Dubbelörnen och Draken

2011-05-05

Här har vi ju äntligen en möjlig elegant förklaring till hur den europeiska draken fick vingar. Den torde inte vara ny där jag avstått från att följa analyser utan haft draken som en mindre viktig fallstudie endast som ett alternativ perspektiv.

Den kinesiska draken är ju inte unik för Kina och det tycks väl troligt att det är krokodilerna den släktar från. Dessa har vi i Egypten, Indien, Kina och många fler delar i världen.

I Europa fick draken emellertid vingar. Ett mysterium föddes. Här har vi inga krokodiler som det kreativa utrymmet (jämför med Isomorfi är konkret och abstrakt likhet mellan relationer).

Utan krokodilen vi antar är det ursprungliga konkreta hotet ökar den kreativa möjligheten ännu mer. Den ursprungliga faran var ju hög och säkert upprepad i sig kreativt. Det skapar motivation att fundera över hur den kan tänkas uttrycka sig annorlunda och om något värde finns (om den inte går att äta kanske den samlar guld - guld är ju sällsynt och det är ju uppenbart drakar också vilket är den typ av samband drömmar brukar indikera prövande).

Men hur fick den vingar... SVD gav kanske svaret i Dubbelörnen ruvar ännu på symbolisk kraft.

Ursprunget är dunkelt menar Per-Arne Bodin professor i slaviska språk (och jag läste bara inledningen än då närmast bilden föranledde anteckningen). Kanske kan vi dock spegelera att givet den tidiga statsbildningen ska en association tidigare funnits till någon eller några aspirerande krigsherrar.

Då har vi ju samspelet där mellan att uttrycka isomorfisk makt och att också givet sådana framställningar låna det tillbaka till härskaren.

Örnen i sig bär säkert värde i allt detta i Europa och kan säkert ha blandats direkt med draken. Den äter ju får och det ju åtminstone finns moderna Hollywood-filmer där drakar äter kor.

Att ta ledtrådar från Hollywood-filmer kan tyckas väldigt oseriöst och vulgärt. Men när det gäller värdering i sådant här är få lika konstant skickliga även om de tenderar att vara kortsiktiga och kanske inte nå riktigt till toppen. De har också bredden i verktyg man använder.