CIA's Leon Panett till DOD och General Petraeus till CIA

2011-04-27

Jag tror det här har potential att vara ett utmärkt beslut:

"President Obama is expected to name CIA Director Leon Panetta as his new Defense secretary and is expected to make David Petraeus, the general now commanding troops in Afghanistan, head of the CIA, according to U.S. officials."
Från: Obama set to name CIA's Leon Panetta as Defense secretary, officials say

Tveklöst har DOD enorm kunskap och kompetens inom flera områden. Samtidigt vet vi ju att det någonstans finns problem. Budget är mycket stor - gigantisk jämfört med precis vad som helst annat med några enstaka undantag - ändå har man problem att leverera på en rimlig nivå.

Det jag citerade nedan från Kreativa idéer om ekonomi och finans från krigföring och närstrid jag skrev är visst en avgränsad funktionalitet men ändå talande som företeelse i hur väl man klarar att anpassa sig till världens faktiska hot. Är den anpassningsbarheten låg innebär det inte nödvändigtvis att riskerna är högre åtminstone kortsiktigt men det kan resultera i onödiga kostnader för drift och underhåll av enheter, fler förlorade människoliv i försvaret och att hantering av operationer tar längre.

"En av de mest fascinerande pansarvagnarna i modern tid är Sheridan M551. Den har ett riktigt dåligt rykte p.g.a. många problem i direkt strid som när den får en träff.

Den tillverkades endast mellan 1966 och 1970 i 1700 exemplen. Inte heller dels kanske för det dåliga ryktet och ev. även med att den inte riktigt stämmer med idéen om pansarvagnen som en stor stridsmaskin som ska klara vilken träff som helst har den inte ersätts med någon annan.

Trots den extrema åldern används de få fungerande enheterna fortfarande. Och i Panama - en få lyckade konflikter entiteter i Västerlandet varit inblandade i - var de viktiga.

Orsaken ligger i att:
  • Det är en lätt kompakt pansarvagn.
  • M551 är den enda pansarvagn som går att släppa från flygplan.
  • Hastigheten den officiellt ska klarar är cirka 72 km/m men vi kan spekulera att kvarvarande enheter trimmats upp till betydligt mer.
M551 är en dålig lösning i brist på en modern pansarvagn seriöst anpassad för snabba mycket rörliga operationer.

Övriga stridsvagnar är gjorda - elakt och lite överdrivet uttryckt men ända ganska nära sanningen - för någon strategisk variant av Nazitysklands gamla idé om att snabbt rulla fram i en lång rad - land bakom är "färdigt" där vann vi - för att stanna när man når slutet på landet."

Ett till område oerhört viktigt för att man ska nå en förändring i världen långsiktigt där risker reduceras utan ständiga kostnader för diverse krig lite varstans är en förståelse för hur människan fungerar. Tveklöst har DOD omfattande sådan men vi kan se att det strategiskt inte tillämpas. Sådant är naturligt då området om än inte nytt relativt nyligen börjat indikera den fulla potentialen men där vi inte ser förändring till att anpassa sig mot den nu. D.v.s. vad jag diskuterade i inlägget nedan där också flera andra modeller och idéer om tillämpningar oftast mindre åt det här hållet finns men också vad som har konkret värde:

Följande kan också addera i andra perspektiv:

Sådant behöver inte vara ett problem med en person utan att man fastnar i koncept. Att föra in någon som kan området men från ett annat håll kan tänkas lösa upp det.

CIA bör ju ha en översiktsbild av hur DOD fungerar och uppgifter där det ju är en administrativ-position också. Vidare kan vi ju konstatera att det perspektiv jag indikerade här för möjligheter inte är nytt för dem där jag refererade till en bok de gjort fritt tillgängliga och diskutera dem i det i följande artikel:

CIA:s bok finns också här:

Tittar vi på den andra sidan av beslutet finns ett likartat potentiellt värde. Och General Petraeus bör ju vara en person vars kompetens och var den bäst passar President Obama utmärkt kan bedöma eftersom han hanterat operationen i Afghanistan.

Man kan också tänka sig att förändringen har värde när det kommer till samarbete och koordination mellan DOD och CIA.