Låt påven bestämma

2015-03-13

Jag tycker att påven ska bestämma det här - China Says It Will Decide Who the Dalai Lama Shall Be Reincarnated As - ty att vara katolik är lite som att vara buddist resp. kommunist: Det handlar massor av tro utan att något konkret värde just nu att ta på. Samtidigt är han varken buddist eller kommunist så han bör väl vara lite oberoende.


En bonus kan vara att nya påven enligt rykten egentligen inte är särskilt troende i mer traditionellt katolsk mening. Mer "modernt troende" på något där katolisism kan vara fortsatt viktigt för alla som redan tror på det men där annan tro egentligen hade gått lika bra. Så han bör väl givet det vara lite öppen kring frågan också.


Kommunister som blir Papister känns som en risk management fråga

Själv är jag förövrigt lätt default-skeptisk till gamla vänsterradikaler som börjar intressera sig för katolism. Men vet egentligen för lite hur uttrycksfullt viktigt katolska kyrkans välkända antikommunistiska engagemang egentligen varit på ett antal år nu. Någonstans får man dock utgå från och förutsätta att organisationer bedrivande verksamhet där man ev. hanterar namn på folk i diktaturer förstår att ha sund risk management verifierande alla som kommer i närheten av sådant: Utanför det - ex. mer allmän propaganda o.s.v. - är väl vanligen riskdimensionerna inte särskilt potenta egentligen. Så tänker jag som ej ser fel eller det just vara ens emotionellt särskilt laddat för mig att standardmässigt se världen så här utan att jag särskilt ens tänker på det inte riktigt misstänkande vad som helst utan snarare utgå från att människor är människor och så dyker dessa möjligheter upp för mig ibland. Verkligen inte att någon skillnad jag för vänner, släkt, välkänt moraliska föredömen eller något helst i övrigt: Same same - human. Men att engagera sig mer än så är vanligen ogörligt i den enorma värld vi lever i och katolska kyrkan är långt utanför något jag någonsin givet ens bra mycket i konkret (aldrig aktuellt här: Mer allmänt misstänksam just för valet katolska kyrkan när det gamla vänsterfolket blir kristna ex. svenska) ids vidröra.