Kungens dolda "maktnätverk"

2011-05-23

Man får tolka och gissa hur man vill kring rapporterna i Expressen och Aftonbladet de senaste veckorna om diverse antagna skeenden runt publikationen av en bok (jag inte läst) om kungen men det viktigaste oberoende av varje sådan tolkning som är möjlig att göra är att följande kan konstateras:

  • Kungen representerar idag av allt att döma ej någon icke dokumenterad makt med faktisk förmåga att styra skeendet för en prioriterad fråga.
  • Inte heller gäller det några vänner till honom.

Givet att även om man tar allt som påstås för sanning - och det kan man verkligen inte därför ingen inblandad här tycks särskilt trovärdig och egentligen ingenting konkret har påståtts där något man kan bedöma har visats upp - så måste förmåga att förändra omvärlden via icke önskvärda metoder befinna sig nere på rena strunt-nivåer.

Väldigt otrevligt o.s.v. givetvis men ändå löjligt förvirrat i allt tycks det. Bara en sådan sak att man tar som kontakt (om det stämmer) med en i media känd påstått kriminell för hjälp som om det är lämpliga personer att lösa sådana problem med.

Hade man istället representerad väsentlig inofficiell makt hade man istället tagit in en för det utbildad expertgrupp eller missbrukat polis för det. Att man inte gör det är ett gott tecken för att kungamakten korrekt saknar sådana möjligheter och fritt utan dolda problem kan användas för att ge Sverige en till aspekt utåt i världen som kan hjälpa svenska företag och idéer att synas bättre.

Även om jag diskuterade det en del 2010 kan jag ju lägga till att en aspekt på en entitet inte bara handlar om det rationella utan också om hur repeterad funktionen i sig är generellt. För länder är några av de mest repeterade:

  • Kung.
  • President.
  • Valuta.
  • Gränser.
  • Huvudstad.
  • Namn på landet.

Att ge upp någon av dem tror jag bör göras endast med förståelse av att man konkret som uppfattat av folk blir lite mindre land. Se kring det exempelvis:

Om något ser jag ingen praktisk anledning till varför man inte både kan ha en politiskt vald - kanske var 10 år för att hålla nere kostnaderna - president utan just någon praktisk makt förutom den kung vi redan har.