Ett Bergslejon till Aftonbladet

2009-10-31

Jag försökte hitta ett bra kattdjur till Aftonbladet. Det är inte helt lätt därför att dels har jag inte läst dem lika mycket. Viktigast är dock att ett par faktorer runt dem på nätet pekar på lejonet d.v.s. att de funnits väldigt länge och är oerhört stora i mängden material, läsare m.m. Problemet med lejonet är att jag någon gång använt det som omskrivning för något helt annat och då mindre trevligt. Det är därför olämpligt och felaktigt att återanvända åtminstone här. Om inte för det hade det här lejonet passat Aftonbladet:

Det blev ett bergslejon

Aftonbladet har märkbart mycket av samma lätt visuellt feminint tilltalande framtoning Metro och SvD har. Denna tror jag fungerar bra både för män och kvinnor när det gäller att sälja. Därför fastnade jag för bergslejonet vilket har både detta och lejonets storlek:

I bilden syns ju dessutom "the long tail".

Två bra krönikor i Aftonbladet

För att lyfta fram något aktuellt bra från Aftonbladet har vi först följande insiktsfulla citat:

"Med det råder inget tvivel om vem som är vinnaren av personerna och partiledarna Reinfeldt och Sahlin. En ser ömsom bekymrad, ömsom myndig ut. Hälsar på Obama, håller tal i FN. Den andra ser ut att vakna i försvarsställning och harvar på i den inrikespolitiska vardagen. Reinfeldts sammanbitna framtoning ger honom statsmannalik tyngd, Sahlins sammanbitna framtoning ger ett pressat och grinigt intryck. Regeringen har allt att vinna på att göra valet till en ledarskapstävling,"

Från: Mona har sämst spinn just nu

När jag övervägde att följa valet mer regelbundet på Nyhetsbloggen var en sak som funderade på att göra att sätta ner några punkter just kring Sahlins framtoning. Det för att göra det mer "balanserat" och spännande att följa. Det där är viktigare än man kan tro och vad Sahlin behöver göra är att:

  • Sträcka mer på ryggen.
  • Öva sig att le kontinuerligt.
  • Ha tydligare kroppsspråk med armar och händer - Peka tryggt framåt.

Att le stort kan hon men just att hon ser grinig ut standardmässigt gör att det lilla leendet blir viktigt. Det övar lika viktigt upp ansiktsmusklerna vilket får det stora leendet att se mer levande.

Kring detta tycks det nu jämna ut sig mer. Reinfeldt börjar se lite trött ut och Sahlin gladare (men sträck mer på ryggen).

Jag läste en kul krönika i dagens tryckta Aftonbladet men hittade den inte på nätet. Den handlade om vad som gör män attraktiva utifrån moderna värderingar. Jag tyckte den var bra eftersom det utmärkt beskrev mig.

Oncilla till Nyhetsbloggen

Nu valde jag även ut ett kattdjur till Nyhetsbloggen. Det blev denna oncilla - Tigerkatt eller Tigrillo.

Tigerkatten är större än tamkatter men väger lite mindre. De har större öron men kortare svans. Morrhåren är också de mer utvecklade.

Volvo ägs bäst av svenska intressen

2009-10-30

Volvo är det bästa bilmärke som erbjudits till försäljning sedan krisen började. En tydligt unik profilering - säkerhet - ger ett eget värde. Något unikt till salu bland bilvarumärken är inte direkt stort. Volvo ägt av svenska intressen är därför excellent om vi klarar det:

Jakob: ”Det är vi som är Volvo”

En idé kanske vore att försöka ta säkerhetskonceptet bredare. Några kvalitetsprodukter inriktade mot säkerhet någon annanstans i trafiken ger intäkter och kan förstärka kopplingen mellan varumärket Volvo och säkerhet. Kommer jag ihåg rätt gör Porsche det redan men nog för brett för Volvo.

Även om omsättning för en bra kringprodukt inte är hög jämfört med bilarna kan det ändå oberoende av påverkan på varumärke vara en bra affär. En bra affär är en bra affär om än mindre? Och om det dessutom förstärker varumärket desto bättre.

Klimatfrågan marscherar framåt

Jag tror minsann jag gjorde rätt i att ge Reinfeldt en medalj för hans exceptionella arbetsinsats för miljön i:

Åter rör sig klimatfrågan framåt (10/20/2009)

Åtminstone enligt Dagens Nyheters rapportering:

Nöjd Reinfeldt har fått EU att enas om klimatet

Helt klart förtjänar han minst en till medalj:

Detta är en särskild medalj för dom som vågar lägga tid på så pass stora frågor att de är nästan hopplösa.

Frédéric Cho läxar upp oss svenskar

Efter att ha läst Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet tidigare idag fick jag just precis när jag var ut möjlighet att läsa Expressen. Frédéric Cho uppvuxen i Uppsala men numera rapporterande i Kina undervisar där oss svenskar om våra fördomar och bristen på vårt mod:

Frågor Cho inte tar upp är demokrati, människorätt och pressfrihet. Där vill jag gärna ha en konkret lektion i mod. Kanske genom att tydligt på plats i Peking framföra krav på förändring offentligt? Jag är väldigt tveksam till att jag skulle våga det så ta och ge mig en lektion Cho. Åk ner och gör det själv.

Det är precis den här inställningen kinesiska kommunistpartiet framför nere i Kina. Läxar upp befolkningen kring en massa där ledarna inte presterar det minsta själva.

Tidigare inlägg om mod: John McCain's Why Courage Matters diskuterar mod och gav mig styrka när jag kände mig svag:

John McCain - Why Courage Matters

Vad McCain menar med Mod

Ett till "Mod" John McCain inte menar

Volvo är för bra för att inte vara svenskt

Jag tror ju Volvo är det bästa bilmärket till försäljning sedan krisen - En tydligt unik profilering - säkerhet. Poängen är att något unikt salu bland bilvarumärken inte är stort. Så detta var ju underbara nyheter för Sverige:

”Ford säljer aldrig till Geely”

En idé kanske vore att försöka ta det tänket bredare. Några kvalitetsprodukter i övrigt inriktade mot säkerhet i trafiken ger intäkter och kan förstärka kopplingen mellan varumärket Volvo och säkerhet. Kommer jag ihåg rätt gör Porsche det redan men nog för brett för Volvo.

Även om omsättning för en bra kringprodukt inte är hög jämfört med bilarna kan det ändå oberoende av påverkan på varumärke vara en bra affär. En bra affär är en bra affär om än mindre? Och om det dessutom förstärker varumärket desto bättre.

Fler Anders Björk behövs i politiken

Anders Björk upplevde jag alltid som duktig: pragmatisk och intelligent. Tiden med Björk som landshövding har (åtminstone relativt många andra städer) varit guld för Uppsala. Stationen m.m. är uppstädat och ser riktigt trevligt ut, centrum är mycket mer levande och näringsliv går bra. Bakom sådant ligger mängder av faktorer men Anders Björk har knappast någonsin bidragit annat än väldigt positivt till Uppsala.

Jag tycker att det som var mest guld med honom var att han ofta varit så rolig. Vi fick ju av honom ett minnesvärt citat från KI-utfrågningen och ändå tydligt. Det var ju när han så åt Anders Lidbom. För inte så länge sedan hade vi dessutom "slottsincidenten" här i Uppsala när han korrekt sa ifrån när Uppsala slott "besudlades". Sedan hade säkert polisen rätt i att det inte är vad de bäst prioriterar sista april.

