När det blir "för många" forskningsnyheter

2010-04-05

På Nyfiken vital strukturerar vi ämnen som bevakas efter uppslagssidor. Dessa behöver inte alltid skapas i samma takt som ett ämne bevakas och i vissa fall avstår vi från att skapa dem (t.ex. när kvalitetskontroll är ett problem).

När forskningsnyheterna inte ryms

För ämnen som bevakats många år börjar nu ett annat problem uppstå. Antalet publicerade forskningsnyheter som länkas från dessa kan ha växt sig stort. Exakt hur det ska lösas långsiktigt är svårt att bara peka ut en färdig lösning för och istället för man pröva sig fram till vad som fungerar.

Konceptet Nyfiken vital är inte bara att publicera forskningsnyheter utan att strukturera ämnen som bevakas och ska fördjupade artiklar. Att ha kontroll över forskningsnyheter administrativt och gott tillgängligt för läsarna är därför inte oviktigt.

Struktur för framtida uppslagssidor

En möjlighet jag har testat för några ämnen är att peka ut publicerade forskningsnyheter från till uppslagssidan undersidor. Det ger möjlighet att följa upp hur det uppfattas av läsare och sökmotorer.

En fördel med detta sätt att strukturera är att det långsiktigt skapar en "form" för det tur kan gå att fördjupa neråt ytterligare mot nya uppslagssidor. För bantning kan vi redan se det där vi först har en övergripande "uppslagssidor" (eller snarare navigeringssida) som pekar ut ett antal uppslagssidor. Gemensamt för dessa finns en undersida för forskningsnyheter vilka fortfarande kan länkas från enskilda uppslagssidor om det är relevant och plats finns:

Bantning - Forskningsnyheter | Nyfiken vital

Vi ser att den är strukturerad i några övergripande grupper. Två av dessa har fått (GI hade redan en) egna undersidor:

Glykemiskt index (GI): Forskningsnyheter | Nyfiken vital
Bantning: Forskningsnyheter - Sjukdomar | Nyfiken vital

För GI finns redan en uppslagssidor. När det gäller övervikt och risken för sjukdomar liksom hur risken för sjukdomar påverkas av bantning har vi ingen separat. Den förenklade undersidan som nu skapades för forskningsnyheter kan omvandlas till en sådan i en framtida uppdatering.

Det samma skedde nu med omega-3 men där gick det att samla de flesta på undersidor (även om gissningsvis cirka 10 - 15 st kan ha missats men det går ju att komplettera vid första uppdateringen):

Forskningsnyheter: Omega-3 och fiskolja | Nyfiken vital

Relaterat

Uppslagssidor i Nyfiken vital hittas i vår uppslagsbok där vanliga ord och begrepp också förklaras:

Uppslagsbok | Nyfiken vital

Fördelen med uppslagssidor har diskuterats i flera guider och de kan hittas via:

Fallstudier, exempel och analys
Guider för tidningar
Google-tips för bloggar och tidningar