TV trevligt bra tycks vara i tillväxt

2009-10-21


Test av teckningar som illustration med denna trivala snabbskiss.

Idag fick jag tillfälle att titta på TV.

SVT2 - Rapport

Först såg jag Rapport och tyckte det både i helhet och detaljer var välgjort. Urvalet av nyheter var bra och tog upp många angelägna frågor.

Kring skolbarnens prestationer i matematik menar jag att följande är viktigt:

  • Undervisning lär ut matematik men stimulerar också tillväxt i hjärnan.
  • Hjärnan anpassar sig för att förstå matematik.
  • Denna går att göra effektivare än med traditionell undervisning.
  • Det kan räcka att prioritera 20 minuter dagligen för effekt.

Mitt resonemang om det finns i följande bokrecension:

Malcolm Gladwell - Outliers

Programledaren var duktig och kändes riktigt trevlig. Hon har det kroppsspråk jag tror är rätt för en nyhetsprogramledare till vardags. Att med ansiktsuttrycket överförstärka alla risker till det abnorma och alltid se gubbsur ut tror jag däremot inte någon vinner på. Inte heller att vara helt intetsägande.

För rättvisa och ärlighet mot alla manliga programledare måste jag dock här erkänna att jag är väldigt svag för vackra leende kvinnor. Kanske påverkar det delvis mina recensioner av programledare?

Deras nya studio gillade jag också. Inspelningar i den tycks fungera bra med SVT Play.

Jag ger Rapport fem plus av fem möjliga. Det inkluderar ett extra plus för att deras positiva stämning var fint synkroniserad med just nu uppfattar jag publikens allmänna känslor.

TV3 - Stockholm-Arlanda

Stockholm-Arlanda på TV3 är ett reality-program där de följer medarbetare på Arlanda. Jag är absolut inte expert på den typen av program men tyckte ändå att man lyckats väldigt bra:

  • Mitt intryck är att man är bättre på att filma on-the-go när det kommer till ljus. Eller kanske har bättre teknik för filmning eller teknisk förbättring.
  • Händelserna var lagom spännande.
  • Reality deltagarna hade tydlig och varierad personlighet.

Sammantaget kändes det som ett välbalanserat trivsamt program för familjeunderhållning. Det kan säkert relativt produktionskostnad bli en stor framgång. Familjeunderhållning är ju också vad jag tror TV3 riktat in sig på:

Är TV6 mer inriktade mot yngre män? Och TV3 mot familjer och kvinnor?

Programinformationen mellan TV-program och reklam var riktigt intressant. Den pekar på att Viasat tydligt satsar på "känslokraftig" TV med inriktning mot det mysiga och det menar jag är helt rätt. Därmed vågar jag säga att TV3 kommer se växande tittarsiffror.

DiTV var en fin prestation

Slutligen tittade jag på DiTV på TV8. Det är en nyhetssändning om ekonomi i samarbete med Dagens Industri. Trots manlig programledare var det en riktigt bra prestationer utan onödigt ödebetonad överkommunikation.

Kanske är detta också en åldersfråga? Att det bland äldre nyhetsuppläsare finns en tradition att göra allt dramatiskt till det absurda? Att han i DiTV specialiserat sig på att rapportera ekonominyheter kan nog också vara en positivt verkande faktor. De snabba svängningarna på börsen kan nog tänkas delvis ha immuniserat honom samtidigt som det för publiken dagligen är samma typ av "dramatik".

Inslaget med den tjusigt välklädda lite äldre kvinnliga redaktören som kommenterade börsen var trevligt bra gjort. Börsen är ju dramatisk och det fångade hon fint trots att den mesta handeln nu sker via dator.

Titta på TV-programmen

TV onDemand:

Rapport - SVT Play

DiTV - Play

TV3 Play

Programinformation om Stockholm-Arlanda:

Stockholm-Arlanda