Ofta ser han glad ut och kanske bidrog detta lite till att Uppsala gått så bra? Ungefär som jag tänker runt Bill Clinton:

Bill Clintons charm gav USA stark ekonomi

Vilken delvis bygger på ett lite äldre inlägg som jag tycker blev bra skrivet och läsvärt:

Bill Clinton och hans charm gör comeback

I Svenska Dagbladet såg jag nu att han ska bli PR-konsult:

Anders Björck blir PR-konsult

Just de egenskaper som gjort honom till en så duktig politiker gör honom säkert till en ovanligt bra PR-konsult. Jag önskar honom verkligen lycka till med det.

PR-företaget (PR-byrån) uppges vara JKL:

www.jkl.se

(Länk har attribut nofollow för att inte ska bidra positivt alls till deras eller några implicita relationer därifrån avseende position på och trafik från sökmotorer. Men jag ser inget egentligt problem med JKL, någon av deras kunder eller för den delen någon av de andra nya medarbetarna som den från TV4. Det är möjligt att jag kommer ändra den till att bli sökmotorvänlig längre fram men en sak behöver i så fall först ersättas. Jag tar inte ansvar för andras problem om det drabbar mig eller vänner. Fast rent allmänt tror jag nog att den här typen av diskreta visuella lösningar de har på hemsidan är alldeles utmärkta.)

Förövrigt tänker jag besöka följande på aktuellt datum:

Partyhatten på!

Ett vacker lodjur till UNT

Här har vi ett lodjur jag tyckte beskrev UNT fint:

Foto: Eddy Van 3000
Licens: Creative commons by-sa

Blandade Länktips: 2009-10-30

På Svenska Dagbladet har vi en ovanligt välskriven bokrecension och jag menar det från alla möjliga aspekter:

Murnanes förunderliga landskap

Fast jag tycker nog allmänt att kvinnor är bättre skribenter när det gäller kultur. Hur som helst gjorde den mig på riktigt avslappnat bra humör. Det är trevligt att läsa något välskrivet på morgonen.

Dagens Nyheter har infört en bra funktion där man ser tre senaste inlägg bland bloggarna:

www.dn.se/blogg/

Funktionen skriver dock åtminstone nu ibland ut källkod för html istället för att formatera.

Förövrigt om jag skulle bygga en större tidning på nätet idag är nog valet av plattform fortfarande Drupal:

www.drupal.org

Drupal har hög flexibilitet, öppen källkod och idag har den nått mycket större användarstöd i och med att DOD och övriga amerikanska myndigheter börjat bygga mycket på den. Nackdelen är att den kräver lite mer att lära sig runt kodningen men inte mycket jämfört med de kommersiella plattformarna tror jag men mer än t.ex. Wordpress. För mig idag är den dock egentligen en aning för komplicerad men t.ex. min Nyfiken vital är en anpassning av Drupal:

www.nyfikenvital.org

En tycker jag när det gäller ingångar till artiklar har vi en mycket utvecklad på Metro:

"Jag får leka på arbetstid"

Möjligheter som har realiseras inkluderar:

  • Bra presterande interna länkar.
  • Faktaruta med information om artisten.
  • Rent av en teckning.
  • En citatbox.
  • En ny typ av annons.

Här har vi kanske en felstavning men jag tyckte det passande in väldigt bra och blev riktigt snyggt:

"Med en dokumenzterad soft spot för Alkbergs röst krävs nästan inte mer än att han sjunger för att bli mjuk i knävecken."

Från: Bara gott godis (under "Jag faller handlöst")

Metro har en nyhet om läsplattor där man pekar på konkurrens mellan teknikleverantörerna:

Jättarnas krig om läsplattor har börjat

En sak att meditera över är hur det gick med mobiltelefonin. Oavsett det tror jag nog att det där området hamnar i laterala lösningar.

Tips på hur man blir framgångsrik från E24:

Tio säkra vägar till chefsfiasko

Ekonomin visade sig ju också bli framgångsrik såg jag hos DI m.fl. tidningar :-D

www.di.se

SVD:s ledarblogg tipsar om nylanserade klubben Popvänstern som på webben kan besökas här:

Vad är popvänstern

Tipset på SvD: har vi här:

Partyhatten på!

En Gepard till Metro

Tidigare fick Svenska Dagbladet en jaguar, Expressen en leopard och Dagens Nyheter en katt. Nu valde jag ut geparden till Metro. På bilden har vi två stycken och tanken med det är att spegla att de finns i flera länder.

Foto: Tambako the Jaguar Licens: Creative commons by-nd 2.0

Att jag valde geparden är att den känns som en av de mest feminina kattdjuren. En gratistidning ska vara mer sensuell för att fånga den tillfälliga läsaren. Metro har det och har dessutom klarat att vara ytterst elegant i framställningen. Just elegansen skiljer ut dem från kvällstidningarna.

Infiltration är ett bra journalistiskt verktyg

Ska traditionella tidningar kunna överleva krävs att de tillför ett unikt läsarvärde. Det i sin tur innebär att de behöver kunna bevaka frågor i "nuhet". Dessa frågor är de som ligger utanför referensinformation (även om sådant bättre bör fångas upp) och det kräver möjlighet att samla in sådan. Där finns både acceptabla och felaktiga metoder.

Den typ av infiltration jag uppfattar att UNT gjort är inte på något sett felaktig (vad jag känner till):

Därför skrev UNT om männen

Kanske är det snarast en metod som bör användas oftare.

Däremot finns allmänt talat annat som är mycket olämpligt och däribland riktad granskning för att stödja affärer (för aktören och/eller enskilda medarbetare) med diktaturer. På samma sett krävs för medieaktörer har kontroll över sin säkerhet så att information som stör mycket större skeenden inte läcker ut. För ingetdera har jag dock sett UNT göra något övertramp.

Frågeställningen är givetvis mycket aktuell just nu och självklart framöver. Jag tror också att det är gynnsamt för samtliga tidningar att se till att de har god nivå och inte gör sig till verktyg för något olämpligt. Sådant lär åtminstone implicit gynna annonsaffärer och trafik därför att det är hög nivå bl.a. här som kan skilja ut tidningar från t.ex. bloggar.

Missar SAAB affären med Brasilien?

Foto: Ministerstvo obrany České republiky

Vi har tre konkurrenter om affären med stridsflyg i Brasilien. Det handlar om Hornet, JAS 39 Gripen och Rafale. Franska Rafale var tidigt en bra kandidat men tekniskt är nog JAS 39 Gripen ett bättre val för Brasilien vilket kanske fick större betydelse än vantat. Det har tidigare diskuterats och senast i:

Jas 39 Gripen allt närmare Brasilien

Affären vore dessutom enormt värdefull för Sverige:

  • Knyter oss närmare vad som är på väg att bli en ekonomisk supermakt.
  • Bibehåller och utvecklar ett högteknologiskt område.
  • Håller kvar många viktiga arbeten.

Hur bra det egentligen kostnadsmässigt var för oss att satsa på Jas 39 Gripen kan man tycka olika om men situation är nu att det skett och då gäller det att bygga värde från det. SAAB har emellertid motarbetats i Sverige sedan länge och även i år. Här kan vi t.ex. se hur det framställs som att SAAB arbetar med mutor i affärer där ingenting trots omfattande utredningsarbete hittats vilket kan leda till åtal. Ändå kan vi hitta TV-program där det mer eller mindre vinklas som att mutor ändå förekommit och att anledningen till att ingenting hittats är små utredningsresurser vilket givet summorna som lagts ner knappast är fallet. Inte heller har TV-programmen själva pekat på något nytt konkret.

Svensk industri bevakas mer negativt än till och med kommersiella utländska aktörer med nära anknytning till diktaturer. Respektive är olika sidor av samma bakomliggande problem.

Om inte destruktiva aktörer i media direkt eller indirekt lyckas med sabotera affären (ev. redan gjort om självkritik saknas) finns dessutom möjligheter i Indien. Sannolikheten för det skulle rent av vara större.

