Aftonbladet visar Google Nyheter i lite ångsammare tid

2011-09-03

I de två inläggen Hur Google Nyheter påverkar Google Webbsökning och Demokrati: Sökmotorer har viktig roll användes den aktuella publiceringen i Nyfiken vital om Aftonbladet som exempel på hur Google Nyheter rankar nyheter. Sökresultatet har nu följts upp och vi ser hur Google Nyheter kan agera i den lite långsammare tiden i påverkan av skild långsiktig association till aktuellt sökord.


Vi såg när den redaktionella bevakningen för Aftonbladets vägval avgörande för Socialdemokratin och Sverige, Aftonbladet prioriterar upp politiska bevakningen och Ny ledning krävs i Aftonbladet - Medias ansvar börjar och slutar i demokratifrågor att Nyfiken vital modigt besegrade i hög ansträngning och uppskattande läsare de otäckt mycket större (fortfarande spekulerat ondskefullt ruvande på guld rövat från föräldralösa barn, gamla tanter och svältande lantbrukare i Norrland men vi vet inte säkert idag) eldsprutande tidningsdrakande på Google Nyheter. Viktiga orsaker var hög redaktionell relevans om Aftonbladet mer än att Aftonbladet skriver om redaktionellt något annat där hög färskhet fanns.


Nu kan vi se att Aftonbladet igen tagit kontroll över omstridda zone av internet-indexeringen:



Varför? Följande generella faktorer för hur Google Nyheter fungerar tycks för mig ha stor betydelse:


  • Nyfiken vital är inte i sig långsam utsträckt tid d.v.s. kontinuerligt bevakande inriktad mot media eller specifikt Aftonbladet.
  • Nyfiken vital har dock mycket högt förtroende som redaktionellt bevakande publicering via mycket seriösa referenser, längre reflekterande artiklar och kontinuerlig kortare bevakning i nyheter och kontinuerliga naturligt spontana rekommendationer från läsarna.

För en nyhet om Aftonbladet får Nyfiken vital därför god synlighet initialt. När denna åldrats något får dock Aftonbladet eller vad som publicerats av aktörer senare än Nyfiken vital eller vilka bevakat Aftonbladet och media under längre historik bättre synlighet. Våra artiklar syns dock fortfarande topp tio och där högt i själva nyhetssökningen.


Vi kan se det som Google Nyheter ännu inte vad om vad Nyfiken vital publicerar om Aftonbladet har ett "långsiktigt" värde som sträcker sig över just nu och prövar det genom att lyfta fram materialet och se om det upplevs viktigt. Reaktion nu kan vi inte se som att Google Nyheter nått en bedömning av det där förtroende kring nyckelord tar lite längre tid än så att gå igenom. Heller inte förtroende specifikt för nyheterna om Aftonbladet från nu av läsarna gjorda rekommendationer i form av länkar, likes m.m. vilket troligt tar i så fall ett par dagar att slå igenom medan Google fortfarande slår mellan olik perspektiv kanske för att bättre bestämma vikter för långsiktigt förtroende.


Google för media i Hans Husman om Media: