Nu är det kört: Betalar vi inte Grekland pengar regelbundet kan de göra en fruktansvärd katastrof för alla andra (inbillar sig EU-politiker)

2015-03-14

Vi struntar i att fråga sig vad man menar med katastrof och nöjer oss med att fråga något vad helst antar jag hur:


"All of us in Europe probably agree that a Grexit would be a catastrophe -- for the Greek economy, but also for the euro zone as a whole,[...].

Från:

Lite av Sicilien i EU-politikernas EU-bild här: Grekland har lurat i dom att dom kan göra någon form av bestraffande gigantisk kostnad för alla om man inte betalar en massa pengar till dom regelbundet. Men deras egna stödsystem för cross-cultural var kanske för tråkiga och ersattes av europeisk filmkonst istället. Och ligger det vid medelhavet är det väl inte otroligt lätt för en del att blanda samman med Italien. Sådana underligheter behöver dock inte vara dumhet: Bara att dom inte ids sätta sig in ordentligt om vad det handlar om och inte riktigt vet eller förstår vad som kommer. I all praktiskt är det dock samma sak som dumhet.


Är det skuldebrev Grekland underwrites praktiskt numera eller tagit på sig själva man tror sig sakna kontroll över? I allt praktiskt har ju EU om man tänker sig Grekland fortsatt - den enda grekiska vägen man såg och sedan ser som ända lösning - ska vara med i EU tagit över dom alla tillsvidare.


Jag hoppas lätt att Grekland lämnar euron får vi se hur stor katastrof det blev. Säkert några veckor av folk spekulerande på att andra spekulerar att det ska bli katastrof. Sedan dyker det upp något annat att intressera sig för samtidigt som svält kravallerna uteblir i EU medan tillväxt och arbete snart nog lär börja gå upp: Tidsförskjuten kan ju inte vara överdrivet lång från USA, UK m.fl. (även om jag inte hållit reda på just här i alla fall när man argumenterat kan säga att USA bottnade ut).


Uteblir katastrofen - vad de nu menar med katastrof - kan det kanske bli värdefull erfarenhet i det politiska lagret. En erfarenhet att minnas nästa gång man jagar upp sig runt en jämfört med befintlig nutidshistoria 40-år bak egentligen begränsad småsak.


Så här blir det när EU-uttalanden fortfarande flera år används för att skapa besöks- och köp-inducerande rubrik, när det går feedback till EU-politikerna som sitter och läser rubrikerna i sin tur och jagar upp sig själva.


Vem vet: Oroar man sig från något konkret verkligt man mätt kanske det fortfarande är funktionellt (om jag hade rätt för om det nu var ett par år sedan här) att tänkbart kunde lösa mycket om man drog upp mängden tillgängligt kapital givet att en kapital-brist rådde. Det var ju själva saken som faktiskt gick att mäta och som egentligen alla gapade om - inga pengar att betala lånen för, inga pengar att investera för, priserna gick mot deflation o.s.v. Och sådant går ju faktiskt att hyggligt lätt att lösa:


1. Skapa pengar.


2. Slussa ut pengarna där de sätter norm och enkelt sprider sig. D.v.s. "index-tolkade" löntagar-grupper stora antal: Statligt anställda är ju enkelt nog.


3. Försök hitta ingångar i finansiella branschen att trycka ut pengar. Det kanske inte är så himla enkelt som man kan tro. Är stämningen bara det lilla uppåt lånar bra många banker och liknande ut väldigt kreativt medan lätt sur stämningen gör att många ogärna lånar ut alls (spekulativt kanske rent av när det sker utan risk med mer eller mindre en liten procent bonus för att administrerat det men vad vet jag). Statliga investeringsfunktioner finns ju dock i antar jag alla EU-länder.


Antagande att EU faktiskt som jag tror etablerat kontroll över dom här vansinnigheterna ett antal länder höll på med: Hanterande statsekonomin utan kontroll över verklighet alls. Flera visste inte ens hur mycket de lånade, hade lånat och skulle behöva låna fortsatt för att fungera.


Katastrof. Nå lämnar Grekland vill jag nu se den utlovade katastrofen. Det blir säkert något riktigt minnesvärt. EU borde istället ta och sätta sig en månad och lära sig mer än att klara att bygga något så när långsiktig infrastruktur mellan länderna i form av samarbetssystem och deras realisering resp. mer esoteriska drömartade idéer om morgondagen lite framåt. Sådant kan fungera bra när man har en positivt-vision och gör något skapande värde men fungerar sämre när man istället bygger problem istället för att lösa andra verkliga problem. Lära sig att lösa konkreta problem just nu man kan ta på. Hade man haft det för 12 år sedan hade man sluppit det mesta av låne-problematiken man fick hjälpa egna länder att lösa ty det har visat sig att det varnats av och till regelbundet genom åren i EU's funktioner för sådant men det var lite för mycket konkret verklighet för att det skulle lösas och istället hoppades man att problem-länderna skulle lösa det själva i framtiden med EU's fantastiska tillväxt-inducerande vision (eller jämförbart antar jag: Eller så kändes det bara jobbigt att prata med aktuella länder om det så man struntande i det).


