Komplettering: Sökmotorvänliga kommentars länkar (DN)

2010-03-31

Jag fick en kommentar till inlägget om Dagens Nyheters åtminstone då sökmotorvänliga länkar till hemsidan för dom som kommenterar för minst deras bloggar. Kommentaren pekade ut ett fel (som jag inte följt upp än):

"Kul att få vara med som exempel, men min kommentar är ju från ett annat inlägg än det du länkar till :) (är här via en twinglysökning och gillar f.ö. tipset om "nofollow" för kommentarslänkar)."

Av: Mabande (Twitter)

Länkar ska ske redaktionellt

I citatet ovan är det dock givetvis korrekt att använda en sökmotorvänlig länk eftersom det är jag som efter en redaktionell kontroll och beslut gör länken.

Att besökare får sådana länkar automatiskt är däremot fel därför att de gör dem endast för detta värde och inte sällan med automatisk mjukvara. Man kan exempelvis se att när man pekar ut detta på sajter så ökar antalet kommentarer kraftigt mot vissa typer av sajter. Om det gällde DN kan jag inte säkert avgöra men det var i alla fall när jag skrev det inlägget ett ytligt intryck.

Negativ påverkan av sökmotorvänliga kommentars länkar

Jag skrev följande svar där jag också allmänt diskuterade frågan:

"Stort tack för kommentaren!

Ja det blir lätt småfel när man som jag har många sidor öppna samtidigt. Men det gör kanske ingenting här.

När det gäller DN tror jag förövrigt att Google inte påverkades av dessa länkar. Däremot ska jag absolut inte utesluta att de ändå skadar DN:s i sökresultaten. Det är sådant som flaggar faktorer som summerar samman och kan peka på att det sajten stämmer med sådant som läsarna mindre gärna vill se i sökresultaten.

På det är dock frågan om DN gömmer kommentarerna för Google. Det tror jag inte att de gör även om de kanske inte indexeras (vilket jag inte kontrollerat)."

Oavsett om jag har rätt eller fel i påverkan och att Google ser kommentarerna är allmänt viktigt att inse att sådant här även när det filtreras bort av Google kan höra till vad som signalerar sådana kvalitetsproblem med en sajt som gör att dom som söker information mindre gärna vill nå sajten från sökresultat.

Även om DN givetvis har många positiva faktorer tror jag inte att det innebär att sådant inte påverkar när många olika faktorer vilka flaggar kvalitetsproblem samtidigt inverkar. Hur det gäller DN idag kan jag inte avgöra men mitt intryck när jag följde dem 2009 var att de hade en mängd sådana faktorer.

Jag skrev också så här i ett e-post till DN om kommentaren:

"Det är som jag skrev (även om jag inte tittat efter det) att jag inte tror kommentarerna är dolda för Google och att de negativt åtminstone då påverkade Google ranking samverkande med diverse andra problem men utan att de värderas på något sätt för dom som gör kommentarerna."

Relaterat

Fler guider och tips i urval på Nyhetsbloggen:

Nofollow för sålda länkar
Checklista Google News

Också bra att läsa och då gärna mellan raderna utifrån vad man trivialt inser är tekniskt möjligt för en aktör med en stor serverpark:

Webmaster guidelines