Trevlig intervju med Jan Guillou - Medaljer till Thunberg och SvD

2009-10-25

SvD har en trevlig och ovanligt bra intervju med Jan Guillou:

Att alltid stå pall

I samband med turbulens precis som den vi har nu med Jan Guillous KGB-kontakter är det lätt att sätta totalt fokus på det. Reportaget med Jan Guillou är från augusti 2008 men att tydligt lyfta fram det nu på förstasidan på SVD.se har stort värde genom att belysa sidor som lätt missas och är okända.

KGB-affären ökar upp detta läsarvärde ännu mer och givetvis för Guillou mer än när det gäller väldigt många andra. Jag känner dessutom att intervjun är väldigt insiktsfull och Karin Thunberg måste jag vid tillfälle läsa mer av. SvD och Karin Thunberg ger jag därför varsin medalj.

Jag gav förövrigt min kommentar till KGB-affären i:

Jan Guillous uppgifter om beteende och tidpunkter

Och jag är nog ganska benägen att hålla fast i den slutsatsen. Det jag också känner är att han vid den tidpunkten i livet mycket väl kunnat byggt journalistiskt på det hela men sannolikt var det mer eller mindre en slump vad det skulle bli. Regelmässigt tycks externa faktorer och slumpen avgjort vad han skapat från. Det är i alla fall min slutsats även om han i självbiografin i efterhand ger rationella motiveringar till allt.

Ännu viktigare känner jag efter tittade på hans självbiografi m.m. annan information mycket trygg i att han alltid fattar rätt beslut i situationer där en dominerande entitet förtrycker en annan om han uppfattat detta. Det kan jag också se att han gjorde för Sovjetunionen och det talar starkt för att det han säger i princip är korrekt. Fast det kanske också kan gå åt andra hållet när det gäller vänner m.m. om han uppfattar hot mot dom.

Mer om Jan Guillou på Nyhetsbloggen:

Guillou är inte uppblåst - Han är tydlig

Mer tyckt om "Guillou skriver bäst om Guillou."

Jan Guillou imponerar med tydligt språk och ärlig noggrannhet

Poserar Guillou? Kanske men inte av uppblåsthet

Mer skrivet om ”Ordets makt och vanmakt. Mitt skrivande liv”

Att sätta musik till Jens Liljestrands iakttagelse