Hur som helst vill jag banne mig se Grekland lämna euro och kanske EU nu när man blivit lovad en riktig katastrof om det sker. Det är ju inte som vi har någon verklig katastrof som sitter i spreading activation och sprider problem kontinuerligt just nu så det kunde ju vara spännande. Kanske blir det något så dyrt som fortgående europeisk krigföring brännande miljarder för år som kommer oräknat infrastruktur med eller utan att det hela sprider sig vidare in i Baltikum.


Grekland katastrof: Rent strunt. Hade det funnits en katastrof i Grekland hade vi sett det när kontroll över situationen saknades. Nu när man räknat efter och har kontroll finns inget sådant. Att de lämnar euro-området kan jag inte se kan påverka något som ett pris för resten av EU kan sättas seriöst på. Men vi får väl se. Jag röstar på att Grekland lämnar euro-området och kanske EU för att återvända när de lärt sig att implementera sin egen lagstiftning rörande statsbudget, beskattning, och kan räkna på sina lån.


Och är detta en EU-politiker är det tänkbart exempel på att det är dags för medlemsländerna att sluta skicka sin politiska särskola till EU utan agera seriöst dela god kompetens mellan EU och det egna landet när det gäller tillgängliga politiker:


"If one country leaves this union, the markets will immediately ask which country is next," Moscovici told the German magazine. "And that could be the beginning of the end."

Fullständigt borta från all verklighet: Inget annat land har varit aktuellt. Desto större land ju större värde investerat som funktion av viktigare (tror jag men kan tänka fel) det absoluta värdet av förändringen på tillväxt. D.v.s. går vi bara litet upp i sund ekonomi och storlek är incitamentet för att kvarstå redan enormt större medan värdet för Grekland och Grekland för resten av EU är tämligen osäkert. Är Greklands absoluta förändring negativ? Negativt värde och det är vad de kan bidra med. Medan om de går ur tas inget värde ur heller. Jag kan heller i all ärlighet utan att vara så där enormt kompetens-inläsande i hur spekulerande ekonomi hanterar nyhetshändelser (givet antagande tolkande fakta snarare än att spekulera på andra spekulerade tolkning av dem vilket är väldigt hippt sedan några år och säkert levererar gediget värde till en del i alla fall) men jag betvivlar att någon tror på nästa exit omedelbar efter det eller att det leder till att euro-samarbetet ens om så skulle dö. Men helvete för att svära: EU sitter på en ordentlig funktion som mäter attityd kring ditt och dat. Menar man att EU ej kontrollerat detta vad folk tror här? Eller vet han inte om att han kan beställa en attityd-undersökning eller att det går att slå upp bland dom gjorda (faktiskt ej otroligt: många av EU-politikerna känner ej till detta givet positiv respons jag fått av och till genom åren påpekande möjligheten för dem). För det kan då inte vara att det är gjort och han utgår från det: Det där kan inte vara annat än fria fantasier.


Ska det vara så nu att vilken struntsak som helst skrämmer livet ur EU-samarbetet? Det bådar inte gott om framtiden när det kommer till riktiga problem vi kan ta på, mäta kostnad för, och som behöver lösas. Djävla barnsligheter. EU behöver lära sig att ge och ta smällen istället för att dumt sitta och tortera sig med varje konkret problem hellre än att lösa dem effektivt.


Sant att EU konkret ändå förbättrats under den verkliga krisen vi kan ta på och mäta i kostnad och människoliv såväl som dom i verklighet oroliga åren i den finansiella miss-management explosionen. Men ändå jag tycker inte det duger. Jag hade i all ärlighet förväntat mig mer av att se problemen och förbättra sig för att kunna hantera det per tidsenhet så att säga. Det känns som man ligger ett par år efter vad vi borde kunna ta som rimligt. Och det duger inte. Det är inte bra nog och det är fan inte ett problem som har något mätbart att göra med om Grekland fortsätter använda euro eller trycker pengar med vad helst annat på eller börjar använda dollar.


PS: Jag ångrar att jag röstade ja till EU och tycker att vi ska gå ur EU. Jag är rädd att Moscovici m.fl. förstås internationellt som att vi alla är nere på deras nivå och det ska få mig att verka dum. Prestige-risken där känns även med begränsad risk nog att ta rent av några års undernäring för mig i alla fall (riskerar barn att få dålig mat får vi ta det kanske men ändå värt att tänka över). Tänk om Sydamerika, Nordamerika, Afrika och Asien tror vi tänker och tycker som Moscovici: Varande borta från all verklighet likt dementa. Jag vill inte det.