Vad är folkmord? Varför ska diktaturer bestämma världens moral?

2012-02-02
Sker ett folkmord är det folkmord. Det ska binda FN till att agera.

Nu kommer den stora frågan. Ska en diktatur som Kina kunna besluta vad som är ett folkmord utan att ens behöva motivera definitionen? Eller Ryssland gå ifrån normal moral därför att en enskild politiker önskar stöd inför valet från vapenindustrin?

Är svaret nej på frågan är det dags att bränna ner rivningskåken FN innan ännu fler barn såväl som vuxna dör av den och skapa något bra. Visst att FN har värde i områden som hälsa men till vilken kostnad relativt alternativa aktörer? Det finns förutom dagens enorma problem i att FN mutat in en säkerhetspolitisk roll de inte klarar att leverera rimligt i därför också en enorm kostnadsbesparing som kan rädda liv.

Moral och FN är värt att tänka mer kring. En stort problem förutom att skrytbygget ockuperat en roll de inte klarar av är att de kan förändra hur vi ser på moral. Det blir på något sätt för många utan att det ifrågasätts naturligt med en oerhört cynisk bild av världen där man accepterar många tusen döda för att leva upp till diverse byråkratiskt strunt. Eller se det som att en diktators liv är mer värt att spara för att istället acceptera många, många tusen döda medborgare.

Jag tror att FN kommer klara att nå ett acceptabelt beslut rörande Syrien. Men det innebär inte att FN fungerar. Intensiteten i döda når snart flera per minut.

Och som jag tidigare pekade på något efter mitten 2011 - och som jag fortfarande inte ser något som förändrar prediktionen av - tror jag att toppen där diktaturen kan falla ligger runt vecka åtta 2012. Och här som så ofta genom historien kommer framtiden betalas med blod idag. Men det behöver inte vara så.