Satellitbilder för media

2009-10-29

En möjlighet jag tror underanvänds i media är bilder från satelliter. Det finns sedan några år flera kommersiella satelliter där "belysning" av marken vid någon tidpunkt går att beställa (om satelliten är där på rätt tid).

Det mest tilltalande alternativet är givetvis GeoEye-1 genom hög upplösning (50 cm), avancerad mjukvara enkel att använda och tilltalande priser. Fler alternativ finns och en ganska komplett lista på kommersiella satelliter finns i Wikipedia:

List of Earth observation satellites

De två tror jag viktigaste leverantörerna är:

www.digitalglobe.com

www.geoeye.com

Vad är Google Earth?

Google Earth är en mycket avancerad mjukvara och system för att enkelt visa bilder och kartor gjorda via satelliter. Bilder från Google Earth kan med lite tur vara från GeoEye-1 innebärande det bästa idag möjligt. Ett par exempel har vi dock nedan varav den första är från där jag bor och det andra en "modernare" bild från Sydney tagen med GeoEye-1 omvandlad till 3D.

Google Earth finns åtminstone till Microsoft Windows, Mac och Linux och kan laddas ner från:

earth.google.com/intl/sv/

Att även bilderna från Google Earth kan skapa stora nyheter har vi ett exempel på här:

From sky, see how China builds model of Indian border 2400 km away

Kartor lätta att hitta med

Det största värdet som flest människor kommer få värde från är troligen bättre kartor integrerade i mobiltelefoner och annat bärbart. Här kan vi se att Google fångar lateralt tänkande med "alla" sina produkter och enkelhet. Hela Google går att nå från "alla" mobiltelefoner.

En möjlighet "luftkartor" ger är dessutom att hjälp med navigering blir mycket enkelt. Det gäller särskilt när GPS är integrerat. Även om angivelsen är ungefär blir det mycket enklare att hjälpa någon att hitta fram t.ex. om de kört vilse i en storstad. Förr var sådant svårare att dra nytta av men nu finns det enkla tjänster som har det integrerat och klart och däribland Google även om jag inte testat det från Google än.

Svenska Dagbladet får en Jaguar

Här får Svenska Dagbladet sin katt officiellt. En jaguar:

Foto: Tambako the Jaguar
Licens: Creative commons by-nd

Expressens leopard har vi här:

Foto: Mister-E
Licens: Creative commons by-sa

Vilka tidningar stödjer publicering av Rosenholz-kartoteket?

Eller mest intressant vilka gör det inte?

Svenska Dagbladet gav snabbt sitt stöd till publicering av de svenska namn vi fått från Rosenholz-kartoteket (och hoppas jag implicit alla andra namn på misstänkta Stasi-egenter):

Så leder Guillou till Stasi

Det visar att de prioriterar demokrati och i en fråga som denna där ett antal belastade personer i media finns indikerar det var förtroende går att lägga.

Att publicera namnen är också vad som är rätt och nödvändigt. Ändå har det motverkats av många med inflytande och det sker nu också. Guillous kontakter med KBG nu kända gör emellertid att de måste publiceras.

Tidningar som inte öppet och tydligt ger sitt stöd till det under veckan känner jag tveksamhet inför. Finns något hos respektive sedan tidigare som varit underligt pekar det på att misstanken var riktig.

1 Medalj till DN för Frige Dawit Isaak

2009-10-28

Det är en medalj som egentligen förtjänas av fler tidningar men det var hos Dagens Nyheter jag såg den:

Frige Dawit Isaak

Ni ska inte bli modfällda och tro att ni gjort ett dåligt jobb p.g.a. det jag pekade på i:

Konsten att be om hjälp

Tvärtom tycker jag att det är bra gjort i alla områden där ni försökt. Men det kanske finns något runt de möjliga lösningarna som kampanjen ska leda till som problematiserar och då kan det vara bra att stanna upp och tänka till mer så att dom fångas upp.

Ni ska inte bli ledsa eller irriterade när jag tittar på er nu. När ni hunnit ifatt lite och hunnit tänka kommer det bli så gynnsamt för er alla. Det finns så många möjligheterna ni inte sett och till skillnad från mycket annat kostar det så lite i investering.

Offentliggör Rosenholz-kartoteket!

Jag delar helt Johan Wennström, SvD, åsikt att Rosenholz-kartoteket måste publiceras:

Så leder Guillou till Stasi

Hur ska vi kunna se klart och gå framåt utan förstå bakgrunden? Nu har det ju också gått en hel del tid och frågan är inte längre akut-infekterad på samma sätt. Vidare om namnen någonsin läckt någonstans i från (t.ex. från Östtyskland till kommunistiska länder vi har idag) kan de användas för utpressning. Jag kan inte inse att något trovärdigt argument finns för att inte publicera dom. Någon form av krishjälp för personer på listorna som har svårt att hantera det kan ju också sättas upp.

Vad vi kommer hitta där vet jag dock lika lite som någon annan. Men publicera namnen även om de alla är triviala! Det kan så vitt jag förstår beslutas av Regeringen direkt utan att det vid hinder nedanför behöver gå via Riksdagen. Att göra det kan inte annat än att vara gynnsamt i valet.

Det jag tyckte var så komiskt när jag läste något på ledarsidan om Guillou-affären för några dagar sedan var att han motiverade trovärdighet i kontakterna med KGB att han var maoist. Det om något är ju ett argument för att det är viktigt att all information nu kommer fram. Värre regim än den har vi ju knappast idag.

Jag funderar förövrigt om inte en del reaktioner vi ser nu och kanske tidigare i associerade frågor är kopplade till att de där listorna inte ska publiceras. Det kan nog vara några stycken bl.a. i media som inte vill ha dom publika.

Men hur är det med tidpunkten?

Nu hittar jag inte självbiografin och tidslinjen jag så smått började när jag läste den men jag undrar om inte tidpunkten känns fel kring det här?

"Men sanningen är en annan. Initiativet till IB-avslöjandet kom från två av varandra oberoende källor på våren 1972. Den ena källan var en yngling som befann sig i kretsen kring FiB/Kulturfront och som kände en släkting till en person som arbetat inom IB."

Från: Norsk student var den verkliga IB-källan
Av: Lars Olof Lampers sekreterare i Säkerhetstjänst-kommissionen 1999–2002 skriver så här i insändaren i SvD.

Är det inte lite sent i tiden? Var det inte dokumenterat påbörjat? Givetvis stämmer det ändå men det kan i så fall helt enkelt vara hjälp med initial information. Jag menar det är givetvis ingen som tror att KGB hade någon kartläggning eller en massa bevis om att IB fanns. Däremot är det troligt att de kände till den, insåg att den inte var tillåten i Sverige och önskade den publicerad. Jan var givetvis perfekt för att samla in information, skriva o.s.v. Hade KGB ett par kontaktpersoner med information skickades de givetvis till honom.

Fast att klara att sätta upp tidslinjerna från den självbiografin och publikt känt är inte direkt något jag orkade peta med annat än förstrött av och till medan jag läste boken. Och det är ju flera personer och händelser som är intressanta än vad som framgår i boken om man tror att mer finns där.

Och hur såg ekonomin ut åren efter fängelset?

För mig att lägga energi på det där är inte kan lägga mer tid på. Inte mer än nivån att jag skriver det här men väljer bort att leta rätt på självbiografin och anteckningarna. Jag har inte plats för att rulla pappren heller för alla tidpunkter.

Jag behöver hur som helst prioritera kommersiellt arbete. Ändå om det kom igenom här. Det borde börja rulla upp också framåt i tiden. Sedan kring så mycket annat är ju min erfarenhet att det inte kommer hända något om jag inte gör det eller trycker framåt.

Vad kommunister irriterar mig.

