IMF: Inga mörka moln

2010-06-08

Nu har vi rapporten från IMF publicerad och jag kan för allt i världen inte se de mörka moln DI menar att den varnar för.

Tvärtom är som IMF lägger orden rapporten ovanligt positiv både rörande vår nuvarande situation och framtiden. Vad de i princip varnar för är att om vi höjer räntan för snabbt kan vi därför att vår ekonomi relativt omvärlden är trevligt bra få för mycket utländskt kapital för snabbt.

En "massa" utländskt kapital låter trevligt men för ett litet land om det ökar snabbt är det inte säkert att det blir något som vi gör något vettigt med. Det kan istället bli kapital som "återanvänds" mer våghalsigt och i praktiken blir en risk som hela nationen måste garantera utan att det tillför värde. Detta är dock ingenting de lyfter fram som någon stor risk.

Indien, Brasilien och Kina är det viktiga rapporten pekar på

När det gäller att investeringar i den typ av dyrare produkter som en ganska stor del av vår export består kan ligga lite efter i konjunkturen är jag heller inte (och inte heller IMF som de formulerat sig) säker på har någon större betydelse. Många av de områden som är aktuella har haft och lär ha fortsatt stor internationell tillväxt trots lite sämre tider.

Däremot är det självklart både på medel- och långsikt väldigt bra om Sverige allmänt satsar ordentligt på nya stora marknader som Indien, Brasilien och fortsatt Kina. Det är mycket som gjorts men det finns mycket man kan göra mer av:

1. Fler svenska studenter som utbildar sig i Indien och Brasilien. I Kina finns det ju redan ganska många svenskar som utbildar sig även om det helt säkert är bra med fler. Det är tror jag ett långsiktigt värde inte bara att vi lär oss mer om dessa kulturer utan också att de lär känna folk där (gärna att de gifter sig med någon därifrån oavsett om de bosätter sig här eller där).

2. Att både studenter och andra blir bättre på att positivt lyfta fram Sverige. Mer firande av nationaldagen och små informationspaket till viktigast studenter (om det inte redan görs) är säkert bra.

3. Fler riktade projekt där vi går in och möter dessa länder fysiskt med välgjorda efectos especiales - specialeffekter - som gör att vi syns för väldigt många personer. Kungens besök i Brasilien var ju ett fint exempel på hur sådant kan göras.

Jag tror mer på sådant än projekt med mer drag av reklamkampanjer därför att ofta (mer regel än undantag) när större svenska aktörer av myndighetskaraktär gör dessa blir de abnormt dyra relativt effekten orsakat av att man ännu inte lärt sig att se nyare möjligheter. Det tycks ofta genomföras utifrån principen att om ett annonsutrymme eller dylikt är dyrt så är det automatiskt bra att köpa.

Att odla internet för stora skördar

Däremot tycker jag mycket väl att Sverige borde se till att dra nytta av internet för riktad information om vår kultur där kvalitet, kostnadseffektiv teknisk problemlösning och ett engagemang för länder utanför Europa är viktigt lyfts fram riktat mot särskilt Brasilien, Indien och Kina. Och då på ett kompetent sätt där man faktiskt ser till att nå väldigt många personer snarare än en några svår navigerade sidor med en massa stora bilder.

Idag när särskilt svenska myndigheter men också flera stora företag gör detta blir det likt en kolonilott istället för stora åkrar. Samtidigt betalar man för det som om man hade omvandlat försurad granskog till åkermark.