Komplettering: Kommer Google Wallet lyckas?

2011-05-27

Den mekanism och risk för projekt diskuterad i Kommer Google Wallet lyckas? är också oerhört relevant till När Inflationens tre former skapas i vår kognition.

En av uttrycken vi kan få av det är just en typ av inflation. Och som jag skrev är det här ju för människan allmänna mekanismer d.v.s. en relevant situation behöver inte alls vara ett projekt i ett företag utan kan lika gärna vara ett politiskt parti eller myndighet.

I en mut-kultur kan vi se mycket av dessa problem. Men också att "risken" blir hög när den relativa värderingen i samhället allmänt växer snabbt och där ledningen kräver lojalitet samtidigt som den är ifrågasatt oavsett om det är "medarbetare" som lämnar dem eller inte.

Verkligen att den processen oavsett om vi diskuterar företag eller annat är oerhört svår att bryta på ett sätt som inte är att vada genom lera och eld. Ericsson runt 1999 kunde man nog se de här uttrycken och de krävde omställningar. Samma sak på nästa företag jag var på. Liksom andra senare.

Och effekten i dom liksom alla andra jag känner till och tittat på är som att vända på en hand. Det är logiskt och inte underligt. När komplexiteten passeras ut och vi bottnar ut kurvan där vi kan trycka upp skalning på relativ värdering tar det bara stopp:

Diskussionen om verktyget på slutet är nu inte alls samma sak som jag resonerade från i inläggen nedan men de grundläggande principen är de samma även om det inte i allt är de samma givetvis. Men mer övergripande är relationer och värdering viktiga och att vi ser det som vad vi kan använda för att se och förändra är gemensamma principer.

Det finns egentligen bättre exempel längre bak och till Människans språk och ännu mer i förarbeten i Människans språk men givetvis just en faktor vi diskuterade så gäller ju att kontext verkligen påverkar vår motivation och också med samma motivation får ut av något så de kunde passa bra ändå.