Hur som helst kan jag sätta zen på det här också av diverse orsaker.

Mer intressant på Nyhetsbloggen:

Tidsanalys i grävande journalistik

Högre värde från tidningarnas bloggar

Inlägget på Svenska Dagbladet USA-blogg uppmärksammade mig på några enkla möjligheter till bättre utnyttjade av tidningarnas webbplatser. Inlägget diskuterades i:

Eric Schmidt tror på lateralt nöje

Och inlägget hos Svenska Dagbladet finns här:

Framtiden: snabb, kinesisk, googlig

Förutom de sammanfattade raderna saknade inlägget flera enkla komponenter som knappt tar någon tid alls och samtidigt bygger tydligt värde.

Länkar till fördjupad information

Det tar just det ingen tid alls att se till att länkar till fördjupad information finns. I aktuellt inlägg kan det t.ex. vara själva tjänsten och recensioner av den. Det ökar värdet för läsarna och gör dem mer benägna att återvända.

Mycket bra för sådana här inlägg är också att länka andra branschprofilers åsikter. Vad tror t.ex. viktiga personer på Microsoft och Twitter?

Ingen egen reflektion

Det behöver inte vara ett problem att en egen reflektion saknas och här där syftet är att lyfta fram någon annans syn på saken är det kanske fallet. Ändå har en egen reflektion på ett par avslutande rader alltid värde. Det inger förtroende genom att visa att skribenten kan något själv om ämnet.

Mer värde med länkar till egna artiklar

Ännu viktigare att få med hade varit länkar till relevanta egna nyheter och artiklar. Även om länkar från inlägg på tidningarnas egna bloggar bör vara tämligen begränsat jämfört med hela det värdet som går att få genom att rätt använda interna länkar är det en enkel punkt att starta från. Hela det värdet och möjligheterna diskuterades i:

Publicera tester och recensioner rätt för störst värde

Att tidningarnas bloggar sällan uppdateras och ofta saknar djup är kanske en indikation på att de lönar sig dåligt? Bra att ha länkat till på SvD kanske hade varit ett test av mobiltelefoner som har integration till sociala media? Precis som diskuterades i artikeln ger det möjligheter till trafik som SvD m.fl. utnyttjar dåligt och en typ av annonseringsintäkter de helt saknar vilken knappast konkurrerar med befintliga.

Eric Schmidt tror på lateralt nöje

Foto: Roger Casas-Alatriste Licens: Creative commons by-sa

Paris Hilton är lateralt nöje:

  • Varumärke.
  • I TV, tidningar, bloggar och filmklipp.
Kraftfull upplevelse:
  • Sensuell.
  • Rolig.
  • Nyskapande.
  • Kontroversiell.

Eric Schmidt om jag ska tro Martin Gelin med sin USA-blogg på Svenska Dagbladet. Det har sammanfattat ett filmklipp där Schmidt intervjuas:

Google web in 5 years

Jag nöjer mig att läsa SvD:s sammanfattning där vi bl.a. kan läsa:

"Distinktioner mellan TV, radio och nätet kommer försvinna"

Det handlar tror jag i ett viktigt steg om vad jag kallat nöje onDemand där man når flera kanaler och klarar att lyfta befintliga tittare och läsare så att ett samlat värde går att få från dom:

Lateralt tänkande: TV + Tidning + Webben = Nöje onDemand

En bra möjlighet för Schibsted som har del i gratistidningen Metro, morgontidning, kvällstidning, webb-TV m.m. En möjlighet med det är att mer effektivt använda skribenterna för att skära kostnaderna:

Samarbetet mellan SvD och Metro har potential

Inlägget skriver en rad om kinesiskt innehåll också utan någon egen reflektion. Schmidt sägs mena att nätet om fem år kommer domineras av kinesiskt innehåll. Självklart blir det så men mindre självklart är att just detta påverkar oss läsare. Snarast blir det indirekt genom att många av dessa fortsatt ökar i antalet på det engelska språkområdet. Det vill säga vi kommer få ett växande innehåll på engelska skrivet av kineser.

Även några andra punkter sammanfattades bl.a. runt Youtube.

Till Expressen: Extra fin medalj & Kattunge & Tre vanliga medaljer

Expressen får en extra fin medalj för sitt avslöjande av Jan Guillous kontakter med KGB. Även om jag tror att vad han konkret gjorde i sig nog inte var särskilt negativt (kanske konstruktivt) är det viktigt att det kommer fram nu när han sammanfattat sitt liv. Dessutom är ju frågan om något mer finns kvar nu lättare att nå.

Medaljen är Eldfågel...

Till Expressen har jag också utsett en kattunge. Det har tidigare bara Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet fått. Denna leopard-unge valde jag särskilt ut därför att den precis som Expressen tufft och modigt smyger fram:

Foto: Mister-E Licens: Creative commons by-sa

Dessutom får Expressen tre vanliga medaljer:

Slutligen firar vi er och Bonnier med Radar för att ni fick in det konkreta dokumentet på er radar.

Rätt placering av reklam på specialistsidor

2009-10-27

Jag har trovärdigt där argumenterat att specialistsidor är rätt väg att gå. Det bygger jag bl.a. på Nyfiken vital där vi har ett antal sådana i uppslagsboken:

Uppslagsbok / Ordlista | Nyfiken vital

Det ger möjlighet till högre annonsintäkter, mer trafik och ökad användbarhet. Frågan är reklam på dessa sidor bäst ska presenteras. Stora banners är ofta störande och slöa, och uppmuntrar folk till att stänga av den typen av reklam i webbläsaren. På Youtube.com såg jag nu ett exempel på en riktigt stor och synlig annons på startsida men som inte störde:

Kritiskt förutom placering är färgvalet på annonsen. Det samma gäller storlek på fonter nedanför. En bra kombination är:

  • Annons högt upp och stor med ett spännande motiv.
  • Spännande i denna annons är ett ansikte dolt under huvan.
  • Diskret färg på annons.
  • Tydlig färg på knappar nedanför.
  • Mindre font nedanför.

Knapparna fångar blicken initialt och annonsen tränger sig inte på för hårt. Därmed blir skyddsmekanismer i form av annonsblindhet ej utlösta. Mindre font balanserar detta och hjälper upp blicken. Spännande motiv skapar intresse.

Kanske inspiration för hur man kan göra?

En bra start till diskussionen om värdet av specialistsidor fås i guiden till recensioner:

Publicera tester och recensioner rätt för störst värde

Följande guide diskuterar det närliggande området internlänkning och hur bilder bör väljas:

Låt känsla styra vid internlänkning och sortera trafiken

SvD balanserar korrekt med Arvidsson

2009-10-26

SvD fortsätter elegant att balansera rapporteringen om Jan Guillou. En motvikt till den insiktsfulla men mer "Guillou-positiva" ges nu med Arvidssons recension av Ekbergs självbiografi:

IB-spionen Ekbergs motiv övertygar inte

I sin helhet är Arvidssons recension bra just genom att balansera rapporteringen. Några saker tycker jag dock var lite otydliga och värda att diskutera.

Att Arvidsson menar att Ekberg och Guillou har likheter i personlighet kan jag nog hålla med om. Det är bra av Arvidsson att se det.

I andra stycket får jag intrycket att Arvidsson menar utan att direkt skriva det att en säkerhetstjänst måste stå utanför parlamentarisk kontroll för att vara effektiv. Jag känner inte till något konkret exempel från verkligheten i Sverige eller utomlands som demonstrerat det (snarast är det tvärtom både här och för andra myndigheter). Vidare bedömer jag det som en farlig idé:

Säkerhetstjänsten är ETT skydd av demokrati, pressfrihet och åsiktsfrihet.

Den kan inte ställa sig utanför medborgarnas kontroll.

