Värdet av att ge islam direkt fysisk synlighet

2010-06-08

I Uppsala - en trevlig stad med levande rikt uteliv - hade vi med början redan på skolavslutningen flera dagar av festligheter i form av ett litet tivoli och marknad, och kulturaktiviteter samt på nationaldagen gratis utdelning av glass och små flaggor, och en scen med musik.

Bland kulturaktiviteterna hade vi någon dag innan nationaldagen en religiös efectos especiales med uppvisning av islam på Stora torget.

Möten minskar långsiktigt irrationell rädsla

Att ge just islam fysisk synlighet i vår direkta närhet tillför stort värde därför att en irrationell rädsla för islam är vanlig och inte bara Västerlandet utan allmänt i världen. Respekt för religiös fundamentalism där korrekta säkerhetsåtgärder t.ex. rörande inpasseringskontroll till flyg m.m. är nödvändigt och en bra sak.

Den mer allmänna obestämda irrationella rädslan tillför däremot inte värde utan orsakar skada. Rädslan resulterar i:

Ökad polarisering och det föder överreaktioner oavsett sida och tror jag också oavsett om det handlar om denna eller andra infekterade frågor d.v.s. ökade problem i en infekterad fråga tror jag också kan öka risken för problem i andra infekterade frågor.

Tittar vi på framställningen i Uppsala var det väldigt elegant gjort. En stor visuell konstruktion där de - antar jag - pratade om islam för intresserade. Dessutom hade vi fina ljudeffekter i form av samma "sång" de gör för att kalla till bön i moskéerna.

Att den irrationella mer obestämda rädslan fanns var uppenbart genom att det var onaturligt lite folk i omgivningarna runt detta trots att ingenting hotfullt fanns. Det var bara resultatet av en allmän oro som orsakats av diverse otäcka händelser sedan många år och visar hur kraftigt infekterad hela det här området är. Situationen kändes troligen helt enkelt lite obehaglig.

Många små möten är bra

Just den allmänna rädslan - som inte tillför något värde - motverkas dock just av dom här mötena där man direkt ser utan fara även om ingen enskild åtgärd ensamt löser något problem.

Det är en kontinuerlig process där många åtgärder krävs, och en förståelse för att det bäst sker steg för steg i lugn. Tar man för stora steg får man istället en motreaktion som i sin tur kan föda en reaktion tillbaka och ingenting bra kommer från det i frågor som sedan så många år är så kraftigt infekterade. Det finns en historik som likt lite annat blixtsnabbt kan föda problem.

Ändå får man inte vara rädd för att skapa dessa möten och att göra det på det sätt man gjorde i Uppsala tror jag är en bra metod. Något man bäst gör ett par tre gånger per år.

En moské är bra men byggs bäst längre ut från Ground Zero

Citizentube där Youtube lyfter fram samhällsvärdet Youtube.com möjliggör rapporterade om ett filmklipp med protester rörande byggandet av en moské:

"An estimated 1,000 people gathered in Lower Manhattan on Sunday to protest a planned Islamic center and mosque that would be constructed two blocks from Ground Zero. Plans for the Cordoba House project were approved by a community board last month, and organizer say they plan to break ground later this year."

Från: Protestors Criticize Ground Zero Mosque | Citizentube

Jag tror säkert att byggandet av en moské i närheten av Ground Zero tillför långsiktigt värde.


Moské vid Röda havet i Jeddah, Saudiarabien.
Foto: Ilmarry Licens: CC by-sa 2.0

Samtidigt krävs en respekt för att det viktigaste är att det ska tillföra långsiktigt värde där kulturer kan mötas - eller bara se varandra och dagligen uppleva att ingenting otrevligt händer- på ett sätt som minskar polarisering och en förståelse av att det tar lång tid där nya steg om de går för snabbt uppfattas som hotfulla.

Det kan i sin tur kräva att man just gör saker sakta och här kanske bäst snarast bygger den lite längre ut. Genom att man "flyttar ut" det lite kan det kanske också lättare accepteras av fler därför att det är en "kompromiss" och "seger".

Dessutom tror jag att en konstnärligt stilig väldigt gullig moské som mer anknyter till den romantiska traditionen om Österlandet är bättre än något tråkigt anonymt. Fysisk öppenhet är också att föredra där det närmast ses som en turistattraktion. Det är ju något som i populärkultur alltid fungerar bra och anknyter trevligt till bioaktuella Prince of Persia.