Google får en gullig flodhäst

2010-01-14

Några av tidningar jag följde fick varsin gullig katt i present här på Nyhetsbloggen:

Översikt: Katter tidningar fått av mig

Idéen var att roa mig själv och kanske er, samtidigt som en stark katt kan kännas uppmuntrande. Fungera som en positiv stereotyp i tider när våra större tidningar har ekonomiska svårigheter samtidigt som vi fortfarande behöver de prestationer som egentligen bara våra morgon- och kvällstidningar gör. Därmed inte sagt att jag kanske alltid lyckades hitta uppmuntrande katter och ett problem är inte minst att Aftonbladet och UNT fick mycket större katter än alla andra. Även om jag av praktiska orsaker lämnat idéen att alla katter ska vara kattungar vill jag att det ska vara ungefär lika stora för alla stora tidningar. Men det är ju lätt löst genom att leta runt på yngre pumor (Aftonbladet är också så lockande fylld med pumor) och lodjur.

Är Google en blåval?

Eftersom vi följer även Google borde de också få ett djur. Ett tag funderade jag på att ge dem en blåval. De simmar ju runt och fångar plankton men trots att plankton är små blir det massor av biomassa som räcker till att skapa världens största djur alldeles fyllt av fett:

Google är dessutom inspirerande. De skapar saker som de ger bort gratis eller säljer oerhört billigt och som inte för alls länge sedan kostade så stora belopp att mindre- och medelstora aktörer inte hade råd att köpa dem. Blåvalar är ju just blå och simmar i det blå havet, och blått är färgen som i det lilla är associerad med det kreativa:

Rätt ljus ger godare smak och starkare text

Google är inspirerande på många andra sett också. Genom att de har så många medarbetare gör de av och till en del bra saker som man kan lära av.

Dessutom är blåvalar stora och kan välta hela båtar (tror jag men jag vet inte om de gör det). Ändå är det ju många skeppare genom historien som blivit fett rika på av att jaga blåvalar. Bara en strandad blåval kunde vara himmelriket för en hel by just därför att de är fulla med saftigt fettrikt kött.

Problemet med blåvalar är att de inte är gulliga. Och Google blev ju under slutet av 2009 riktigt gulliga precis som tycker jag de tidningar jag följer. Och jag blev också gullig :)

Google är en flodhäst

Idag fick jag emellertid syn på en gullig flodhäst i Aftonbladet:

Två saker jag stal från Waynes Coffee och en lågpresterande flodhäst

Och jag fick för mig att en flodhäst kanske kunde passa för Google. De håller sig för sig själva i vattnet (där liknar de mig lite). Viktigast är flodhästar väldigt gulliga växtätare.

Samtidigt är det inte många djur som vågar ge sig på att jaga flodhästar. Jag vet ingen som slåss med flodhästar om de inte är tvingande och ännu färre som överlever. Inte ens krokodilerna vågar ge sig på dom. Däremot går flodhästar ibland upp och betar och spillningen kan vara nog så värdefull.

Därför bestämde jag att Google får en flodhäst och denna hittade jag på Flickr. Att hon har en unge passar bra eftersom Google så ofta knoppar av saker:

Foto: Frank Wouters Licens: CC by 2.0

En sak värd att komma ihåg med flodhästar att även om få djur kan ge sig på dem finns en sak som effektivt dödar dem: torkan. Slutar vattnet att rinna till sjöarna de håller till i blir det problematiskt och många om inte alla dör. Mest kritiskt för flodhästar är därför att alltid hålla ett öga på att vattnet hela tiden rinner in i sjön och det stämmer bra med Googles intresse och expertis rörande statistik.

Den statistiken delar de ju fritt med alla via Google Trends och numera även andra verktyg. Och så är det ju med sjöarna där flodhästarna bor att andra djur också har nytta av dom. Man kan plocka spillningen eller om man är fågel sitta och plocka löss från flodhästarna utan att oroa sig för krokodilerna. Det känns ju gulligt.