Missar SAAB affären med Brasilien?

2009-10-30
Foto: Ministerstvo obrany České republiky

Vi har tre konkurrenter om affären med stridsflyg i Brasilien. Det handlar om Hornet, JAS 39 Gripen och Rafale. Franska Rafale var tidigt en bra kandidat men tekniskt är nog JAS 39 Gripen ett bättre val för Brasilien vilket kanske fick större betydelse än vantat. Det har tidigare diskuterats och senast i:

Jas 39 Gripen allt närmare Brasilien

Affären vore dessutom enormt värdefull för Sverige:

  • Knyter oss närmare vad som är på väg att bli en ekonomisk supermakt.
  • Bibehåller och utvecklar ett högteknologiskt område.
  • Håller kvar många viktiga arbeten.

Hur bra det egentligen kostnadsmässigt var för oss att satsa på Jas 39 Gripen kan man tycka olika om men situation är nu att det skett och då gäller det att bygga värde från det. SAAB har emellertid motarbetats i Sverige sedan länge och även i år. Här kan vi t.ex. se hur det framställs som att SAAB arbetar med mutor i affärer där ingenting trots omfattande utredningsarbete hittats vilket kan leda till åtal. Ändå kan vi hitta TV-program där det mer eller mindre vinklas som att mutor ändå förekommit och att anledningen till att ingenting hittats är små utredningsresurser vilket givet summorna som lagts ner knappast är fallet. Inte heller har TV-programmen själva pekat på något nytt konkret.

Svensk industri bevakas mer negativt än till och med kommersiella utländska aktörer med nära anknytning till diktaturer. Respektive är olika sidor av samma bakomliggande problem.

Om inte destruktiva aktörer i media direkt eller indirekt lyckas med sabotera affären (ev. redan gjort om självkritik saknas) finns dessutom möjligheter i Indien. Sannolikheten för det skulle rent av vara större.