Kvällstidningar utvecklas till samhällets stöttepelare

2009-11-23

Aftonbladet har i flera artiklar pekat på problem med Postkodlotteriet:

Postkodlotteriet: Proffsspelare blåser tittarna

Postkodlotteriet: Raseri mot tv-kuppen

Postkodlotteriet: Skatteverket blåste dem på storvinst

Även om bevakning av Postkodlotteriet kanske inte har lika stor status som mycket annat är det samhällsviktigt. Det är väldigt många svenskar som deltar i tävlingarna och ringer in. Givetvis ska det kunna förvänta sig att få riktig information om chansen att vinna. Att som TV4 dessutom försöka dölja problemet känns heller inte trevligt - Ett problem som dessutom relativt enkelt kan korrigeras.

Bevakningen berättar också något viktigt vi aldrig får glömma:

Att något ger bidrag till organisationer som verkar för en bättre värld innebär inte att det är felfritt eller ens positivt för samhället.

Ännu viktigare tycker jag både att denna bevakning och många fler exempel pekar på att kvällstidningarna kanske särskilt senaste året har tagit en mycket större roll. De bevakar både nöje men också samhällsviktiga områden. Kvällstidningarna har blivit samhällsviktiga.

Dessutom klarar de att göra det på ett sätt som både ger en rolig och läsvärd tidning men där bevakningen allt oftare är seriös och välgjord.

Aftonbladet ger jag därför två medaljer. Den första för välgjorda och samhällsviktiga reportage:

Den andra för att hela tidningen utvecklas allt närmare vad jag tror är framtiden för tidningar (de har ju rent av framgångsrik webb-tv):