Datajournalism - EU publicerar: Varningstecken på att du är 3 - 5 år efter

2012-07-12
Du läser sådana här rapporter från EU och följer länkarna, och upplever det som värdefullt och om inte helt nytt vad som pekar ut intressanta områden du känner att du borde lära dig mer om:

Topic Report 2: Data Journalism Fuelling PSI Re-use | European Public Sector Information Platform

Det känns skönt avslappnat att informationen är mindre förslöat efter utan mer Slow Movement (ett spännande koncept som fullständigt dog efter att EU involverade sig i diverse projekt): Teknik är som finare viner. Det blir bättre av att lagras tio - 90 år.

Jag är lika mycket som förra året och 2010 fascinerad av hur många som får betalt för att producera dom här små föråldrade och vanligen spekulerande lite - ibland en försvarlig bit - utanför redan etablerad teknikutveckling.

Jag älskar dock hur dom i allt praktiskt standardiserat överdrifterna om dokument som länkas liksom epiteten om Europas vanliga medborgare. Ett komiskt eller kanske ett fascinerande konstverk av en i hemlighet cyniskt reflekterande EU-skribent har vi i blogg-inlägget länkande en till 100% dokument-trivialitet (mitt kursiva-markering)

"Two months ago, OpenCorporates published our ground-breaking report".
Access to EU Company Data Is Very Poor | European Public Sector Information Platform

Det är inte riktigt att de talar osanning. Utan dom har etablerat en egen nivå på språket där man genomgående blåser upp trivialiteter (det mer sällsynta med värde gör man ofta tvärtom med medan man smyger med projekt involverande ofta tyska forskare och företag då deras ansvariga i några men inte alla områden är bättre på att sålla ut de få projekt som leder till något). Värdet det skapar är att ytligt uttråkade individer från betalande entiteter blir glada med trevligt sammanställd information som inte kräver att dom läser en massa dokument och själva bedömer värdet på en massa strunt som gör dom rädda och förvirrade om de faktiskt skulle jämföra det med världen utanför.

Prioriteten är också ganska lustigt lite uppläxande och upplevd-kunskaps-överlägset mot diverse företag, personer och organisationer de tror läser vad de skriver. Medan frågor som att lösa EuroStat:s datakvalitets-katastrof är bortglömt sedan många år och vad betalande intressenter i många fall kanske rent av inte är intresserade av: EuroStat kände till Greklands falska bokföring av "låne-derivat".

Trevligt data att suga in i den automatiska nyhetsanalysen dock. Projekten levererar nära nog regelmässigt skräp men prioritet är inte utan värde att ta in i nyhetsanalysen. I det abstrakta, ideologiska och trosföreställningar är en del EU-folk inte sällan insiktsfulla. Att konkretisera idéerna till verklighet inte många år efter till och med enskilda personer i allt från publiceringsplattformar till forskningsprediktion klarar dom väldigt sällan inom teknik och forskning med få undantag och ett fåtal generella områden (inte IT eller information) där man ofta presterar relativt acceptabelt.