Några möjliga förbättringar av Dagens nyheters artiklar

2009-12-19

Tidningarna menar jag har stora möjligheter till att öka värdet av artiklar för läsarna samtidigt som de får större trafik från dem. Låt oss utgå från följande artikel om poker på nätet:

Yrke: nätpokerproffs

Möjliga förbättringar kan bland annat inkludera:

1. De arbetar inte med rubriker. Rubriker gör det lättare för läsaren att komma rätt i artikeln och rekommenderas i Googles SEO-guide.

2. Artikeln saknar innehållsförteckning. Dessa gör det enkelt för läsaren att hoppa till exakt rätt del där fakta de söker finns. Många läsare söker just en liten bit information och läser inte hela artikeln. Vi har konstaterat att innehållsförteckningar "stöds" av Google och via sökresultaten kan ge mer trafik:

Innehållsförteckning på rätt sätt för artiklar och nyheter

3. Faktaruta finns och det är bra. Det ger ingångar till artikeln. En sak man kan fundera över är att ge den en egen rubrik. Det tydliggör både för läsare och sökmotor vad den handlar om.

4. Relevanta utlänkar saknar och det ger värde både för läsare och sökmotor. Det kan även gynna DN genom att relevanta utlänkar kan innebära att Google värderar artikeln mer och bättre förstår vad den handlar om.

5. Länkar till andra nyheter och artiklar på Dagens Nyheter besläktade såg jag inte. Dessa kan hjälpa läsaren att gå vidare för att hitta av de söker om just denna artikel inte var exakt rätt.

Uppdatera och bygg ut artikeln

Förutom detta finns en viktig sak som kan ge tidningarna mycket stort värde. Det handlar om att skapa långsiktigt värde från artiklar. En artikel om professionella pokerspelare kan man hålla aktuell många år genom att uppdatera och bygga ut den, införa förbättringar av olika slag. Det är bättre för läsaren därför att många som når artiklar gör det från sökmotorer och ofta är dom artiklarna äldre. Är det inte aktuellt missgynnar det läsaren. Att uppdatera över tiden gynnar också Dagens nyheter eftersom de inte behöver skriva en ny artikel varje gång ämnet ska bevakas. De kan uppdatera den som de redan har och göra den bättre.

Hur ska man göra det med denna artikel? En möjlighet är att prata med den pokerspelare som är mest känd just då. Höra vad han tycker om likartade frågor och skapa en tabell där man jämför vad de tycker. Det kan fungera väldigt bra därför att pokerspelare uppfattar jag det ofta söker tips och olika möjligheter att spela bättre.

Skapa uppslagssidor för mer trafik

När man har en artikel som har långsiktigt värde över ett ämne och håller sig aktuell över tiden gynnar det ranking på Google. En nyhet som bara är aktuell en kort har inte det värdet. Sådana artiklar får länkarna samlade. För att gynna det hela mer kan följande saker vara bra:

  • Låt allt relevant länka huvudsidan.
  • Låt huvudsidan länka relevant.

Det gör det också lättare för läsarna att hitta rätt.

Möjligheter för DN som ej så ofta bevakar poker

För Dagens Nyheter som inte bevakar poker så ofta vad jag märkt men där det ändå kan dyka upp av och till kan en bra uppslagssida ändå vara utmärkt. En artikel som denna kan vara en sak att bygga på. För dom tror jag följande kan vara bra att ha:

Ett avsnitt som varnar för risker med poker och hasardspel. Ett sådant avsnitt kan dessutom länkas från många fler ämnesområden för nyheter. Det kan handla om t.ex. andra missbruk eller ADHD.

Därmed har DN skapat nytta för läsaren, givit ett samhällsvärde som medverkar till en bättre värld och dessutom fått möjlighet att öka sina intäkter. Dom ökade intäkterna kan ju dessutom möjliggöra bevakning av andra områden som hjälper oss till en bättre värld.