Nordkorea börjar kännas tråkigt och förutsägbart: Behöver ny regissör

2015-02-07

Kanske överraskar knappast någon:



Där flera händelser nyligen pekat på att de nog snart skulle göra något sådant här igen. Området är nu i faktisk användning ett tekniskt och innovativt område. Missilen uppges kunna vara (vilket givet historiska såväl som ibland pågående kring handel är rimligt) sovjetiska (och ryska) Kh-35.


Jag gjorde en liten insats för att se om någon relevant gammal analys av vapensystemet fanns via DTIC.mil och träffar finns även om den jag tittade på var ganska kort. En tror jag bra skattning är emellertid att vad detta vapen kan orsaka problem för primärt mindre är kinesiska, amerikanska, japanska eller jämföra länders stridsfartyg men däremot civila fartyg (det senare är nu tråkigt nog en inte otrolig risk med Nordkorea).


Dessutom är nyheten ett meningsfullt sammanträffande med:


"Nordkoreas Kinesiska Gräns

Vågar jag föreslå Nordkorea att Kina och USA kanske planerar något tillsammans? Kanske dags att börja flytta runt trupperna så man är förberedd norrut också. Och tar vi - jag och kanske Nordkorea - fel så är det väl knappast någon skada skedd: Att öva rörelse med trupperna är nog gott för kommande försvarsförmåga så väl demonstrerande för omvärlden att det faktiskt går att köra runt med sakerna.

Soldater är till för att köra runt med. Det minns jag från min värnplikt. Cirka var 14 dag kördes man under magrare omständigheter säkert 50 - 100 mil (eller vad det kan ha varit). Eller ibland flögs mer sällan. Antagligen mer 100 mil (Luleå - Uppsala och så tillbaka). Vi satt alltid alla och studerade läroböckerna så man tänkte inte så mycket på hur långt det var."

Från: USS George H.W. Bush kanske gör statsbesök i Kina (2015-02-06)

Det är potentiellt väldigt intressant men inte alltid självklart enkelt att se vad och vilka man upplever sig asserting power relativt. Och hur gedigen egentligen förståelsen är hos alla rörande faktisk kraft om man behöver realisera dem längre än pressbilder. Just när ett förhållande väldigt konkret (som här möjligen stort fartyg - anti-fartygs missil) kan man uppleva att det bör vara enklare att spekulera om men nu såväl som Nordkorea så länge jag av och till betraktat dem är det svårt att se. Det behöver inte bara vara entiteter och folk utanför landet eller det egna folket utan kanske ibland är riktat mot enstaka personer eller grupper i diktaturens management, eller spekulativt rent av havande ett högst personligt upplevt värde för diktatorn (kännas kanske bra att visa potens av och till: Något vanligt hos människan även om metoderna och arenorna möjliga här saknas för de flesta av oss).