Intelligens hos bläckfiskar: För perception lika skickliga som någon annan

2015-03-05

I kontext av perception är bläckfiskar ordentligt intelligenta (och för jämförbara områden och åtminstone för art bläckfisk studerad inte sämre än människor). Vilket vi har ett till exempel på här:Hur deras intelligens presterar i övrigt är inte helt lätt att bedöma (för mig åtminstone). Deras motsvarande vår hjärna är väsentligt mer distribuerad (existerar över och i resp. tentakel) och hur vi vill se och testa funktion just ytterst inriktat på perception av omvärlden.


Storlek är i neuroner man uppenbart hanterar aktivt på data inkl. övergripande samband över kanske man vill resonera ger effekt. Och antagligen inte helt fel. Men intelligens är fortfarande ett koncept vi definierar utifrån människan och en motsvarighet likt perception behövs därför. Vi har något av samma frågeställningar bl.a. hos delfiner där det är lätt osäkert vad de använder diverse stora grupper av neuroner till om de ska översättas till ett koncept med motsvarighet i mänsklig intelligens (om man bara skulle gissa kanske relaterat var man befinner i havet som funktion av inlärda "kartor" och diverse perception över någon tidsperiod pågående - nu och bakåt en bit).


Emellertid får jag väldigt lite av obehaglig känsla relaterat djurskydd relaterat delfiner trots ansedda tämligen "intelligenta". Jag tror det åtminstone i Sverige är på en vettig nivå. För bläckfiskar vet jag inte om något "djurskydd" för vad närmare mänskligt intelligenta behövs. De kan vara mycket intelligentare än vi riktigt vet än.