Offentliggör Rosenholz-kartoteket!

2009-10-28

Jag delar helt Johan Wennström, SvD, åsikt att Rosenholz-kartoteket måste publiceras:

Så leder Guillou till Stasi

Hur ska vi kunna se klart och gå framåt utan förstå bakgrunden? Nu har det ju också gått en hel del tid och frågan är inte längre akut-infekterad på samma sätt. Vidare om namnen någonsin läckt någonstans i från (t.ex. från Östtyskland till kommunistiska länder vi har idag) kan de användas för utpressning. Jag kan inte inse att något trovärdigt argument finns för att inte publicera dom. Någon form av krishjälp för personer på listorna som har svårt att hantera det kan ju också sättas upp.

Vad vi kommer hitta där vet jag dock lika lite som någon annan. Men publicera namnen även om de alla är triviala! Det kan så vitt jag förstår beslutas av Regeringen direkt utan att det vid hinder nedanför behöver gå via Riksdagen. Att göra det kan inte annat än att vara gynnsamt i valet.

Det jag tyckte var så komiskt när jag läste något på ledarsidan om Guillou-affären för några dagar sedan var att han motiverade trovärdighet i kontakterna med KGB att han var maoist. Det om något är ju ett argument för att det är viktigt att all information nu kommer fram. Värre regim än den har vi ju knappast idag.

Jag funderar förövrigt om inte en del reaktioner vi ser nu och kanske tidigare i associerade frågor är kopplade till att de där listorna inte ska publiceras. Det kan nog vara några stycken bl.a. i media som inte vill ha dom publika.