Nordkoreas nya ekonomiska frizoner

2011-05-27

Givet intresset för intäkter och möjligheten antar jag att det här inte förvånar de flesta men jag såg det inte alls. Hade jag nu som diskuterat tidigare tagit ut gemensamma aspekter hade det givetvis kommit ut som en av fem till tio starkaste uttryck relaterade till pengar i det absoluta.

"Seoul - China and North Korea have agreed to open at least two special economic zones of shared development, where Beijing and Pyongyang plan to install next-generation factories to improve the quality of the North Korean economy. But the risk, several sources tell AsiaNews, is that these two areas will become "a sort of free port, where China can send its most unwelcome dissidents and North Korea can hide the weapons it does not want the international community to see'."
Från: China: North Korea: Beijing and Pyongyang "launch" common economic zone | Speroforum.com

Men det relativa är nu det intressanta. Vilka pengar är detta relativt? Ja det är frågan. Nordkorea är en skurkstat där vem som helst som uttrycker en bit makt över personer relativt deras fattigdom får en väldigt stor del av kakan. Det är den absoluta inflationer där militärer och höga politiker hålls nöjda.

Och självklart har vi här samma sak liksom många gånger tidigare relativt kommunistpartiet i Kina där oförmågan att kunna erkänna att man i en långsiktig fråga snarare än ögonblicket - och ögonblickets korrigeringar är ju i någon mening om du verkar ärlig ett fin-inriktande på det större långsiktiga målet eller åtminstone ett tecken på att du inte helt lämnat praktialiteter som att betala armé, uttrycka mut-befodringar, se till att hålla kniven direkt fysiskt i ögat på de allt för problematiskas närmaste släktingar o.s.v. De vill inte se det falla av prestige.

Och för att svält argumenterar du inte mot. Vad kan du säga om den större långsiktiga visionen när vi svälter?

Hur vi reagerar på svält är väldigt varierat. Olika strategier tycks finnas av allt att döma tämligen genetiskt styrt. Hur vi reagerar vet man inte förrän man prövat på det ett tag. Det kan vara hemskt men det kan för en del också vara stimulerande - ett uppvaknande. Men det kan nu lika gärna bero på lösningsmedel från möbler inköpta av ens föräldrar medan man var barn inlagrade i fettvävnad som frigörs.

Dock när folk där bredvid dig medan resten av världen numera sällan svälter relativt dig länge alls är det väldigt konstigt att argumentera om att en vision framdiskuterad av några studen för snart 100 år sedan i Tyskland och sedan förvandlad av en feg lyckosökare som var en bra team-player i undervisnings-lägren medan kriget mot Japan pågick o.s.v. för att sedan komma in och applicera vad man nu lärt honom.

Sådan är spännande därför vad lär du ut till Korea vid den tiden? Du vill övertyga. Så du lyfte antagligen fram saker som rent av bättre än du själv trodde. För att imponera på chefen och få en befattning kanske i Japan, USA, Eller Västeuropa så du kunde köpa som schampo parfymerat med dig hem om du trodde att det representerade ett värde.

Hade man tagit ut aspekterna går det ju fram som en stark likhet. Vad kan man säga. Nordkorea är en skurkstat. Personer har fasta intäktslinor relaterade till smuggling inklusive narkotika handel, läkemedel, tekniker som inte säljs fritt men där rättigheter stater oavsett hur många tio tusen du dödar står säkra för om en annan ännu mer osmaklig diktatur sett i totalt lidande över antal personer säger nej.

För jag menar Kina är beroende av världshandel så de öppnar inte gränserna för Nordkorea mer än vad som redan sker diskret och gömt. Om något är en gissning att de tar fram plånboken och betalar hela kalaset nu.

Skulle det istället vara som föreslås förändrar det ingenting från idag annat än det blir lättare att uttrycka det mot dem. Men jag tror inte att det är det utan att de är oroade över att Nordkorea ska falla utan att de kan projisera makt in för att säkerhetställa att det inte överraskande snabbt (ex. svältande människor över gränsen) gungar Beijing som ju är precis i grannskapet och redan fullt med många tusen på tusen Nordkoreaner som flytt och håller sig gömda arbetande och sovande för att inte deporteras tillbaka för slavarbete eller mer direkt omedelbart tortyr och mord.

Och det finns mycket bra i det givetvis kanske. Jag menar om det konkret innebär att svält minskar är det inte i sig negativt. Och förändrar det vägen Kina går? Nej. Möjligen smetas det ut men det behöver inte vara dåligt i den mening att jag kan inte bedöma om så är fallet. Vad kan man jämföra med för det? Föga. Allt slutar snabbt som det tycks för oss efteråt.

