Att äta upp konkurrenterna eller fly bort: Förflyttning eller förändring av rummets dimensioner

2013-08-20

Utan att ha läst Host Mobility Drives Pathogen Competition in Spatially Structured Populations just publicerad PLOS Computational Biology låt oss - eller jag åtminstone - resonera lösare och bredare.


Vi har en rymd som definierar närhet mellan två entiteter och enklast att föreställa sig rummet precis som bakterierna ovan. Men här lika gärna ex. hur konceptuellt-kunskaps-nära säg två forskare är som konkurrerar om att bli lästa av andra publicerande forskare som kan citera dem. Desto närmare ju troligare konkurrerar de om samma läsare.


Om samtliga entiteter är stationära och ej rör sig i den rymd som definierar närhet enligt ovan gäller att om samtliga kan växa fritt och ingen i övrigt bromsande faktor finns (jämför med hur man förr kunde "serp-dominera" Google och ta hela start-sidan utan att egentligen avvika signfikant från där trafiken konverteras ex. om jag nu minns rätt sista inte allt för distansierat för år sedan via subdomäner vilka ju förövrigt långt efter det försvann mer eller mindre betraktas relativt övriga i samma rymd kanske på väg mot en entitet en värdering oavsett kanal) och totala resultatet alltid innebär en kostnad för övriga expanderar en entitet och äter upp övriga.


D.v.s. i detta förenklade resonemang gäller att förändring i distans - eller ofta i "kunskapsdomäner" mång-dimensionella resonerat med olika similarity utifrån aktuell rymd d.v.s. ju mer lika desto närmare varandra befinner sig två entiteter - när värdet / kraften / konkurrera bort den andra bakteriesorten för att ha god säkerhetsmarginal när den yttre fienden antibiotikan ankommer domänen - uttrycker förändring av entiteternas relativa kraft.


Att bäraren av bakterier flyttar sig kan vi jämföra med innovativ förändring av rummets dimensioner motsvarande nya upptäckter eller att nya användare av befintlig kunskap tillkommer. Ny position av bäraren i dennes spatiella rymd innebär en ny rymd av genetisk kunskap via nya bakterier, en ny rymd av aktiva konkurrenter, ny rymd av näringsämnen, föroreningar m.m...


Väljer vi nu att se distans eller som vi kommit närmare positionering i rummet som similarity är det tror jag mycket enklare att föreställa sig vad förändring av dimensioner innebär (tänker vi oss ex. en vektor av association mellan ord och ett koncept som ganska populärt för att bestämma vad man exakt avser med ett begrepp i en text - om än ett väl så onödigt problematiskt mått när vi rör oss mellan kunskapsområden d.v.s. när dimensionerna för vad vi tillämpar på förändras medan de kvarstår konstant problematiskt för vad vi typbestämmer med - motsvarar det att vi räknar om viktmatrisen och kanske lägger till eller drar ifrån ord vi beaktar med totalt färre, lika många eller fler antal dimensioner vi väljer ser):


  • En grupp symbol-begrepp (i vår jämförelse vikt-vektor för ord mot koncept en ny grupp relevanta ord) väsentliga för att korrekt förstå distans tillkommer.
  • Motsvarande för at förstå distansen i aktuell domän att ny kunskap, nytt intresse hos läsare, nytt verktyg för att konkurrera, ny patent-ansökningar o.s.v. till-kommit.

Om nu entiteten själv saknar förmåga att se detta, saknar kunskapen för att uttrycka samma symboler, eller har en associerad kraft för motsvarande dimensioner sämre än innan försämras dess förmåga att överleva. Dess "kraft-volym" minskar.


Korrekt i parentes ska sägas att vi normalt har en till "grupp" av egenskaper ej enkelt uttryckt rätt av i resonemanget ovan. Jämför med vår vän kräften som gärna går fram eller bak beroende på vad den vet men som också påverkas av informationen den får av omvärlden där intensiteten relativt indikerat och beräkningskraft inverkar: mycket snabbt och svagt indikerande fara ger kortare tid att bedöma riktningen vi ska gå i. Det går inte riktigt att bara förenkla ner till "att ska du slå slår du snabbt utan att motståndaren har information om det" eftersom allt möjlig annan relevant och irrelevant information flödar runt och inverkar.


Och slutligt ännu enklare utlämnande mycket: Konkurrerar entieterna i det spatiella rummet påverkar deras förmåga att flytta på sig åtminstone för i studien refererade bakterier. Att "angripa" och "fly" genom mobilitet påverkar förutom själva slagkraften i det direkta mötet (och ej heller kan antibiotika kapslarna verka på bakterierna inuti kroppen innan vi svalt ner dem).