Antag att medarbetare hos SvD idag kontrolleras av en säkerhetstjänst utanför parlamentarisk kontroll. Blir problemet lättare att se?

Arvidsson har nog rätt i att vi aldrig kommer få full klarhet i IB-affären och vilken verksamhet som egentligen skedde. Det samma gäller säkert diverse journalisters gamla kontakter med kalla krigets kommunister.

Även om historiens och branschens dimma ligger tjock såg vi nu att det trots allt finns saker att hitta. Allt vi fångar från den här tiden åtminstone när det gäller inflytelserika personer är viktigt och ska det finnas till efterhistorien börjar det bli dags att ta fram det nu.

Av vad som ännu är känt är dock Guillous KGB-kontakter en småsak jämfört med IB-affären. Även om jag bedömt hans uppgifter om sitt eget agerande och beteende som trovärdigt återstår ändå frågan om något viktigt finns dolt. Det diskuterades i följande inlägg:

Jan Guillous uppgifter om beteende och tidpunkter

1 Medalj till Svenska Dagbladet

Från inlägg två kan följande lyftas fram:

"Ännu viktigare känner jag efter tittade på hans självbiografi m.m. annan information mycket trygg i att han alltid fattar rätt beslut i situationer där en dominerande entitet förtrycker en annan om han uppfattat detta. Det kan jag också se att han gjorde för Sovjetunionen och det talar starkt för att det han säger i princip är korrekt. Fast det kanske också kan gå åt andra hållet när det gäller vänner m.m. om han uppfattar hot mot dom."

Egentligen kanske jag borde ta och gå ut och köpa en rulle vita papper, samla in all information, läsa böcker, artiklar m.m. av möjliga aktörer och göra tids-, emotionell läckageanalys o.s.v. kontra händelser. Men jag ligger efter med kommersiellt arbete och har inte tid. Dessutom är det ett för stort projekt som skulle bränna ut mig. Sådant arbete är vidare att föredra när det sker hos våra morgon- och kvällstidningar vilka har kvalitetskontroll och står skyddade.

Följande Arvidsson skriver håller jag med om är obehagligt:

"Hans triumfer inträffar när han lyckas få någon att ljuga sig fast, någon som han därefter med segrarens cyniska leende kan dra i smutsen, så många varv som möjligt."

Just det där tycker jag dock är mindre tydligt hos Guillou än hur svenskt debattklimat särskilt på nätet men även tidningarna sista två åren utvecklats. Det är något vi alla ska tänka på därför att det är lätt att hemfalla till sådant i alla situationer där starka känslor finns oavsett om de är seger-hybris, rädsla, avundsjuka eller tillfredställelse av att man kan skriva något riktigt elakt. När det sker sprider det sig lätt och skapar obehag i hela samhället.

Värdet Guillou givet bör slutligen för den som är ärlig mot sig själv vara svårt att undvika att se. Det oavsett om man tar hänsyn till IB-affären eller inte. Jag har svårt att tro att något så stort skulle kunna ligga dolt att det ens kan komma i närheten av att väga ner det.

Jan Guillou får fortsätta skriva i Expressen

Dagens Media berättar att chefredaktör Helin anser att Jan Guillou kan få fortsätta skriva i Expressen trots KGB-affären:

Helin har fortsatt förtroende för Guillou

Jag tycker nog att det är riktigt beslut. Dels av den analys jag gjorde av den information Guillou enligt SvD och Dagens Nyheter givit:

Jan Guillous uppgifter om beteende och tidpunkter

1 Medalj till Svenska Dagbladet

Här finns antar jag antagandet att ingenting nu aktivt verkar eller att något väsentligt döljs. Där är självklart att Guillou ger Helin trovärdig information där det krävs t.ex. vad han sålt och ev. dåvarande samarbetspartners eller information om senare aktörer.

Givet vad vi har ovan ökar ju detta snarast Guillous värde som krönikör åtminstone under närmaste året. Intresset för honom blir större. Alla känner ju nu till detta när de bedömer vad han skriver och kan väga in det. Vidare kan Helin ta hänsyn vid redaktionella bedömning. Något direkt problem är därför svårt att se.

1 Medalj till Uppläsaren av Ekonomi i Nyhetsmorgon

Nyhetsuppläsaren av ekonominyheter tycker jag ska ha en medalj också. Han ärklädd i vad jag tror är ganska trendiga kostymer och skjortor (själv klär jag mig väldigt konservativt). Vad som imponerar på mig som är notoriskt dålig på det är att han har ett utvecklat kroppsspråk. Jag tror säkert det tillför värden för oss läsare men det har ännu inte varit så många manliga nyhetsuppläsare jag sett haft det. Kanske känner kvinnor ofta högre krav på sig i arbetslivet och anstränger sig mer? En som här yngre manlig nyhetsuppläsare kanske anstränger sig mer p.s.s. för att lära sig sådant?

Sammantaget var det en riktigt bra nyhetsmorgon:

1 Medalj till Nyhetsuppläsaren i Nyhetsmorgon

1 Medalj till TV4 Nyhetsmorgon

TV4 förändrade snus

Att ge bort när man går bort

Den kvinnliga programledaren frågade också oss i publiken vad vi skulle ge bort när vi är inbjudna på middag. Självklart beror det på omständigheter men några enkla men ändå lite unikt och ofta passande:

1. Rättvisemärkt choklad. Denna finns i ovanliga och eleganta förpackningar. Kvalitén är vanligen hög och själva stämpeln Rättvisemärkt ger gåvan rätt exklusivitet.

2. Ett salt med udda färg. Salt naturligt i ljusblått, rosa m.m. finns även i vanliga butiker som Hemköp.

3. Påminn dig själv att berömma något du tycker smakar bra.

4. Har dom du går bort till barn tycker jag att man ska fördela presentbudget till dom. Teckning är lärorikt och roligt. En present som kompletterar kan vara en bok om att teckna (ex. i Prylar för att teckna - Billig och nyttig julklapp).

Besöker man istället ett företag brukar jag ta mig en titt på dom och peka ut något de gjort bra. Ofta (vilket jag inte känner till någon annan som gör) brukar jag peka ut möjligheter jag ser till något enkelt som ökar deras kundvärde eller intäkter. Det känns artigt.

1 Medalj till Nyhetsuppläsaren i Nyhetsmorgon

Jag hade inte sett inslag med den kvinnliga nyhetsuppläsaren när jag skrev:

1 Medalj till TV4 Nyhetsmorgon

Därför får hon här en separat medalj med följande motivering:

1. Hon fångar omedelbart tittarens blick när kamerorna växlar över till henne med ett bra leende. Det tror jag är viktigt därför att det hjälper läsarens koncentrationsförmåga att komma rätt.

2. Hela inslaget är bra gjort även om fler stora leenden vid glada nyheter kanske är bra?

3. Välartikulerad röst vilket tydliggör nyheterna.

4. Frisyren (kortklippt) känns professionellt seriös men är samtidigt ovanlig och sensuell. Det hjälper oss läsare att hålla ögonen på teven istället för kaffet.

Nyligen publicerades även följa inlägg om TV4 apropå deras rapportering av snus:

TV4 förändrade snus

En allmän reflektion jag gjorde om studien var förövrigt att den är passande för denna tid på året. Det gäller lampor, väggar, duken, ljus o.s.v.

