Iranska flottan har nått Syrien

2012-02-20

Diktaturen Syriens vänner har nått kusten enligt Reuters:


Iranian ships reach Syria, Assad allies show support


Och man kan i alla fall spekulera oavsett andra lika meningslösa påstådda orsaker att ett möjligt samband också kan finnas här:


North Korea threatens ‘merciless’ strikes as South Korea stages artillery drill


Och det var ju bara några dagar sedan det antyddes från den diktatoriska delen av Kina att ekonomiskt kaos skulle följa av en intervention i Syrien.


Muren åt väster med Iran i centrum senaste åren förstärkt börjar nu falla sönder. Syrien är det kraftfulla tecknet i direkt GEO-närhet och politiskt samarbete. Nordkorea vågar jag inte riktigt säga något om mer än att hur medborgare använder mobilnätet kanske är värde som inte ska underskattas. Verkligen att det måste vara möjligt att sätta upp kraftiga externa GSM-basstationer vid gränserna för vad det kan ge (mer än kanske uppenbart förr jfr svenska skönhetskraven för att få diverse licenser? Täcker man upp södra delarna (om det inte redan sker) är det ju en kanal kompletterande det befintliga.


Vännen norrut tror jag inte Kina ska lita något på alls. Syrien var nog lite speciellt och jag tror inte Ryssland är helt nöjd med hur saker utvecklar sig.


Nu finns det ju bra och dåliga sätt ett land kan nå demokrati. Och jag tror verkligen alla i Kina har allt att vinna på en mjuk men mycket konkret övergång. Det ger ju också möjlighet att garantera säkerheten för personer i militär, polis och politisk diktatur som annars kan tänkas ställas inför rätta eller som dör i en revolt (jfr Rumänien och Libyen). Visst att många kan uppleva en "rättvisa" i det men det är praktiskt lika rationellt som att i debattartiklar i samband med Libyen diskutera om det är rätt eller fel att försöka döda överbefälhavaren för Libyens armé efter att denna beordrat folkmord och fullt krig råder mellan dom vanliga soldaterna. D.v.s. kan man undvika en massa annars döda är det utmärkt bara man når det viktiga slutmålet.