1 Medalj till Nyhetsbloggen

2009-10-25

Idag har jag redan givit Svenska Dagbladet en medalj för föredömlig kompletterande bevakning av Jan Guillou och KGB-affären:

1 Medalj till Svenska Dagbladet

Jag tar dessutom och ger mig själv en medalj för utvecklingen av Nyhetsbloggen utifrån tillväxt av läsare bland målgruppen. Denna utvecklingen går riktigt bra. Rent av avseende regelbundna läsare utanför sökmotorer och dyligt är utvecklingen både snabbare och mer stabil än någonsin tidigare.

Att få bra tillväxt av trafik på en blogg är svårt utan följande metoder jag undvikit:

  • En massa social länkning.
  • Omfattande Twingly-länkning med syfte att ta ut trafik.
  • Inriktning på ett fåtal stora sökord på Google.
  • Sensationella eller kontroversiella inlägg.

Nyhetsbloggen är tveklöst elitistisk i den mening att den ställt höga krav på läsarna. Till Nyhetsbloggen har jag nu initialt närmast valt ut de jag vill ha som läsare och den träffbilden har varit mycket bra. Det trots att jag var utarbetad liksom "distraherad" när jag valde att bygga upp den. Givetvis har det av och till stört er läsare vilket jag vill be om ursäkt för.

En lustig effekt just nu av allt ovan är att ni läsare avseende mediebranschen har ovanligt stor kunskap, erfarenhet och inflytande.

Det ska bäst förändras (om det blir av) med kontinuerligt ökat antal läsare. I utvecklingen framåt ska fokus ligga på:

1. Långsiktiga guider.

Ex: Profitera på gulliga djur

2. Recensioner av media.

Ex: UNT city visar hur en bra nöjesbilaga görs

3. Medaljer.

Ex: Åter rör sig klimatfrågan framåt

Tätare kortare bevakning lär säkert också förekomma av och till. Det samma gäller bokrecensioner när det handlar om böcker jag tror kan ge media värde man annars kanske inte upptäckt.

Även den större gruppen bloggare kan få mycket stort värde av befintligt material men att bygga upp dessa läsare kommer med den väg jag valt ta längre tid. En orsak till det är dessa har svårare att lägga tid på längre om än mer givande material. De tenderar att gilla korta guider med enkla lösningar även när det inte ger konkret värde. En hel del initialt material har dessutom effektivt filtrerat borta många läsare genom att vara avancerat, grundläggande (d.v.s. kräva att man tänker mycket själv) eller "ovanligt". En viss anpassning för att bättre fånga upp bloggosfären är dock trolig.