Kapitalism skapar verkligen fred

Det här inlägget av Per Gudmundson på Ledarredaktionens blogg, SvD, bör man läsa:

Kapitalism skapar fred

Inlägget är ett bra exempel på att reflektioner och tips inte behöver vara långa för att ge värde. Tipset om Soysa's forskning i forskning.no hade både jag och de flesta andra som nu läser det missat om SvD inte tagit upp det:

Kapitalisme skaper fred

Gudmundson tipsar även om denna politikers blogg som han menar tror på den principen (jag har inte läst den tillräckligt väl för att bedöma det men tillräckligt för att länka den):

www.munkhammar.org

Att kapitalism bidrar till fred är också viktigt att antingen inse eller komma ihåg. Det går inte att trovärdigt argumentera mot det: Är det kanske inte svårare än att titta var krig, konflikter, fundamentalism, övergrepp o.s.v. har sina centrum?

Ibland när man når dit och börjar få fördelarna verkar "turbulens" med snabba överslag orsaka problem. Sådant går att hantera via lagstiftning och mellanstatliga överenskommelser men där tycker jag att man ska vara noga med att se till att det blir genomtänkt och långsiktigt så att metoden kapitalism med fördelar inte störs.

TV4 förändrade snus

2009-10-25

En kul sak apropå reportaget om tillsatser i snus TV4 gjort och jag läste om i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet är att det kan ha förändrat tillsatserna i ett snusmärke. Det snusmärket (ej från Swedish Match) kan jag som periodvis storkonsument av snus säga är mer potent. Att det är "starkare" har säkert just med förstärkande tillsatser att göra.

Detta snus orsakar dessutom lätt ganska kraftig irritation på slemhinnorna. Sådan irritation har jag aldrig fått av andra sorter. Nyligen när jag sist köpte märket var den effekten helt borta. Förklaringen gissar jag kan ha varit att TV4 bevakat området och gjort dom nervösa.

Det är givetvis utmärkt och demonstrerar betydelsen av att ha flera konkurrerande reportage och debattprogram. Det gör att fler spännande frågor bevakas och att nivån lyfts. Dessutom var det lätt komiskt.

Ärligast kring snus vore givetvis att nikotinhalt anges och att förstärkande tillsatser öppet redovisas. Sedan ska man inte blunda för att positiva sidor finns av snus. Oerhört många har svårt att sluta röka och fungerar snus som ersättning är hälsovinsten hög samtidigt som kostnaden är låg. Därmed inte sagt att snus är ofarligt men det är mycket mindre farligt än rökning.

Mer om snus

Artikel om bevakning i TV4 hos Dagens Nyheter:

Spetsat snus skapar mer beroende

Om snus som alternativ till rökning på Nyfiken vital:

Rökfri tobak bra alternativ till rökning

På TV4's webbplats:

Extra beroende av svenskt snus

Även SvD tog upp nyheten:

Spetsat snus skapar mer beroende

Trevlig intervju med Jan Guillou - Medaljer till Thunberg och SvD

SvD har en trevlig och ovanligt bra intervju med Jan Guillou:

Att alltid stå pall

I samband med turbulens precis som den vi har nu med Jan Guillous KGB-kontakter är det lätt att sätta totalt fokus på det. Reportaget med Jan Guillou är från augusti 2008 men att tydligt lyfta fram det nu på förstasidan på SVD.se har stort värde genom att belysa sidor som lätt missas och är okända.

KGB-affären ökar upp detta läsarvärde ännu mer och givetvis för Guillou mer än när det gäller väldigt många andra. Jag känner dessutom att intervjun är väldigt insiktsfull och Karin Thunberg måste jag vid tillfälle läsa mer av. SvD och Karin Thunberg ger jag därför varsin medalj.

Jag gav förövrigt min kommentar till KGB-affären i:

Jan Guillous uppgifter om beteende och tidpunkter

Och jag är nog ganska benägen att hålla fast i den slutsatsen. Det jag också känner är att han vid den tidpunkten i livet mycket väl kunnat byggt journalistiskt på det hela men sannolikt var det mer eller mindre en slump vad det skulle bli. Regelmässigt tycks externa faktorer och slumpen avgjort vad han skapat från. Det är i alla fall min slutsats även om han i självbiografin i efterhand ger rationella motiveringar till allt.

Ännu viktigare känner jag efter tittade på hans självbiografi m.m. annan information mycket trygg i att han alltid fattar rätt beslut i situationer där en dominerande entitet förtrycker en annan om han uppfattat detta. Det kan jag också se att han gjorde för Sovjetunionen och det talar starkt för att det han säger i princip är korrekt. Fast det kanske också kan gå åt andra hållet när det gäller vänner m.m. om han uppfattar hot mot dom.

Mer om Jan Guillou på Nyhetsbloggen:

Guillou är inte uppblåst - Han är tydlig

Mer tyckt om "Guillou skriver bäst om Guillou."

Jan Guillou imponerar med tydligt språk och ärlig noggrannhet

Poserar Guillou? Kanske men inte av uppblåsthet

Mer skrivet om ”Ordets makt och vanmakt. Mitt skrivande liv”

Att sätta musik till Jens Liljestrands iakttagelse

Publicera tester och recensioner rätt för störst värde

INNEHÅLL


1. Vilka värden kan tester ge?

2. Vad gör tidningarna fel?

3. Gör testerna övergripande lätta att hitta

4. Ämnesrelevant redaktionell länkning

5. Tipsa specialistsajter

6. Värdet man missar

Tidningar och bloggar publicerar huvudsakligen nyheter och inlägg där läsarvärde är omedelbart. Särskilt hos morgontidningar är förekom dock långsiktigt värde av och till och även inom mycket värdefulla ämnen. Ett färskt exempel på DN tester kameror intressant för skribenter och bloggar testar kameror:

Bra kamera – då säger det klick

Tester av denna typ är mer genomarbetade och har läsarvärde under längre tid. Det kan också innebära högre kostnad när artikeln skapas vilket innebär att intäkterna måste bli högre. Varken Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet hanterar idag detta för tester eller annat material.

1. Vilka värden kan tester ge?

Ett test av kameror har om det får hög trafik kontinuerligt ett mycket större värde än om det bara en topp vid publicering. Orsaken är att riktad optimerad annonsering blir möjligt i ett ofta mycket lönsamt segment (t.ex. kameror och resor).

Bra tester i intressanta områden kan med rätt åtgärder dessutom kontinuerligt generera inlänkar från bloggar. Eftersom dessa kommer samlat på en sida med långsiktigt läsvarde blir effekten det ger mycket högre än tidningarna idag når:

  • Effekt på sökmotorerna blir väsentligt större än vad tidningarna idag når.
  • En orsak till värdet med sökmotorerna är just att detta indikerar att långsiktigt värde finns i artikeln.
  • Trafiken från bloggosfären ökar kontinuerligt och på "rätt" sida där den kan omsättas till pengar.
  • Både bloggar och specialistsidor är mycket benägna att länka bra tester.

Optimalt kan ett bra test klara att ge konstant växande trafik samlat just på den sidan.

2. Vad gör tidningarna fel?

Idag syns testet när det publiceras och hamnar sedan i en mycket grov övergripande kategori. Där döljs det snabbt av andra ytligare nyheter med lägre ekonomiskt värde. Effekt av detta är att:

  • Färre läsare på tidningen ser testet.
  • Mindre intern "kraft" avseende sökmotorer fördelas på testet.

Efter en kort tid syns testet knappt alls. Nästan allt möjligt värde har kastats bort.

FLER GUIDER FÖR TIDNINGAR


Rätt html för recensioner och tester

Inspiration för "krisens" ledare

Enkel åtgärd för mer Google-trafik bra för gamla tidningar

Låt känsla styra vid internlänkning och sortera trafiken

Profitera på Gulliga Djur

Illustrera artiklar och blogginlägg

3. Gör testerna övergripande lätta att hitta

En särskild kategori på tidningen för tester är en utmärkt och enkel start. Det finns ingen anledning att göra den mindre synlig än huvudkategorier eftersom det direkta läsarvärdet är högt. Att testerna blir lätta att hitta ökar deras trafik och därmed ökar för "rätt" tester intäkterna.

