Thomas Bodström har en intressant karriär

2011-05-23

Jag har inte läst Thomas Bodström's bok och är inte säker på att jag går över och köper den heller (den ska ju ha börjat säljas idag). Men jag kan från vad jag spontant kommer ihåg av denne att han har en väldigt intressant karriär:

  • Arbetet implementerade politiskt som ledande myndighet (eller ev. myndigheter).
  • Befunnit sig i partiledningen för ett stort politiskt parti.
  • Suttit i regeringen.

Det är imponerande i den mening att det gör en bredd på den politiska erfarenheten.

Dessutom i förra valet var ett stort problem för Socialdemokraterna att Mona Sahlin gång på gång läxade upp väljare såväl som press medan hon såg plågat sur ut som om folket besvärade henne. Vem vill välja någon sådan till statsminister? Bodström tycktes inse den problematiken och försöka balansera det.

Politisk ontologi

Vad som tveklöst skulle vara värdefullt för Sverige långsiktigt är att ha en fri politisk ontologi definierad. Den jag har är redan idag en av de största i världen men på engelska. En liten under-mängd till education utan kontextuell information finns som ett exempel i:

Men det går givetvis utmärkt att översätta den till svenska. Gör man det måste det nödvändigtvis initialt ske automatiskt ex. med Google Translate kombinerat med Wiktionary.org för att därefter gå igenom förhand.

Efter det krävs dock också att någon med just motsvarande breda politiska erfarenheter ser över saker för att det mer än att vara korrekt i termer motsvarar ungefär hur termerna ska fungera och när frågetecken finns kan markera dem för djupare-kontroller.

Värdet av att det finns tillgängligt är:

  • För media, ideella och ideella organisationer som påverkas av och vill påverka politik m.fl. skapar det mycket bättre möjligheter att bygga lösningar för att automatiskt följa allt som sker politiskt.
  • Dels via vad myndigheter, partier m.m. direkt publicerar i olika former men också sekundär utifrån hur media, bloggar, sociala media kommenterar och tycker om olika frågor.

Det skapar också bättre möjligheter för direkta politiska entiteter som politiska partier att beskriva frågor och följa upp politiska frågor på samma sätt. Detta gäller också myndigheterna där jag tror att det är en verkligt dålig lösning från min erfarenhet av att ha tittat på kanske 150 politiska ontologier relaterade till politik gjorda av olika myndigheter och dylikt runt om i världen att specifikt från ingenting bygga nytt för varje myndighet. Det är bättre tror jag att börja från en större man kompletterar med vad som ev. fattas och reducerar vad som inte är aktuellt. Man missar mindre viktigt med den metodiken.

Ett område där vi kan se värde av det är hur man beskriver och organiserar den statistik man idag publicerar. Idag sker det typiskt med Excell-ark utan egentligen något enhetligt som beskriver data. Det är ju en utökad kostnad i skapande av dataimport oavsett om en annan myndighet, en tidning eller en organisation önskar importera all sådan statistik.

Kanske något Boström tillsammans med ett intresserade hos tidning hos Bonnier respektive Schibstedt kunde vara intresserade av? Bonnier och Schibstedt torde ju vara dom som i reda pengar har mest nytta av det.

Får man det väl initialt på plats bör tror jag givet en del hyggligt välkända aktörer som gjort det initiala arbetet lägga förutsättningar för att det ska bli självgående i öppen crowdsourcing.

Men det är mycket man kan och borde göra. Vi för upp detta som potentiella sido-projekt tillsammans med:

För området organisation och relationer i kunskap. När det gäller efectos especiales liksom känslor i språket har ju andra potentiella sido-projekt indikerats tidigare som exempelvis: