Musik, Roman och Zen var alla känslodagbok tror jag

2009-12-19

Vad komiskt - Att jag inte tänkt på det. Jag har ju faktiskt gjort en liknande sak här som romanen och min mind-map byggd av musik:

Musik och språk - Två sidor av samma sak?

Vad vi har i denna tagg har inget gemensamt ämne:

Zen

Bara sådant jag känt behov av att göra en zen-övning eller kanske fantisera lite för mig när jag läst eller följt som nyhet för att inte bli rädd.

Undrar om jag inte först började med att titta i forskningsstudier som t.ex. den om otäck musik. Sedan gick jag över till "zen", vidare till musik och slutligen började jag skissa på en roman. Alla har ungefär samma sak d.v.s. de dokumenterar ett upplevt känsloläge vid en tidpunkt men i olika stor utsträckning. För zen närmast ingenting, musik mer men nästan för mycket, en roman väldigt exakt men ganska avancerat...

Det är intressant när man kommit en bra bit på vägen med sådant här efter att man klarat att slappna av. Man förstår mer av saker och ting man gjort. Det ger en hel del energi och allt finns där tror jag. Hela dom här månaderna kanske blir något som jag kan realisera musikspelaren med även om det kommer ta tid.

Det är just att förstå hur man ska förenkla mätningen av musiken som kvarstår d.v.s. inte känslopåverkan utan något som en mjukvara kan klara av att tolka. Här har det ju nu kommit bra studier så jag tror nog att det åtminstone går att göra. Vi hade dels en studie gjord i Sverige som jag kanske ska titta över igen men bättre. Det var inte vad jag sökte då eftersom jag mer tittade på känslorna i hjärnan men kanske är den mer intressant nu. Men jag vet inte säkert - jag tror inte riktigt det. Den här studien tror jag mycket mer på:

Musikens likhet med tal ger den känsla

Varför tror jag det? Jo för han tänker väldigt nära hur jag tänker. Han ser likheten mellan som här tal och musik i hjärnan och det kan därför peka på att det han mätt är lika intressant för vad jag sökt att bygga vidare på.