Kul: Kulturhet, Lokalhet, Svenskhet och Miljöhet

2011-05-27

Varande tidigare idag närmast klar med första modulen blev det inte riktigt så då jag hade missat att förtäta (eller valt att inte göra det tidigare för att få snabbare initiering vid debug-körningar). Utan Wikipedia relationer och tidpunkter (undantaget år m.m. som kommer in ändå) lär det väl efter det kanske ligga på 2 - 3 miljoner relater och cirka 6 miljoner med Wikipedia inkluderande aspekter o.s.v. d.v.s. i en bred mening. Jag trodde ett tag att jag hittat guld också:

Men inte så. Så jag gjorde en till teckning med en fortsättning på det visuella handeldvapen-temat och här kombinerar vi också in lokalitet.


Att tillverka krut till den historiska pistolen vi valt för att hedra den svenska historien var onödigt ineffektivitet med de små påsar syrefrigörande salpeter butikerna sålde. En bättre idé var att:

  • Att med kommunen arrangera ett gemensamt projekt där Uppsala-bor tillsammans gör något för miljön.
  • Istället för att köpa salpeter eller ammunikation med svartkrut besöker vi alla tillsammans kryptorna under Domkyrkan.
  • Det är också historiskt och säkert lärorikt för barnen många antagligen tar med.
  • Där kan ordentligt salpeter samlas på en-gång.

Kombinerat skapar vi:

  • Vad man gör efter sopsortering. Recycling.
  • Vi hedrar svenskheten genom att hålla liv i våra gamla vapen goda nog för våra förfäder nere i Turkiet och innan.
  • Och lokaliteten genom att besöka stora gamla byggnader i Uppsala.

Men det är väl svavel vi samlar in från "gravarna" (man lär väl få skrapa en del under och på benknotor m.m. tänker jag). Jag tyckte dock felskrivningen hade sina poänger ändå. Det är ju så viktigt med livslångt lärande och kanske några läsare inte vet att det är syre som frigörs från salpeter när vi tillför energi. Därmed växer energin som frigör exponentiellt då den frigjorda syrgasen också brinner.

På nedsidan givetvis att för mig med min naturliga anspråks- och prestigelöshet och engagemang i mina läsare att jag är lite orolig för att ni ska känna er underlägsna mig med min kanske mycket större kunskap. Men här tyckte jag att det också var viktigt med alla möjligheter sådana här projekt har i alla möjliga städer.