Att vinna är viktigt: I land- och isbandy såväl som religion

2013-10-28

En förenklad världsbild - och om man inte inser det farlig - är den gamla mohammedanska föreställningen att Jesus, Mohammed, Moses och Buddha alla är approximativt jämförbara s.k. profeter därför att de alla finns med jämförbart mycket i bibeln.


Praktiskt realitet har föga med dom här profeterna att göra utan själva samhällets grundfunktioner: domstol, beskattning och polis. Att paisterna vi bestred under 30 år har domstolar är tveklöst välkänt för oss alla (dom som åtminstone förr ofta brände religiösa-brottslingar på stora kors).


Iran vet vi också har religiösa domstolar.


Och nu upptäcker jag i American Dad! - Bar Mitzvah Hustle (S04E14) att också judarna har religiösa domstolar. Som uttryckt av en konstnär (för American Dad!) nedan där vi ser tre judiska jesuiter som satt sig i domstol:



Verklighet är att American Dad! uttrycker den rena naturen hos vad mediekonsumenten önskar varande så populära. Vi förstår från det att sådana här jesuitiska företeelser - vad norra europas modiga bondefolk en gång brände Rom för och vad Karl 12 stred för under 30 år nere på kontinenten innan han slutligen föll för fiendens försåtliga grutdimma ett ärligare folk hellre utmanande varande i klart dagsljus ej var vana vid - mycket väl kan vara ganska vanliga vardagsföreteelser bland ppister, buddister, judar och mohammedaner.


Kanske finner vi här en delförklaring till hur Rom orkat breda ut sig så kraftigt? Medan våra skolor talar sig varm för preventivmedel lägger Rom istället tid på att uttrycka intressanta och spännande företeelser i vardagen. Samlande kanske i värsta fall protestanter i grannskapet för att ta till religiös-domstol att behöva först fixera korset (prim fix) eller värre döpas - vattenösandet eller kroppsdränkandet varande själva symbolen för all paistisk irrationalitet vi protestanter klarade att lämna bakom oss - eller om inte dömas till något (att korsfästas tror jag är mer ovanligt idag men sådant kan förändras snabbt).


Om något nu när paisten är mer lurig accepterande precis som protestanterna homosexuella kanske snart också kvinnor in i kyrkan kan motsvarande religiösa funktioner vara viktiga också bland alla vi icke-döpta protestanter samhällsfunktionellt inkluderade efter behov när vi föds som sig bör in i en svensk kyrka ledd av en svensk påve eller domprost vi vanligen kallar det här.


Men en rationell protestantisk religiös-domstol och polis. Erbjudande själva den efterfrågade funktionen och nöjet men utan allt paistiskt skådespel eller som jesuiterna i konstframställningen ovan utklädda till religiösa stereotyper (möjligen från bibeln även om klädsel tycks lite för modern för det: möjligen någon annan religiös händelse efterliknande någon känd profet eller liknande).


Man kan rent av för att hämta igen försprång se möjligheter i andra populära företeelser. Mindre ett konkret förslag utan mer exempel på områden är sådant som fyrverkeri (balanserande paisternas brinnande kors), ett tempel att besöka (balanserande judarnas välkända tempel), och kanske en fysisk renande övning dömda kan tvingas till att göra vandra runt ett klocktorn eller liknande (jämför buddisternas resande för att gå runt Buddha statyernas) eller hur varje Mohammedan en gång i livet behöver besöka en stor sten man knuggar sin mage mot för tur. Realitet är att vi saknar allt sådant medan våra kyrkor dör lite för varje år. Jag kan villigt erkänna för exemplets värde att jag mycket sällan känner särskild lockelse att besöka ens julottan men en religiös-domstol hanterande invanderande religioner skulle det både bli mer spännande såväl som hanterande problem.


Om inte: Vad blir nästa område vi kommer börja förlora i? Isbandy?



[Arbetsnamn: Den mångdimensionella medie-kraften i kraft-religion

Utmärkt. Vad jag bör försöka publicera snarast. Bra jobb Hans: En 1/2 kopp te i belöning och andra halvan när vi konfiskerats av papisterna.

Lite stressat skrivet men när nu både Rom såväl som Iran börjat gå everday moral är det detta år om alls man äntligen ska orka bli korrekt känd om från den religiösa domänen.

En påvlig, judisk eller iransk order om konfiskera mig skulle minst sagt ge en välkommen boost till mina komiska teckningar i den mer läsar-veka streck-gubbe generationen.

Praktiskt kan man nog böja lite löst givet ändå minst november och december kvar.

Det finns dessutom en viss konstnärlig elegans också om det som vanligt säkert vida överstiger de enklare läsare man vanligen har skattande från vanlig vardags-dumhet: Boosting en religion jämfört Boostande mina skämtteckningar. Likväl är det dumt att klaga över läsarna. Utan just denna nedsatthet hos dem ska man nog heller inte räkna med att bli konfiskerad av lämplig religion. Vad varje skribent förr eller senare mest energieffektivt lär sig är den dumma läsaren din vän: han eller hon sparar tid.

Fortfarande lite osäker på var japanerna resp. Mao kommer in i det hela. Finns en eller två stora religioner missade?]