Svensk forskning möter den kinesiska kulturen: Partiets journalist-tropp direkt förvirrade

2014-07-02

Implicita antaganden naturliga i en kultur blir lätt förvirrade för andra folk där det ej är vad man begriper. Här är antagandet ej berört eller diskuterat att patienterna är tillräckligt civiliserade för att kunna få surfa nätet själv utan att ha en medarbetare med från staten. Det senare innebär ej att metodiken fungerar då det stör patienten samtidigt som kostnaden för att skicka över någon som manuellt pratar med patienten i relativ-utökad kostnad är betydligt mindre än här.



En tänker jag möjligt bättre lösning är att en intresserad utomstående sitter med kineserna och surfar istället för folk de känner eller i alla fall bor i samma stad eller samma land. Säg att Sverige gör det åt dem SIDA-finansierat några år tills de klarar de själva utan att riskera att ha sönder internet eller Kina när de surfar eller e-postar fel.


Och dessutom: Aktuella symptom-grupper är kanske lite förvånande vad som välkänt varierar mellan kultur-områden. Spekulativt delvis orsakat av preferenser definitioner och skattningsskalor, möjligen (men mindre så tror jag) en del genetiska bias (ex. mer ADHD-genetik i amerikanska gen-poolen inte otroligt därför att mindre impulskontroll kan mer troligt föranleda dig att surt utvandra för att prästen känns dryg), och tror jag mer "rena kulturella-faktorer" även utanför kost, utbildning o.s.v. Kanske rena språk- eller koncept-preferenser föranledande lite olika användning av kognitionen ökande sannolik lite upp och ner för om vi blir kroniskt nervösa med ångest av och till eller depressiva.


Cross-Cultural Psychology Research and Applications (Berry, Portingao.s.v.) berör föga om något mer modell-nära i "matematiskt-språk" men ger i övrigt en excellent lättsam introduktion även till detta område. Vad som verkligen krävs om man ska få rätsida på infödingarnas senaste vanföreställningar: Måste ha "Hong Kong" enormt viktigt så att ingen annan har den / "Hong Kong" känns otäckt måste bygga om den. Sista delen är Culturally informed and appropriate psychology där man lär sig - riktigt finkänsligt formulerat - att uttrycka sig i rakmotsatt till att ex. kalla andra kulturer (värre än något berört där) för infödingar. Men jag tar mig rätt att av och till när dom mer eller mindre - mest mindre just nu - nere i partiet beter sig som infödingar krävande mer eller mindre om man ej gör sund frihet än civiliserad förmundare så att dom inte ställer till med större skador uppjagade kring en massa strunt de får för sig. Jag tror dom i hemlighet välkomnar också en utomstående mer objektiv men intresserad person parallellt Xi & Co som kan ge instruktioner av och till när så krävs.