När läsarna hittar testerna får de också fler spontana inlänkar samlat på sig.

4. Ämnesrelevant redaktionell länkning

Andra ämnesrelevanta nyheter och artiklar bör när det ger läsarvärde länka till testet. Den typ av internlänkning som åtminstone Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, UNT och Metro idag allmänt använder är extremt dåligt fungerande med sökmotorerna:

  • Ej redaktionell utan automatiserad.
  • Lågt och högt läsvärde blandas vilket kan indikera för sökmotorn att värdet av internlänkningen är lågt.
  • Separerat så att den kanske behandlas som för sajten gemensamma länkar.

Här finns därför ett större problem i arbetsmetod och teknik att först lösa. När man löser det gäller det att inte snabbt införa nya lösningar därför att för ämnesbreda sajter med hög trafik (t.ex. Dagens Nyheter) är det väldigt lätt att göra fel.

"Sökmotorspecialister" och dyligt har när det kommer till stora ämnesbreda sajter typiskt ingen kunskap eller erfarenhet utan pekar på lösningar som kan fungera för mindre lösningar men missar att realisera det enorma ämnesbreda värde tidningarna har liggande latent liksom betydelsen av att ge läsarvärde mot regelbundna besökare. Dessutom har de en förkärlek för att tro att sökmotorerna måste luras vilket morgontidningarna helt saknar behov av.

Jag vet inte hur jag nog ska uttrycka den trafik tidningarna missar. Kanske genom att säga att rätt gjort borde morgontidningarna ranka topp tio på tusentals lönsamma nyckelord bara genom bättre internlänkning.

5. Tipsa specialistsajter

För ett test med redan hög lönsamhet eller där potential kan det t.ex. löna sig att tipsa specialistsajter och bloggar inriktade på området. Här är det sannolikt specialistsajter tidningarna bör inrikta sig på och länkar från dessa bör gå direkt till testet med rätt nyckelord i ankartexten. Länkar från bloggar kommer tidningarna ändå få i stort antal bara testerna syns på tidningen.

Värden det kan ge på rätt tester är att:

  • Trafiken från sajter som länkar kan över tiden ge mätbara intäkter.
  • Ämnesrelevanta seriösa länkar bygger tidningens ämnesspecifika rankning.
  • Tidningarna är idag extremt svaga på ämnesspecifik ranking.

6. Värdet tidningarna missar

En bra avslutning är att fundera på hur stort det potentiella värdet tidningarna missar. För tester med långsiktigt (för kameror sex månader?) högt läsarvärde tar tidningarna idag avseende trafik kanske 5% av vad de har möjlighet till utan väsentliga förändringar i teknik eller arbetsmetodik. I denna snabba bedömning har jag dock helt avstått från att väga in hur de toppar i länkar tidningarna idag får i samband med publicering.

Korrigering avseende brottspåföljder

Avseende följande inlägg:

Expressens avslöjande av Jan Guillou

Lade jag till en korrigering enligt:

"Allmänt är jag motståndare till dödsstraff liksom väldigt långa fängelsestraff. Det gäller här och i övrigt. Ändå tycker jag att det finns en poäng att behålla den direkta känslomässiga reaktion jag visade nedan därför att denna illustrerar hur allvarligt jag och många andra ser på detta."

Det vill säga jag tror inte att någon att påföljderna dödsstraff eller livstidsfängelse för de flesta aktuella fall avseende vad som diskuterades (vilket inte rörde "KGB-affären") är korrekta.

Ändå precis som jag skrev var det väldigt bra att ta med min spontana känslomässiga reaktion även om jag tvekade en del på det. Det kändes riktigt att uttrycka och just därför att det utmärkt illustrerar hur allvarligt jag och många andra ser på det p.g.a. den enorma skada och lidande det kan orsaka. Kändes då så sant just då även om jag visste att det inte var vad jag praktiskt eller i övrigt tycker.

Där ser jag förövrigt ingen moralisk skillnad mellan att leverera PR eller precis vad som helst riktat för att hjälpa regimen att bibehålla makten. Däremot reducerad funktionalitet t.ex. i sökmotorer menar jag är helt accepterat eftersom det inte orsakar någon skada. Men självklart ingenting som gör det lättare att identifiera regimkritiker.

1 Medalj till Nyhetsbloggen

Idag har jag redan givit Svenska Dagbladet en medalj för föredömlig kompletterande bevakning av Jan Guillou och KGB-affären:

1 Medalj till Svenska Dagbladet

Jag tar dessutom och ger mig själv en medalj för utvecklingen av Nyhetsbloggen utifrån tillväxt av läsare bland målgruppen. Denna utvecklingen går riktigt bra. Rent av avseende regelbundna läsare utanför sökmotorer och dyligt är utvecklingen både snabbare och mer stabil än någonsin tidigare.

Att få bra tillväxt av trafik på en blogg är svårt utan följande metoder jag undvikit:

  • En massa social länkning.
  • Omfattande Twingly-länkning med syfte att ta ut trafik.
  • Inriktning på ett fåtal stora sökord på Google.
  • Sensationella eller kontroversiella inlägg.

Nyhetsbloggen är tveklöst elitistisk i den mening att den ställt höga krav på läsarna. Till Nyhetsbloggen har jag nu initialt närmast valt ut de jag vill ha som läsare och den träffbilden har varit mycket bra. Det trots att jag var utarbetad liksom "distraherad" när jag valde att bygga upp den. Givetvis har det av och till stört er läsare vilket jag vill be om ursäkt för.

En lustig effekt just nu av allt ovan är att ni läsare avseende mediebranschen har ovanligt stor kunskap, erfarenhet och inflytande.

Det ska bäst förändras (om det blir av) med kontinuerligt ökat antal läsare. I utvecklingen framåt ska fokus ligga på:

1. Långsiktiga guider.

Ex: Profitera på gulliga djur

2. Recensioner av media.

Ex: UNT city visar hur en bra nöjesbilaga görs

3. Medaljer.

Ex: Åter rör sig klimatfrågan framåt

Tätare kortare bevakning lär säkert också förekomma av och till. Det samma gäller bokrecensioner när det handlar om böcker jag tror kan ge media värde man annars kanske inte upptäckt.

Även den större gruppen bloggare kan få mycket stort värde av befintligt material men att bygga upp dessa läsare kommer med den väg jag valt ta längre tid. En orsak till det är dessa har svårare att lägga tid på längre om än mer givande material. De tenderar att gilla korta guider med enkla lösningar även när det inte ger konkret värde. En hel del initialt material har dessutom effektivt filtrerat borta många läsare genom att vara avancerat, grundläggande (d.v.s. kräva att man tänker mycket själv) eller "ovanligt". En viss anpassning för att bättre fånga upp bloggosfären är dock trolig.

1 Medalj till Svenska Dagbladet

Svenska Dagbladet får 1 Medalj för sin bevakning av KGB och Jan Guillou. Nu var det inte dom som gjorde avslöjandet men de förtjänar ändå medaljen därför att deras bevakning var exemplarisk:

  • Sammanfattar korrekt vad som är känt.
  • Lyfter fram balanserade uppgifter.
  • Tar upp öppna frågor.
  • Ger färg från tiden.

Kring dessa frågor är det är lätt för press och bloggosfären att göra fel. Det gäller att tillföra kunskap och redaktionellt värde som är:

  • Genomtänkt utan ytliga känslor.
  • Inläst på fakta från alla sidor.
  • Sammanfattat och intressant.

Här kan morgonpressen med sin kunskap och erfarenhet tillföra stort värde för läsarna liksom hela Sverige. Det ger dem en långsiktig plats i mediebranschen.