Men det ska ju komma folk till värde också. Jag menar va fan. Helvete så bra det skulle vara om det nu blir de hör moderna sjörövarstäderna. Inget faktiskt problem internationellt finns med det därför smuggling går för fullt redan nu och i så fall är det att den blivit så stor att det ska industrialiseras (där Kinas ledning i familjerna ofta kan kontrollera via normal statskorruption för 1.2 miljarder innevånare plus minus 200 miljoner kan kontrollera flera hundra miljarder kr vardera) men det för ju bara ögonen till det.

En del saker du kan vara hur smart och snabb och förändrande i allt i världen men det ändrar ingenting. Du har tusen hål i kärlet och det läcker och sliter mot repen du bundet samman plankor och stål med. Och sådant. Ingen vinner det utan alla bara förlorar mer eller ännu mer ju längre det fortgår. Varför inte ta en praktisk väg och se möjligheten att behålla industrikomplex o.s.v. oemotsagt. Det är bättre. eh. Mycket.

Men här. Löser det matproblem o.s.v. I Nordkorea är det bra. Det går inte att vända sig emot om så i sig. Man kan säga att Nordkorea får från Väst och stör o.s.v. kring det men inte så. Det är ledningen som gör det för att tvinga fram situationer där de kan sälja av delar - det mesta kanske - av maten på svartabörsen bl.a. via Kina.

Sedan jag trodde inte att det skulle vara en dörr de öppnat om de är vad jag spekulerar här. De börjar som bli flexibla kanske. Förr var det bara tjuriga och uttrycka sig direkt oartigt aggressivt så fort någon ens hade en åsikt om Nordkorea. Som om någon är unikt engagerad mer än att känna oro för att människor dör och torteras för ingenting för någon. Inget värde alls. Bara att man är paranoida relativt varandra för att våga ta första steget men nu närmar det sig den förändringen.

Flexibelt är bra. Tala är bra. Vi måste alla göra mer av det i världen. Där finns bra lösningar. Alla andra lösningar där man inte talar - då misstror man och inbillar sig saker och så slutar det med att man skjuter folk och det vill tror jag ingen.

Tänk det kan ta lite tid men ofta nog relativt antal kommer det till lösning om man börjar skjuta folk:

Men lösa problem relativt risk nu är viktigt också. Du har som en god väg för dig och alla andra och ta. Och en dålig väg som bara är mer slåss där det aldrig slutar och bara är andra än dig slutar på ett sätt där du då är borta och inte kan relatera till det. Rumänien ska inte glömmas.

Den interna situationen. Andra som söker uttryck. Diskussionen och striden om rätt väg relativt varandra. Vem som kontrollerar vad. Det gör lätt att man glömmer vad som är viktigt för egen del i den verkliga världen och vad som betyder något för de flesta. Du kan leva i en fantasi som Chauchesku alternativt vara född omänskligt ond men det slutar på samma sätt.

Sätt det relativt att gå till historien som ett helgon där hela din karriär glöms bort och ingen för hela världen går och rotar i det mer än - och då firar dom på redaktionen - fått prata med någon åldrad biperson i politbyrån som minns någon höjdpunkt runt någon konspiration säkert inte allt för olika vilken idrottsklubb som helst i Sverige där delade meningar råder om vilken åker som ska köpas in för 20% över priset via tvångsinlösning emedan både okynnes vägrar att sälja väntande på ett tillskott extra. En bra väg. En dålig väg. Den goda vägen som ingenting. Inget problem alls. Den finns där.


SKÄMTTECKNING
Vem kan jag nu ha ritat till höger? Tja sitter man högst upp i partiet kanske man inte märker allt. Är ni på väg att tappa kontrollen till militären? Ger ni ifrån er kontroll därför att ni fruktar kravaller? Jag tror det. I så fall kom och prata innan de avrättat er om ett år eller kanske 16 - 24 månader för att bli en scapegoat. Lös problem. Gå vidare och uttryck relativ makt med innovation, konkurrens, personliga insatser eller genom att klä dig kombinerat annorlunda och välkänt uttrycksfullt som Miss Gaga.

Och tänk om den dåliga vägen inte ens inkluderar dig? Att militären behöver offra något för att bevara sin del av pengarna och du passar bra för det. Jo. Det är den ännu sämre vägen för alla tror jag. Ännu mindre diskussion än idag. Lösa problem är bra. Inte lös problem utan försöka förhindra att det blir sämre är dåligt. Kämpande mot kända faktorer när hela tiden okända nya kommer.

Tidigare igår och idag:

Blandat från tidigare. Men egentligen tror jag mer just för Nordkorea uttrycksfullt rörande politik och förändring hittas längre tillbaka. Detta torde dock vara mer aktuellt dock.