Pressetiken & Jan Söderqvist

2011-05-11

Varande ej betald av Expressen och heller inte av staten eller ens någonsin tagit emot en krona av någon av dem lika lite som av SvD tar jag ändå varande tjusig och opinionsbildare och hjälper Jan Söderqvist, SvD, att få rätsida på en komplex värld:

Den specifika frågan vill jag egentligen inte utesluta kanske är mer komplicerad än någon egentligen antar men för det har jag heller inget konkret skulle peka på eller ens något konkret att bygga det på (havande annat viktigare men Stealth helikopter II, Björn Borg, Luftföroreningarna i Kina & Vägen till Demokrati? kanske är intressant här och förklarar väl varför området intresserar mig som fallstudie).

Rörande publicering är min åsikt att Jan Söderqvist har rätt. Men det innebär inte att det är eller var fel. Vi måste fråga oss vad som är de generella problemen. Är dom problemen att medier är för begränsade eller överuttrycker sig? Inte i Sverige eller ens de flesta länder.

Vidare behöver man fråga sig vad riskerna är och vilka problem man löser. Också där behöver man fråga sig det generellt och ej bundet till frågorna där det fall för fall är svårt att avgöra. Problem vi vill lösa är att hindra korruption, övergrepp m.m. och verka för en bättre. Det är alltid bättre att man publicerar för mycket än att man börjar bli rädd för att publicera. Här gäller ju också att narkotika testet är tämligen bestickande eftersom jag tvivlar på att poliserna ens om de skulle önska har tillgång för att lägga till metaboliterna trovärdigt i urinprovet.

Även om jag tycker att man kanske i sådant här hellre publicerar senare om något mer inte framgår ser jag verkligen inte som att det är ett problem media eller deras organ ska engagera sig alls i. Det finns viktigare frågor relaterade till pressfrihet att använda resurser till.

Däremot att kalla saker illaluktande och skandalfabrik tycker jag att man hellre avstår från. Jag skulle önska Söderqvist att gå över och be om ursökt och skaka hand med Expressen här. De kanske blev väldigt ledsa. Mer än att göra Expressen ledsa och oroliga skapar det inflation i uttrycken och då hamnar vi snart att det blir problem med vad ska kalla värre saker.