Island och Bhutan möts nedanför smältande glaciärer

2015-02-07

Ett land vars höjd jämfört med grannländerna möjliggör vattenkraft (om ännu inte realiserad som tänkt några år om jag skattar rätt) såväl en säkert kulturellt fascinerande klättring över buddistiska kloster på höjderna - inkl. den föga otroligt mer mytiska svarta Buddhan för krig (man kan argumentera existerar ev. på samma nivå som övriga mer historiska) - upp varifrån vattnet kommer (Bhutan ligger inte långt från Nepal och Tibet). Få nyheter når oss på engelskan trots inte helt borta från omvärlden givet minst sagt nära politiska samarbeten med Indien med ibland enstaka undantag:


"Ólafur Ragnar said that much could be learnt from each other as well as from successful Arctic cooperation.

The rapid melting of glaciers in the Himalayas has potentially devastating consequences for many nations in Asia."


Island imponerar lite här. Bhutan är intressant.


Potential såväl utmaning finns i smältvatten. Utmaningen är för Bhutan bredare och djupare än själva sakfrågan fordrande teknisk vetskap och förmåga realisera långt utanför något alls man gör idag i infrastruktur eller förädling av naturresurser. Kanske krävs på sikt mer än förädling här: Minns jag rätt är Bhutan något av en "brunn" jämfört med omvärlden så oavsett om vi tar rörelseenergin till modernt samhälle gäller att få bort smältvattnet om mängderna blir väldigt stora.


Bhutan i dess kulturella och geografiska position - trots så föga "agerande" som vi märker utanför - är heller inte ointressant. Det kan ha sina poänger med ett "lugnt" land att betrakta när och om det nu går (här saknas ännu corpus att samla in enkelt - om alls elektroniskt eller i övrigt i vettig mängd faktiskt - tillgå på engelskan åtminstone) när det avspeglar så mycket av andra områden mer "volativa" pågående.


Från och till Bhutan kan man klättra upp till resp. ner från de flesta mer bombastiskt nyhetsintensiva länder i den större regionen. Men höjdskillnaden är minst sagt utmanande så det är lätt att se en förklaring till Bhutan's lugnare kulturella och tekniska förändring.