Miljöskatt på import skulle skydda Kinas befolkning från ännu värre förgiftning

2010-09-21

I västerländska medier kan kinesiska kommunistpartiet ofta klara att upprätthålla en inte "god" bild av sig själva i den mening att de med sin mobbning av minoriteterna förutom dess ondska blir direkt löjliga.

Ett exempel på deras systematiska elakhet mot Tibet utanför direkt våld, tortyr och mord har vi i kommunistpartiets nyhetsbyrå och nätmedium Xinhuanet.com (som också är ett fint exempel på hur statliga medier oavsett hur stora resurser de har aldrig når en acceptabel kvalitet ens utanför frågor diktaturen styr: detta är världens största nyhetsbyrå räknat i antal medarbetare, och också i utländska medarbetare, och ändå är de tvungna att köpa mer eller mindre allt innehåll):

Hitler was twice sent into Tibet Mystery
Länken går via Google Translate (som nyligen uppdaterats och är förutom visuellt trevligare upplever jag mer stabil och bättre integrerad när man surfar avseende frågor om översättning) och ger en engelsk översättning. Original finns här:
http://big5.xinhuanet.com/gate/big5/news.xinhuanet.com/theory/2010-09/21/c_12593091.htm

Syftet här är givetvis att demonisera minoriteten. Vid problem och oroligheter i en diktatur som Kina kan protester försökas avledas till att istället i kravaller bränna, misshandla och mörda minoriteter. Det tycks kunna lugna ner saker inte minst genom att stora delar av befolkningen där igenom fruktar oroligheter men skapar också ett systematiskt växande problem oavsett vilken målsättningen är där en stegvis lösning mot fria val nu förr eller senare behöver initieras (det är inte ett skeende som dessa otrevliga strategier kan hindra men däremot ökar det riskerna associerat till processen som kan nå fram till).

En miljöskatt på import kan skydda Kinas befolkning från ännu värre förgiftning

Vad Västvärlden borde hjälpa Kina med för att minska de enorma skadorna befolkningen orsakas är en miljöskatt på vår import. En sådan är gynnsamt både för miljön där inga åtgärder vi kan göra har tillräcklig effekt utan att Kina får hjälp att lösa sina problem.

Vidare och kortsiktigt viktigare kommer en miljöskatt medverka till att skydda befolkningen från den systematiska förgiftning med tungmetaller och andra mycket farliga gifter de utsätts för (ett exempel i Closure of Coal-Burning Power Plant in China Directly Linked to Improved Cognitive Development in Children men problemet är större och för stort att ta upp här och nu).

Ett starkt projekt för Moderaterna och Miljöpartiet

Precis som jag skrev har Miljöpartiet och Moderaterna alla förutsättningar för att göra Sverige nöjd och nå ett fint valresultat i nästa fall om de hittar ett hyggligt fungerande samarbete.

Detta kunde ju vara något att titta på: Statsminister Reinfeldt har ju en talang i det utrikespolitiska och Miljöpartiet kan ju det politiska området runt miljö. Givetvis kanske man inte kan göra det tillsammans officiellt men det är ju inget praktiskt hinder för att nå resultat både i sakfrågan och i nästa politiska val. Lyckas man kommer dessa båda partierna mer än övriga gynnas oavsett vilka som synts och hörts mest från regeringen.

Läs om Kina på nätet

Fler allmänna resurser för att följa situationen i Kina avseende nyhetsrapportering:

China | The New York Times
China | The Washington Post
China | BBC
China | Guardian.co.uk

Givetvis finns också svenska resurser där våra svenska morgontidningar av och till rapporterar men särskilt The New York Times och vad som rekommenderas i första hand bland välkända medier. I övrigt är de satta i kvalitetsordning som jag föredrar att läsa dem där dock gissningsvis ganska många svenskar mer föredrar BBC som mer liknar hur vi ofta skriver i Sverige även om skillnader i övrigt är minimala i faktiskt innehåll.

Kartan nedan över Kina illustrerar språketniska grupper och är från The World Factbook (CIA). Det är ett alternativ för att slå upp referensinformation om Kina där den har fördelar framför Wikipedia för kartor och tabellfakta varande mer överskådlig för sådant.