Kreativitet i företag: Plattformar för mikrobloggning i öppen källkod

2010-09-21

En dimension av de möjligheter för att skapa samarbete och diskussion i stora organisationer över större avstånd och för den delen kanske också tid (där det kan vara en alternativ metod för att visa inte bara erfarenhet utan också vad som ledde fram till ett lycka projekt eller ett dyrt totalt misslyckande) sammanställdes i Idéer till kreativitets plattform för stora organisationer via fria lösningar kan realiseras med plattformar för mikrobloggning där dessa hör till samma grupp som Profile Research Networking Software och Google Wave (båda i öppen källkod).

Det finns redan flera plattformar för mikrobloggning där både diskussion, korta reflektioner och länkar kan publiceras kort och snabbt i öppen källkod. The New York Times berättade i en nyhet om en "Facebook-klon" som kanske också kan vara ett alternativ: Diaspora, the Open Facebook Alternative, Releases Its Code. Där företagets hemsida finns här: www.joindiaspora.com.

Status.net är ett mer beprövat alternativ

Även om jag inte testat Diaspora eller jämfört det avseende funktion tror jag att ett lugnare alternativ för de flesta företag är att välja en äldre plattform som funnits längre tid och oftare använt i olika sammanhang. Flera sådana finns där ett alternativ till exempel är:

status.net

Den har grundläggande funktioner troligen tillräckliga för de flesta ändamål aktuella i dessa sammanhang.

Sökfunktioner kompletteras bäst

Sökfunktioner av vad som dessa plattformar bättre kompletteras med och ett alternativ är Google Custom Search Custom Search går att använda i intranät eller jämförbar specialiserad sökfunktion.

Sökfunktioner är bättre hanterar oberoende tjänst eller applikation i intranätet eftersom medarbetare därigenom kan söka samlat utan att behöva lägga mer tid eller känna till alla datakällor (liksom det givetvis går att söka smalare också). Någon kvalitativ skillnad mellan status.net eller annat där sådant behov är större tror jag inte.

Utbyggnader och tillägg till Status.net

Ett värde med en plattform som funnits ett tag förutom att ganska många sajter och tjänster redan använder den vilket gör att problem mindre troliga är antalet utbyggnader som finns där status.net har många:

status.net/open-source/add-ons

Fler värden med mikrobloggning på intranät

Status.net har också själva pekat på några värden själva i dessa områden vilket förkortat och översätt inkluderar:

  • Medarbetare kan se meddelanden, uppdateringar m.m. om specifika ämnen och ansluta till andra i olika projekt eller som är intresserade av samma sak.
  • Se vad som är populärt i ett aktuellt nätverk.
  • Ladda och dela filer snabbt och enkelt.
  • Medarbetare kan ansluta och kommunicera från både datorer och smarta telefoner.
  • Är enkel att integrera.
  • Enkel att anpassa utseende på.

Eller som de också uttryckt värdet:

"Real-time messaging enables employees to communicate more efficiently and become more productive. Incorporating micro messaging into your organization's Intranet reduces complications associated with employees adopting their own tools and ensures that all employees and teams are connected. By maintaining the platform behind your firewall, you minimize risk and maintain governance over the social network itself."

Från: status.net/solutions/business

Ännu mindre beprövat givetvis men som finns är också anpassningar både för iPhone och Android (även om jag inte läst exakt vad det här innebär):

StatusNet mobile beta 7 is now available for the iPhone!
StatusNet for Android Available in the App Market