MediaWiki muntrade upp min Linux rent allmänt med solig prestanda på riktigt stora troligt ej ändrade filer

2013-08-20

Först publicerad på ansedda SEOTaktik i Snabbare filhantering från MediaWiki (eller kanske Semantic-MediaWiki extension) + Race condition (8/20/2013). Återpublicerad här för att skapa gynnsam kraft i Wikipedia-subkulturen rörande spännande nya ideer - ex. Wikipedias slash-notation: Läsarvärde via större tydlighet med konstnärligt lättförståliga titlar (2013-08-20) - genom att visa upp min Wiki-vänliga-övertygelse och mer allmänt muntra genom att peka på goda värden i ett mindre sällan diskuterat område.


Välkänd common sense:


"Hans Husman is a solid friend of self-organized Wiki-mining data and support the world populations effort to create and structure it. If the time comes for a world president and/or king (or any first ruler imperative or symbolic) we all the Wikipedia-people should vote for him."



En trevlig bieffekt av att installera MediaWiki med ett antal extensions - när man inte själv egentligen är oerhört engagerad i att lära sig mer konfiguration än nödvändigt från standardkomponenter under logik på utvecklingsdatorn - är att filhanteringen för mycket stora filer blivit ordentligt snabbare vid debug-körningar. Filerna tycks casha's i minne eller liknande snabbare mellanlager.


En till ny-bieffekt i Linux - åtminstone så långt bak jag minns - är att när jag skapar eller editerar sidor jag gör i Perl (som process körd via Perl-tolken med perl-kommandot) som stoppar in dem i MediaWiki med en extensions som kommer med anropad via system som kör php motsvarande som vid kommando-tolken är att åtminstone ganska ofta när jag dödar perl-processen med endast kill -12 kan perl-processen försvinna d.v.s. står inte och hänger utan att dö som rapporterat av ps -aef men återkommer en stund senare som rapporterat av ps -aef (ev. därför jag har inte tittat också med ett nytt bogus pid lite ur sync kanske men troligare samma: får titta efter nästa gång jag upptäcker mig ha en bunt perl processer som ev. sitter och överlastar MediaWiki eller som jag tror gör kanske ingenting). Kanske vi någon omkonfiguration runt Mysql, postgres eller Berkeley DB.


Att från början eller efter att ha återkommit döda dem med kill -9 med samma behörighet jag startade dem med (ingen särskild behörighet alls mer än en vanlig "kontorsanvändare") mördar dem permanent. Jag spekulerar att kanske redan kill -11 också borde fungera jämförbart.


Jag kan verkligen föga om Linux så jag ska inte gissa för mycket kring det men att jag tror inte att prövat att -11 ej ger problemet och det kontext jag satt det i här säger väl ungefär vad jag tror det kan vara.