamhet kan dess omfattning normaliseras mot Silk road rörande effekt: eller åtminstone innan stängandet av Silk road).


Det är ej direkt självklart att något liknande med skattar jag grovt samma dominerande roll dyker upp snart. Men vi får väl anta att de tekniskt tyngre - just nu mer marginaliserade aktörerna - när problematik ev. associerade Tor såväl som transaktionssystemen associerat Bitcoin realiserar ett antal försök.


Egentligen för det här segmentet möjligen värt att notera (jag betvivlar att segmentet d.v.s. droghandel som sådant givet Bitcoins existens orkar skapa något där enklare) vore en stabilare valuta om än i övrigt delande samma egenskaper. Ex. ej inväxlade D-mark, silver, guld o.s.v. (för 10 år sedan hade man adderat dollar till den listan).


Hur som helst känns det som detta överförväntade barn av någon okänd städat upp sig till fortsatt existens.


Mer om Bitcoin:


Cikoria med kaffe

Att uttrycka kaffe mer med cikoria är långt ifrån enkelt. Det erbjuder en större utmaning än jag har erfarenhet av från någon annan krydda smak- och/eller effekt-förstärkande till kaffe. Smak och verkan är givetvis närastående som bedömt av cikoria kryddad med kanel och kryddnejlika vilket givetvis konvergerar cikorian mot kaffe i verkan.


Att låta det - i motsvarande min pre-elektricitets cappucino-maskin - ligga med kaffet tar för ett par tre teskedar cikoria med 1 dl Fairtraid mäkt kaffe ned smaken till det sämre. Möjligen lutar jag just nu åt att man kanske för lära känna smak-kombinationen mer behöver ta det mer långsamt - kanske låta cikorian ligga med kaffet i lagringen utan att tas med vid tillagningen.