Jag vill dock säga att "ytligare" känslor absolut inte fel i morgontidningar men hör hemma i bevakning av prylar, film och annan upplevelse. Där kan rent av mer sådant inte sällan vara bra för att göra tidningen attraktiv och lönsam.

Artikeln har diskuterats tidigare på Nyhetsbloggen:

Jan Guillous uppgifter om beteende och tidpunkter

Mikael Holmströms perspektiv - Exemplarisk förebild

Holmströms genomarbetade men ändå sammanfattade perspektiv kompletterade excellent huvudartikeln och var ett föredömligt exempel på hur sådant ska skrivas:

Kontakten når alltid en gräns

Där tog han upp ett urval av alla de öppna frågor som finns och det märks att Holmström läst in sig på fakta. Läsaren får via perspektivet något att fundera på och en bredare bild på frågan.

Hans perspektiv demonstrerar samma unika värde morgonpressen kan tillföra läsarna.

Har jag varit orättvis med medaljerna?

Jadå det har jag absolut varit och flera av de tidningar som bäst klarat förnyelse fick kanske sina medaljer senare. Orsaken till det var att jag ville påverka utvecklingen till vad jag kände var positivare för tidningarna och Sverige. Dessutom tenderar jag regelmässigt att känna för dom som gråter mest.

Nu har ju medaljerna inte haft något konkret värde så det har inte gjort något. Svenska Dagbladet kommer dessutom snart få fler medaljer i samband med recensionen av deras näringslivsbilaga.

Att hantera destruktiva infiltratörer

Informationen som ges här kanske kan upplevas vara sådan som lätt kan missbrukas av extremistgrupper och liknande. Samtidigt ligger ett värde för människorätts- och demokratigrupper att ha tillgång till den. Det värdet för världens utveckling bedömer jag ytterst genomtänkt med tillgång till stark nutidsanalys och kunskap som större.

Betydelsen blir rent av mycket större när man även väger in att aktörer inom media kanske underskattar risken för infiltration oavsett om den är rent tekniskt eller via personer. Är det så att man vid något onormalt petar lite och det direkt börjar dyka upp identifierade problem på rad är det en stark indikation på just detta. För att hantera det räcker dock försiktighet väldigt långt och ej hanterade problem idag bedömer jag om de finns är nästan helt tekniska. När det kommer till infiltration via personer tror jag media hör till de som är duktigast på identifikation respektive hantering.

Diskuterar man generellt rapportörer och infiltratörer har jag alltid förvånats över att folk har sådana svårigheter att identifiera dom. Någon guide till hur man gör har jag inte men det kommer ner till onormalt beteende. Här sätter vi istället fokus på frågor som uppstår när en infiltratör uppmärksammats.

1. Vem arbetar infiltratören för?

Att se vem en infiltratör arbetar är betydligt svårare. Även om sannolikheten är hög för en viss aktör gäller åtminstone i frågor där riskerna är höga att man inte lättvindigt ta det för riktigt. Följande samband bör alltid beaktas:

Risk = Sannolikhet X Skada

Även om aktören inte är malign i uppdrag gäller att om de inte kan tillföra värde ska endast risk beaktas. I andra situationer kan värde vägas mot risk. Tänk på att risk även inkluderar att de kan läcka information eller agera klumpigt utanför sitt uppdrag eller funktion.

2. Bör en läckande kanal stängas?

Att det bästa nödvändigtvis är att stänga en kanal där en infiltratör lyssnar är långt ifrån självklart. Alternativet är att hålla kanalen levande för att bygga värde från den.

3. Att kunna skrika

Även om aktören inte bedöms kunna tillföra värde i samarbete (även om den i sig mycket väl kan vara ytterst positiv för utvecklingen) kan en implicit kanal vara önskvärd. Särskilt gäller det frågor där direkt kontakt inte är möjligt. Sådant är oftast fallet på väldigt hög nivå i stora politiska frågor.

Vidare kan du vilja ha kanalen för att vid akuta risker kunna skrika. I dessa fall behöver man behandla kanelen ganska snällt.

4. Identifiera indirekta och implicita läckor

Du kan använda kanalen till att trycka ut markerad information och se om den dyker upp på fel plats. I så fall indikerar det antingen att infiltratören direkt är en del av "fel" aktör eller att "rätt" aktör direkt eller indirekt läcker. Därmed vet du också att aktören framledes bör undvikas. Det är givetvis ett fåtal aktörer inom demokrati och människorättsfrågor som har kontaktnät för att denna möjlighet ska finnas.

I andra situationer är dock agerande på information helt öppet men där får risken för att sammanträffande inte underskattas. Vi människor har naturligt oerhört svårt att hantera sammanträffanden.

5. Förgifta dataanalys

Trycka ut manipulativ information för att först träna aktören till att följa den. Därefter kan det utnyttjas för att vinna fördelar. Ofta kan det räcka utmärkt att utnyttja människors svårighet att bedöma vad som är sammanträffande eller inte. I stora frågor inträffar konstant tusentals händelser där vissa saker alltid dyker upp. Tillräckligt allmän information ger därför konstanta träffar.

Foto: Claudio Gennari Licens: Creative commons by-sa

Antag t.ex. att du har en diktatur där organiserad brottslighet är destruktiv för befolkning, utländska aktörer o.s.v. men vuxit sig stark som en av diktaturens stödgrupper. Kan du få dem slå hårt mot en av de mest inflytelserika entiteter bland dessa är det utmärkt och får också den omedelbara effekten att alla andra jämförbara entiteter direkt förändrar sin syn på saker och ting.

6. Inducera kostnad

Styr du information som är het gäller att du kan styra arbetsbelastning. En ren säkerhetsåtgärd är t.ex. att generellt alltid vid identifierade infiltratörer se till att deras utredningsarbete kostar ordentligt i pengar eller politiska misstag.

En väg att tillföra säkerhet är just att varje angreppsförsök innebär en kostnad. Det ska vara dyrt att angripa eller infiltrera.

7. Extrahera information

Typ av frågor indikerar vad aktören inte känner till och särskilt när de upplevs ha kort om tid indikerar det var de tänker slå till.

Jan Guillous uppgifter om beteende och tidpunkter

SvD:s hade idag en artikel om Jan Guillous kontakter med KGB. En nätversion finns:

KGB-scoop lockade ”naiv” Guillou

Uppgifterna Jan Guillou ger om sitt beteende liksom tidpunkter och från vad som är känt från de fåtal andra källor som finns upplever jag stämmer med hans liv i övrigt och den personlighet jag via självbiografi och visst annat material uppfattat att han haft:

Jan Guillou - ”Ordets makt och vanmakt. Mitt skrivande liv”

Detta tog jag en ordentlig genomgång av idag under min promenad. Några saker att peka på:

  • Ett fåtal projekt i Jan Guillous liv har pågått annat än några år. Därefter växlar han aktivitet.
  • Han försvar press- och åsiktsfrihet och uttrycker ofta ogillande av vad Sovjetunionen står för.
  • Att gå längre och genomföra mer chansartade projekt som kan pågå länge i tid har han gjort många gånger.
  • Ett flertal projekt tycks komma till slutförande närmast av ren tur.

Jag ser därför ingen anledning att betvivla hans uppgifter. Det är ändå utmärkt att uppgifterna kommit fram och jag tror knappast att de skadar hans renommé.

Även om det är väldigt lätt att uppfatta motsatsen är världens politiska situation just nu mer problematisk än den någonsin var under kalla kriget. Jag tror knappast att det blir långvarigt och är nog snarast sedan kanske en månad på väg att falla tillbaka till normal utveckling. Ändå finns risken att det inte blir så. Kring frågor som dessa kan vi därför inte längre på samma sätt som förr ta risker att något dolt finns kvar.